«Είναι πρησμένο, έχει αρκετά...» - Ο ανιψιός της Μαρίας Καλάβρια δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο

Όλη η οικογένεια βρίσκεται σε σοκ

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Είναι πρησμένο, έχει αρκετά...» - Ο ανιψιός της Μαρίας Καλάβρια δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο

Σε σοκ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Μαρία Καλάβρια, καθώς όπως αποκάλυψε το πρωί της Δευτέρας 31/10 στηνε εκπομπή Super Κατερίνα, ο 13χρονος ανιψιός της δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο στο Λαγονήσι.

Συγκεκριμένα, ο μικρός πήγαινε στο σχολείο με το πατίνι του και ο σκύλος ράτσας ακίτα, που δεν ήταν αδέσποτος, του επιτέθηκε άσχημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Η επίθεση από σκύλο που δέχθηκε ο ανιψιός της Μαρίας Καλάβρια

«Το παιδί είναι σοκαρισμένο. Είναι πρησμένο, έχει αρκετά ράμματα, έχει χτυπήσει στο κεφάλι του, στο μάγουλό του, στο χέρι του στο πόδι του, αλλά το σοκ είναι το μεγαλύτερο. Ευτυχώς δεν έχει πάθει και πολλά πράγματα από ό,τι θα μπορούσε να έχει πάθει.

Ευτυχώς που ήταν ένας παιδικός σταθμός εκεί κοντά και είδαν το συμβάν και έτρεξαν για να απομακρύνουν τον σκύλο από το μικρό. Ο ιδιοκτήτης εμφανίστηκε στο κέντρο Υγείας στα Καλύβια, όπου μεταφέρθηκε το παιδί κι αυτό που είπε ο ιδιοκτήτης στην αδελφή μου είναι ότι κάποιος άφησε την πόρτα ανοιχτή κι έφυγε από το σπίτι. Το θεωρώ απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Καλάβρια, που πρόσφατα ο αδερφός της έκανε παιδάκι.

Μάλιστα, τόνισε πως η αδελφή της σκοπεύει να κινηθεί νομικά.

Οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπίστε ένα δάγκωμα σκύλου

Για μικρούς τραυματισμούς

Αν το δήγμα προκαλέσει πολύ μικρή σχάση του δέρματος και δεν τίθεται κίνδυνος για λύσσα, αντιμετωπίστε το τραύμα ως μια ελάσσων πληγή. Πλύνετε καλά το τραύμα με νερό και σαπούνι. Εφαρμόστε μια αντιβιοτική κρέμα προς αποφυγή λοίμωξης και καλύψτε το με καθαρό επίδεσμο.

Για βαθύ τραυματισμό

Αν το δήγμα προκαλέσει βαθιά διάτρηση του δέρματος ή σοβαρή σχάση κι αιμορραγία, με τη βοήθεια μιας καθαρής και στεγνής πετσέτας ασκείστε πίεση στο τραύμα, ώστε να σταματήσετε την αιμορραγία κι επισκεφθείτε έναν ιατρό.

Για λοίμωξη

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε σημεία λοίμωξης, όπως, πρήξιμο, ερυθρότητα, αυξημένο πόνο ή εκροή παχύρρευστου υγρού, επισκεφθείτε άμεσα έναν ιατρό

Σε υποψία λύσσας

Αν υποπτεύεστε ότι το ζώο που σας δάγκωσε μπορεί να είναι μολυσμένο με λύσσα – συμπεριλαμβανομένου άγριο ή κατοικίδιο ζώο άγνωστης όμως ανοσοποιητικής κατάστασης – επισκεφθείτε άμεσα έναν ιατρό

Οι ιατροί συνιστούν τον επαναληπτικό εμβολισμό για τέτανο κάθε 10 χρόνια. Αν ο τελευταίος σας εμβολιασμός ήταν άνω των 5 ετών και το τραύμα σας είναι βαθύ ή ακάθαρτο, ο ιατρός ίσως συστήσει αντιτετανικό ορό. Υποβληθείτε σ’ αυτόν το συντομότερο δυνατόν μετά τον τραυματισμό.

Τα κατοικίδια ζώα είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα δήγματα. Είναι πιθανότερο να σας δαγκώσει σκύλος παρά γάτα. Αν και το δήγμα γάτας φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης λοίμωξης. Τα δήγματα κατοικίδιων ζώων χωρίς καμία ανοσοποίηση (εμβολιασμό), καθώς και των αγρίων ζώων, διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης με λύσσα. Η λύσσα συναντάται στους μέμφιτες, στις νυχτερίδες και στις αλεπούδες, σε σχέση με τα σκυλιά και τις γάτες. Τρωκτικά όπως τα κουνέλια και οι σκίουροι, σπάνια μεταφέρουν τη λύσσα.

Όταν τα αγαπημένα τετράποδα αγριεύουν και δαγκώνουν, το τραύμα μπορεί να μολυνθεί και οι συνέπειες για την υγεία του παθόντος μπορεί να αποβούν μοιραίες!

kynigesia.gr