Η Χαρά Παππά χάνει τα μαλλιά - Η συγκλονιστική φωτογραφία που μοιράστηκε στο instagram

Τι είναι η αλωπεκία από την οποία και πάσχει

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η Χαρά Παππά χάνει τα μαλλιά - Η συγκλονιστική φωτογραφία που μοιράστηκε στο instagram

Η Χαρά Παππά, το μοντέλο που γνωρίσαμε περισσότερο μέσα από την συμμετοχή του στο GNTM, πριν από λίγες ημέρες παραχώρησε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, στην οποία μίλησε για πρώτη φορά για την κατάθλιψη (δείτε εδώ όσα αποκάλυψε).

Λίγο αργότερα αποκάλυψε για πρώτη φορά σε ένα Q&A που είχε στο Instagram ότι πάσχει από αλωπεκία. Η αλωπεκία, όπως μάθαμε και από την περίπτωση της Jada Pinkett-Smith στα Όσκαρ, είναι ένα αυτοάνοσο που σου προκαλεί απώλεια τρίχας είτε σε ολόκληρο το σώμα είτε σε συγκεκριμένα σημεία.

Στην περίπτωση της Χαράς, όπως έδειξε και στη φωτογραφία, υπάρχει ένα σημείο στο κεφάλι της που της συμβαίνει αυτό…

Η ανάρτηση της Χαράς Παππά

Χαρά Παππά χάνει τα μαλλιά

Τι είναι η αλωπεκία

Όπως αναφέρεται στο nionix.xom, αλωπεκία σημαίνει απώλεια μαλλιών ή φαλάκρα, και μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικές τύπους. Ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλλει φυσικά κάποιες τρίχες, οι οποίες αναπτύσσονται εκ νέου, η αλωπεκίαση θεωρείται κλινική ασθένεια. Πρακτικά, ο όρος «αλωπεκία» συνήθως αναφέρεται στην γυροειδή αλωπεκία και τις υποκατηγορίες της. Αν και σωματικά δεν είναι επιβλαβές, ως εκ τούτου η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, και είναι δύσκολο να συμβιβαστεί κανείς με αυτό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας, το καθένα με ένα εύρος διαφορετικών χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων, τα οποία περιγράφονται παρακάτω.

Η αλωπεκία είναι γενικός όρος που περιγράφει διάφορες μορφές τριχόπτωσης, από διάχυτη αραίωση μέχρι ολική απώλεια μαλλιών και (σε εξαιρετικά σπάνια περιπτώσεις) απώλεια τριχοφυΐας σε όλο το πρόσωπο και το σώμα.

Ο όρος «αλωπεκία» συχνά χρησιμοποιείται ως η συντομευμένη ονομασία της γυροειδούς αλωπεκίας (alopecia areata), μιας αυτοάνοσης πάθησης στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια. Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες μορφές αλωπεκίας, παρόλο που υπάρχουν διάφορα είδη, κάθε ένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα.

Οι αλλαγές στην εικόνα των μαλλιών, περιλαμβανομένων της αραίωσης ή της τριχόπτωσης, μπορεί επίσης να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας προϋπάρχουσας πάθησης που χρήζει προσοχής. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό ή έναν εξειδικευμένο δερματολόγο, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην πυκνότητα ή την κατάσταση των μαλλιών σας.

Πρώιμες Ενδείξεις Αλωπεκίας

Οποιαδήποτε αλλαγή στα μαλλιά θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη αλωπεκίας. Πρέπει να δείξετε προσοχή σε συγκεκριμένα σημάδια όπως:

  • Οι τρίχες σπάνε πιο εύκολα, κάτι που υποδεικνύει ότι οι νέες τρίχες που αναπτύσσονται είναι αδύναμες
  • Έχετε την εντύπωση ότι χάνετε περισσότερες τρίχες απ’ ότι στο παρελθόν
  • Βρίσκετε τούφες μαλλιών στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε
  • Πέφτουν τούφες μαλλιών όταν λούζετε τα μαλλιά σας
  • Έχει δημιουργηθεί μια «απογυμνωμένη» περιοχή στο τριχωτό της κεφαλής σας
  • Παρατηρείτε αλλαγές στα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας (π.χ. μικρές αυλακώσεις, λεπτές λευκές γραμμές ή εύθραυστα νύχια)