Χρεώνουν εισιτήριο: Πόσο κοστίζει μια επίσκεψη στον τάφο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η παράδοση της Ελισάβετ που θα «σπάσει» φέτος τα Χριστούγεννα ο Κάρολος

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Χρεώνουν εισιτήριο: Πόσο κοστίζει μια επίσκεψη στον τάφο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Το όνομα της Αυτού Μεγαλειότητας, Βασίλισσας Ελισάβετ, είναι πλέον γραμμένο επάνω στη βελγική μαύρη πέτρινη πλάκα, με χρυσά γράμματα (δείτε εδώ πόσο κόστισε η κηδεία της), μαζί με αυτά της βασιλομήτωρ, του πρώην βασιλιά και του δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών πριν από 19 μήνες.

Τα δύο ζευγάρια χωρίζει ένα μεταλλικό αστέρι του Τάγματος της Περικνημίδας, το παλαιότερου και ευγενέστερου ιπποτικού τάγματος της χώρας. Και οι τέσσερις ήταν μέλη του τάγματος και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου βρίσκεται το μνημείο στο οποίο έχουν ταφεί, είναι η πνευματική του πατρίδα.

Στο παρεκκλήσι βρίσκονται επίσης οι στάχτες της αδερφής της βασίλισσας, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας (δείτε εδώ σπάνιες φωτογραφίες της, ήταν πανέμορφη), η οποία πέθανε έναν μήνα πριν από την βασιλομήτωρ σε ηλικία 71 ετών το 2002.

Το κοινό μπορεί να υποβάλει τα σέβη του στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αγοράζοντας ένα εισιτήριο για την ξενάγηση στο κάστρο, το οποίο κοστίζει 28,50 λίρες το Σάββατο και 26,50 λίρες τις υπόλοιπες ημέρες.

Ο τάφος της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ποια παράδοση της βασίλισσας Ελισάβετ θα «σπάσει» ο Κάρολος φέτος τα Χριστούγεννα

Τα πρώτα Χριστούγεννα της βασιλικής οικογένειας χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι λιγότερο επίσημα από το συνηθισμένο και τα μέλη της δεν θα συντονιστούν για να παρακολουθήσουν την ομιλία του βασιλιά.

Η Τζένι Μποντ, πρώην βασιλική συντάκτρια για το BBC, λέει ότι η βασιλική οικογένεια θα συγκεντρωθεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στο κτήμα Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας σε βρετανικό περιοδικό, η ειδικός εξήγησε πως τα Χριστούγεννα ήταν πάντα μια επίσημη γιορτή για το βασιλικό σπίτι -με την οικογένεια να υποκλίνεται στην Αυτής Μεγαλειότητα. Όμως, τα πρώτα Χριστούγεννα του βασιλιά Καρόλου ως μονάρχη θα είναι πιο «μαγκωμένα» σε σχέση με τις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ειδικός, ο βασιλιάς Κάρολος θα σπάσει την παράδοση που θέλει την οικογένεια να συγκεντρώνεται πάντα για να παρακολουθήσει την τηλεοπτική ομιλία του μονάρχη που προβάλλεται το απόγευμα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Κάρολος θα εγκαταλείψει αυτό το «παλιομοδίτικο» τελετουργικό και αντ' αυτού θέλει τα αγαπημένα του πρόσωπα να επικεντρωθούν στο να αναπολήσουν τις ευτυχισμένες στιγμές τους με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Επιπλέον, η δημοσιογράφος λέει ότι ο βασιλιάς πιθανότατα θα ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του και θα ηχογραφήσει εκ των προτέρων την ομιλία των Χριστουγέννων.

«Είμαι σίγουρη ότι θα ηχογραφήσει την ομιλία λίγες μέρες πριν και είναι βέβαιο ότι θα κάνει κάποια αναφορά στην απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ», λέει η Μποντ.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να κάλεσε τη Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι στους οικογενειακούς εορτασμούς των Χριστουγέννων, παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στον βασιλιά, πάντως, φέρεται να υποστηρίζει πως είναι απίθανο να παρευρεθούν, παρά το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος φιλοξενεί την ετήσια οικογενειακή συγκέντρωση και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο ιδιωτικό κτήμα στο Νόρφολκ.