«Απειλούν ναζιστικές οργανώσεις ότι θα με σκοτώσουν» - Συγκλονίζει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου

«Μου έγραψε ένα ρατσιστής «go home», να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Απειλούν ναζιστικές οργανώσεις ότι θα με σκοτώσουν» - Συγκλονίζει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την δημοσιογράφο Όλγα Λαφαζάνη. Η πρώην παρουσιάστρια και συγγραφές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ενδοοικογενειακή βία που έχει βιώσει αλλά και στις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί.

«Νομίζω ότι δεν είμαι η μοναδική που έχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι που υπήρξε βία. Έχω άσχημες εμπειρίες. Σου αφήνει σημάδια όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή. Με έχει κάνει να αφιερώσω μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στο να παλεύω. Χρησιμοποιώ τον πόνο για να αλλάξω τον κόσμο», ανέφερε αρχικά σχετικά με τα δύσκολα παιδικά της χρόνια - δείτε τις σοκαριστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα ζούσε στο σπίτι της.

Οι απειλές που δέχεται η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου

«Μου έγραψε ένα ρατσιστής «go home», να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Έχω διάφορες τέτοιες απειλές. Δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη να σωπάσω, να πάψω και να παραδοθώ. Μονίμως αισθάνομαι φόβο. Στη Σουηδία με απειλούν ναζιστικές οργανώσεις ότι θα με σκοτώσουν», εξομολογείται η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

Για την εξωτερική της εμφάνιση, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου λέει χαρακτηριστικά: «Να απελευθερωθούμε λίγο, να δεχτούμε τον εαυτό μας όπως είμαστε. Μου έχει πέσει το στήθος. Τι να το κάνεις; Άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια. Αλλά αυτό δεν θεωρώ ότι είναι το προτέρημά μου, δεν θα με κρίνει κανείς, ούτε θα πάω στα καλλιστεία».

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου

Η Πασχαλίδου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 1995 όταν άρχισε να παρουσιάζει την πολυπολιτισμική τηλεοπτική εκπομπή Mosaik στη Σουηδική Τηλεόραση, το δημόσιο κανάλι της Σουηδίας. Μαζί με τους Μάικλ Αλόνζο, Ντόγκε Ντογκελίτο και Σίσσι Έλουιν, η Πασχαλίδου ήταν σημαντικό μέρος της σουηδικής εκδοχής της ευρωπαϊκής αντιρατσιστικής καμπάνιας «Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι», η οποία στη Σουηδία ήταν γνωστή υπό τον τίτλο εργασίας «Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό» στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το 2000-01 παρουσίασε το πρόγραμμα Som sagt για τη σουηδική τηλεόραση, μια σαββατιάτικη εκπομπή με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα. Την ίδια στιγμή, ήταν παραγωγός και δημοσιογράφος για το τηλεοπτικό σόου Striptease (στριπτίζ) το οποίο επικεντρωνόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Το 2004, η Πασχαλίδου παρουσίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα για τη σουηδική τηλεόραση. Μετά έζησε δύο χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και εργάστηκε σε ψυχαγωγικά προγράμματα της ΕΡΤ. Παρουσίαζε επίσης μια τρίωρη ζωντανή εκπομπή κάθε μέρα. Σχολίασε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision για λογαριασμό της ΝΕΤ το 2005. Το ίδιο έτος η Πασχαλίδου παρουσίασε τον εθνικό διαγωνισμό για την επιλογή του εκπροσώπου της Σουηδίας από το Γκέτεμποργκ.

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου

Τον Ιανουάριο του 2007 ήταν μια από τις πέντε συμπαρουσιάστριες του Förkväll το οποίο προβαλλόταν από το TV4 και ήταν πρωινή εκπομπή. Συμμετείχε στην εκπομπή Pokermiljonen στο TV4 και παρουσίασε μερικές φιλανθρωπικές εκπομπές για την κρατική σουηδική τηλεόραση (SVT), για παράδειγμα, τα På flykt με τον Κιέλ Λένω και το Uppesittarkväll με τον Άντερς Λουντίν.

Η Πασχαλίδου ήταν αρθρογράφος και ανεξάρτητος συγγραφέας σε εφημερίδες όπως τις GP και Expressen. Έχει αρθρογραφήσει και στην Metrobloggen αλλά αργότερα έλυσε τη συνεργασία της λόγω μιας αντιγραφής. Δίνει διαλέξεις σχετικά με τη διαφορετικότητα και τα μέσα ενημέρωσης, για θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης, ρητορικής και ηγεσίας, επάρκειας φύλου και πολιτισμού.

Υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Κοινωνία και το διοικητικό συμβούλιο της Κβιννογιόουρεν Τέραφεμ εργαζόμενη σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών εναντίον της ανδρικής βίας. Ασχολείται με την υγεία των γυναικών και είναι μέλος της 2.6 Μιλιόνερ Κλούμπεν (πρωτότυπος τίτλος: 2.6 Miljoner Klubben). Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός ιδρύματος το οποίο βοηθά τους νέους σε προβληματικές περιοχές με τα μαθήματα τους βοηθώντας τους να επιτύχουν ακαδημαϊκά και να αποκτήσουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στις 21 Ιανουαρίου 2016 ανακοινώθηκε ότι η Πασχαλίδου θα παρουσιάσει την κλήρωση του ημιτελικού για την Eurovision 2016, μαζί με τον Γιόβαν Ράντομιρ στην Στοκχόλμη.

Η Πασχαλίδου είναι η ιδρύτρια της Νέας Ακαδημίας, η οποία έχει επικριθεί. Στόχος της ήταν η παρουσίαση του νικητή του βραβείου Λογοτεχνίας της τον Δεκέμβριο του 2018.

Πηγή: wikipedia