«Έκανε κλήση από το νοσοκομείο και μας είπε...» - Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αποκαλύπτει για τις τελευταίες ώρες της Φώφης Γεννηματά

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος μακριά της

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
NDP
NDP

Με αφορμή το γεγονός πως συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η Φωφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή (δείτε εδώ πού και πότε θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο συνεργάτης της τον οποίο η ίδια είχε χρήσει ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso.

Ο ίδιος μίλησε αναλυτικά για την γνωριμία τους, αλλά και για όλα τα χρόνια που πέρασαν ως συνοδοιπόροι. Μεγάλη συγκίνηση, όμως, προκάλεσαν τα λόγια του για τις τελευταίες τους στιγμές μαζί.

Οι δηλώσεις του συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά για τις τελευταίες στιγμές της

«Μου έχουν μείνει πάρα πολλά από τη Φώφη. Όταν είσαι τέσσερα χρόνια γεμάτα με έναν άνθρωπο, σχεδόν κάθε μέρα, συνεχώς, σε ταξίδια, περιοδείες και άλλα, σου μένουν πολλά. Κυρίως, όμως, μένουν οι προσωπικές στιγμές. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ γλυκός, πολύ ξεχωριστός, μια πολύ ανθρώπινη πολιτικός.

Γνωρίστηκα μαζί της, όταν μου πρότεινε να κατέβω για γραμματέας του κόμματος το 2018. Ήμουν 27 χρονών και χωρίς να με ξέρες προσωπικά, με πρότεινε και η πρόταση αυτή είχε τεράστιο ρίσκο. Όμως το έκανε», είπε αρχικά.

Τι θυμάσαι από τις τελευταίες μέρες της;

Την προηγούμενη μέρα πριν μπει στο νοσοκομείο ήμασταν μαζί σε περιοδεία στη Ρόδο. Επιστρέψαμε και ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Δεν έδειχνε απολύτως τίποτα από ό,τι συνέβαινε. Δεν άφηνε ούτε καν στους στενούς της συνεργάτες να φανεί το πρόβλημα υγείας.

Φώφη Γεννηματά

Δεν ήθελε να τη λυπούνται, να νιώθουν αίσθημα συμπόνοιας για εκείνη. Ήθελε να την εκτιμούν για τη δύναμή της και γι’ αυτό που είναι. Μάλιστα, στην περιοδεία στη Ρόδο είχε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, και το έβγαλε όλο εις πέρας χωρίς εμείς να το καταλάβουμε ποτέ. Την άλλη μέρα είχε ομιλία στη Νέα Ιωνία και με ενημέρωσαν ότι έπρεπε να πάω να μιλήσω εγώ γιατί η Φώφη Γεννηματά είχε μπει στο νοσοκομείο.

Το ίδιο απόγευμα έκανε κλήση από το νοσοκομείο, σε εμάς και τους συνεργάτες της, και μας είπε, “παιδιά, έχω δυο μάχες μπροστά μου… θα δώσω τη μια, που είναι η μάχη για τη ζωή μου”. Συγχρόνως όμως μας είπε ότι δε θα είναι υποψήφια. Τότε καταλάβαμε τι συμβαίνει. Πάθαμε σοκ.

Τελευταία φορά μιλήσαμε με μήνυμα όταν εγώ πήγα στις Βρυξέλλες και την εκπροσώπησα στη σύνοδο των Ευροσοσιαλιστών. Της έστειλα μήνυμα ότι όλα πήγαν καλά και μου απάντησε, “μπράβο αγόρι μου, χαίρομαι για τη συνολική σου στάση”. Ήταν το τελευταίο μήνυμά της και το κρατάω στο κινητό μου. Δε θα το σβήσω ποτέ.

"Τσακίζει" κόκαλα η νέα ανάρτηση του Ανδρέα Τσούνη

Σε λίγες ημέρες από τώρα αναμένεται να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που η Φώφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή, με αποτέλεσμα να προκαλέσει θλίψη τόσο στην αγαπημένη της οικογένεια όσο και σε φίλους και συγγενείς -δείτε εδώ τί έλεγε πριν φύγει από την ζωή.

Μετά από την σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, η πολιτικός άφησε ένα τεράστιο κενό. Με αφορμή λοιπόν τον ένα χρόνο από τον θάνατό της όπου θα συμπληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου, ο συζυγός της, Ανδρέας Τσούνης θέλησε να κάνει μια ανακοίνωσξ για την ημερομηνία που θα τελεστεί το μνημόσυνο.

«Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας χρόνος. Ένας χρόνος από τότε που χάσαμε την Φώφη μας, στις 25 Οκτωβρίου του 2021. Ένας χρόνος χωρίς το χαμόγελό της, τη ζωντάνια της, τα πιστεύω της, το πάθος και το πείσμα της για τη ζωή και την πολιτική. Λείπει και λείπει πολύ.

Από την οικογένειά της, το κόμμα της, την πολιτική, την Ελλάδα. Λείπει από όλους όσους, πιστεύουν σε μια πολιτική με ανθρωπιά. Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 11:45 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών».

Ανάρτηση Ανδρέα Τσούνη