«Τι σχέση έχει το πόσους ακολούθους, με το εάν...» - "Κόλαφος" η Σοφία Μουτίδου για μια φορά ακόμη

Τι συνέβη;

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
«Τι σχέση έχει το πόσους ακολούθους, με το εάν...» -

Το πρωί της Δευτέρας (26/12) η Σοφία Μουτίδου ανέβασε νέο βίντεο στο προσωπικό της κανάλι στο Youtube. Η ηθοποιός, που πρίν από μερικές εβδομάδες είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων (δείτε εδώ τον λόγο) μίλησε για το νέο προεδρικο Διάταγμα, σχετικά με τον χώρο της υποκριτικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι πάνω σε αυτό το κομμάτι, αναφέρθηκε και η Βίκυ Σταυροπούλου. Ο χριστουγεννιάτικος ημιτελικός του J2US είναι στον αέρα και η ηθοποιός κλήθηκε να σχολιάσει την εμφάνιση του πρώτου διαγωνιζόμενου ζευγαριού.

Ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης και η Αφροδίτη Γεροκωνσταντή ερμήνευσαν το τραγούδι «Ποιος μωρό μου ποιος» του Γιάννη Πάριου, φέρνοντας νησιώτικο αέρα μέσα στα Χριστούγεννα. Όταν ο παρουσιαστής έδωσε τον λόγο στη Βίκυ Σταυροπούλου για να κάνει την κριτική της, εκείνη επέλεξε να ξεκινήσει σχολιάζοντας το νέο προεδρικό Διάταγμα γύρω από τα πτυχία των δραματικών σχολών.

Η ηθοποιός είπε με καυστικό τρόπο, ότι νιώθει άσχημα και ποια είναι αυτή που θα ασχοληθεί με τα όσα νομοθετεί το διάταγμα της Ελλάδος και μαζί της συμφώνησε και ο Σταμάτης Φασουλής, λέγοντας ότι είναι ανειδίκευτοι εργάτες και πως τόσα χρόνια δεν ξέρουν να δουλεύουν. Στην συνέχεια, η Βίκυ Σταυροπούλου ολοκλήρωσε λέγοντας ότι είναι γιορτινές μέρες και να μην τις μαυρίζουν με "μικρότητες".

«Τώρα ρε Νίκο νιώθω λίγο αμήχανα, γιατί σκέφτομαι: ποια είμαι εγώ που θα κρίνω; Γιατί με το καινούργιο Διάταγμα είμαι μία απλή απόφοιτη Λυκείου. Αλλά τέλος πάντων… θα δικαιολογήσω το μεροκάματο» ανέφερε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

«Όλοι εμείς είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες από προχθές» σχολίασε από την πλευρά του ο Σταμάτης Φασουλής.

«Επειδή είναι γιορτινές μέρες, ας μην τις μαυρίζουμε με τέτοια γεγονότα» πρόσθεσε η Βίκυ Σταυροπούλου και προχώρησε στην κριτική της για το διαγωνιζόμενο ζευγάρι.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το νέο προεδρικό Διάταγμα και το Υπουργείο Πολιτισμού, τα πτυχία των δραματικών σχολών εξισώνονται πια με τα απολυτήρια Λυκείου. Για τη συγκεκριμένη απόφαση τοποθετήθηκε και η Ελένη Ράντου.

Το σχόλιο της Σοφίας Μουτίδου για το νέο προεδρικό διάταγμα

Με ένα βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της στο YouTube αναφέρθηκε για το νέο προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των δραματικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου.

Η ηθοποιός ξέσπασε και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υποκριτικής εδώ και χρόνια.

«Η γνώμη μου είναι ότι η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού πρέπει να γυρίσει. Με την κατάργηση της άδειας ηθοποιού, η οποία ήταν προαπαιτούμενη για να ασκήσεις το επάγγελμα, οι επιχειρηματίες στράφηκαν στη δημοσιότητα για να γεμίσουν τα θέατρά τους. “Ποιον θα φέρουμε από την τηλεόραση για να έρθει η θεία να τον δει;” σκέφτηκαν. Άρχισε η θεατρική σκηνή να γίνεται ένα τσίρκο θεάματος το οποίο έχει να κάνει με το να δούμε έναν διάσημο στο θέατρο.

Τι σχέση έχει το πόσους ακολούθους έχω στο Instagram με το εάν έχω σπουδάσει την υποκριτική; Είναι δυνατόν εγώ να πάρω το μικρόφωνο από τους τραγουδιστές ενώ δεν έχω κάνει τραγούδι; Επειδή έχω ακολούθους; Γιατί η σκηνή να είναι μπάτε σκύλοι αλέστε;

Έχω ακούσει πολύ συχνά να λένε άνθρωποι που δεν είναι ηθοποιοί, “Πώς να μην την πάρεις την κοπέλα στην παράσταση, είναι σαν ζαχαρωτό”. Η σκηνή δεν είναι ζαχαροπλαστείο, η σκηνή είναι χώρος που έχει αναλάβει να διασκεδάσει, να διασκορπίσει, να εκπαιδεύσει την ψυχή του θεατή. Απέχει πάρα πολύ από το unboxing.

Η σκηνή απέχει πάρα πολύ από τις καλές αναλογίες, απέχει από το modelling, την τυπική ομορφιά, την κλασική ομορφιά, την εμπορική ομορφιά. Η σκηνή πρέπει να είναι γεμάτη με ανθρώπους που έχουν διαπιστεύσει την αξία τους με πτυχία που με τη σειρά τους είναι αξιόπιστα. Που για να δοθούν έχουν κοπιάσει άνθρωποι, ψυχικά, πνευματικά και ακαδημαϊκά», είπε αρχικά η Σοφία Μουτίδου και συνέχισε:

«Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε πτυχίο αναγνωρισμένο και χάλια συνθήκες εργασίας, αυτό θέλουμε οι ηθοποιοί! Το πτυχίο μας να είναι ψηλά, και να μας φέρονται σαν μουλάρια. Λεφτά για τις πρόβες; Δεν γίνεται. Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, δεν γίνεται. Πέντε ώρες πρόβα θέλεις;

Όχι δέκα θα κάνεις. Αλλά, το πτυχίο σου είναι αναγνωρισμένο, είναι ένα πτυχίο πολύ δυνατό. Το πήρες από μία σχολή που τρία χρόνια κωλοβαρούσατε, αλλά αξίζει. Για άλλη μία φορά είμαστε λάτρεις του τυπικού, του γράμματος. Φυσικά και το πτυχίο μας δεν πρέπει να γίνει ένα με το απολυτήριο Λυκείου, δεν λέω αυτό.

Απλά λέω ότι και όταν το πτυχίο είναι πολύ ψηλά, ούτε οι συνθήκες που το πήρες, ούτε οι συνθήκες που θα δουλέψεις είναι ψηλά. Και δεν είναι ψηλά γιατί δεν μιλάς! Και όσο δεν μιλάς το κράτος θα σε ρίχνει. Πτυχία, συνθήκες εργασίας κλπ, όλα θα είναι άχρωμα και άοσμα. Πριν συνδικαλιστικό όργανο, υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Όσο χαίρεσαι με την κακοποίηση των συναδέλφων σου, τόσο το πτυχίο σου δεν θα έχει καμία αξία».