«Έχουμε κι εμείς μια εμπειρία να μοιραστούμε» - Η αποκάλυψη της Νάνσυ Ζαμπέτογλου για την Κιβωτό του Κόσμου

«Κάναμε μαζί τρία μπαζάρ»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Έχουμε κι εμείς μια εμπειρία να μοιραστούμε» - Η αποκάλυψη της Νάνσυ Ζαμπέτογλου για την Κιβωτό του Κόσμου

Δυστυχώς, καθημερινά το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου όλα αυτά τα χρόνια (δείτε εδώ την καταγγελία για την Πρεσβυτέρα).

Έτσι, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος θέλησαν να μιλήσουν για όλα αυτά μέσα από την εκπομπή τους στο κανάλι της ΕΡΤ, Στούντιο 4, και να εκφράσουν ποια είναι η θέσης τους σε όλη αυτή την κατάσταση.

Οι δηλώσεις της Νάνσυς Ζαμπέτογλου για την Κιβωτό του Κόσμου

Ν.Ζ.: Μας στέλνετε και διάφορα μηνύματα τι συμβαίνει αλλού. Ξέρουμε ποια είναι η τρέχουσα ελληνική επικαιρότητα. Μας σοκάρει κι εμάς, όσο κι εσάς. Μπορεί και λίγο παραπάνω γιατί μπορεί να έχουμε σχέσεις με ανθρώπους, να ξέρουμε πράγματα και δικές μας εμπειρίες. Απλά έχουμε επιλέξει στην εκπομπή, αυτό το τρίωρο που είμαστε παρέα, να κάνουμε focus σε άλλα πράγματα.

Θ.Α.: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσθέσουμε κάτι δημοσιογραφικά σε αυτήν την ιστορία. Ό,τι κουβέντα θα γίνει θα είναι για να αναλωθούμε και να ασχοληθούμε με την επικαιρότητα. Εμείς τέτοιο ρεπορτάζ δεν έχουμε.

Ν.Ζ.: Εμείς έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε αυτό, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει εκεί έξω. Θέλουμε να είμαστε ένα διάλειμμα από την επικαιρότητα.

Θ.Α.: Κάθε μέρα αποκτάς περισσότερους λόγους να γίνεις απαθής απέναντι στον άνθρωπο.

Ν.Ζ.: Αυτή είναι η παγίδα. Δεν πρέπει να αφήσεις το κακό να διαβρώσει αυτό που είσαι κι αυτό που θέλεις να γίνεις.

Θ.Α.: Αν αποδειχτεί ό,τι συνέβη κάτι, καλό είναι να γίνει μια αρχή από εδώ και στο εξής να προσέχουν πολλά πράγματα.

Ν.Ζ.: Μιλάμε για όλα αυτά που έγιναν με την Κιβωτό. Εμείς έχουμε κάνει τρία μπαζάρ κι έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε σε εποχή που, όπως όλοι, πιστεύαμε… κι έχουμε κι εμείς μια εμπειρία να μοιραστούμε. Δεν θέλω αυτό να διαβρώσει, να χαλάσει και να θεωρήσουμε ότι όλα έτσι είναι.

Θ.Α. Κάθε μέρα πια απογοητεύεσαι ακόμα περισσότερο.

Νάνσυ Ζαμπέτογλου Θανάσης Αναγνωστόπουλος

Πως δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ

Με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου (το 1998), μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

Καθώς ο πληθυσμός που ζητούσε βοήθεια αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, ο πατέρας Αντώνιος βλέποντας τα παιδιά και τις ανάγκες ολοένα να αυξάνονται, θέλησε να στεγάσει την προσπάθεια σε ένα πρώην καφενείο και άρχισε να δημιουργεί προγράμματα υποστήριξης, με πρώτο στόχο να βοηθήσει τα μεγαλύτερα παιδιά της περιοχής να επιστρέψουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους.

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη...».