Αυτοκτόνησε στα 7 αλλά εκείνη το έμαθε στα 14 - Το άγνωστο δράμα της Τατιάνας Μπλάτνικ, συζύγου του Νικόλαου Γλύξμπουργκ

Έπαιζαν όλοι θέατρο μπροστά της

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Η Τατιάνα Μπλάτνικ είναι η κόρη του Σλοβένου επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπλάτνικ και της Γερμανίδας αριστοκράτισσας Μαρί Μπίερλαϊν. Από την πλευρά της μητέρας της, είναι εγγονή της Κόμισσας Ελίνκα φον Άϊνζιντελ, απογόνου του Γουλιέλμου Β΄ εκλέκτορα της Έσσης.

Για δώδεκα περίπου χρόνια παρέμεινε εσώκλειστη στο Κολλέγιο Έιγκλον του χωριού Βιλάρ συρ Ολόν της Ελβετίας. Στα δεκαοκτώ της χρόνια μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Ουάσινγκτον.Το 2003 αποφοίτησε από αυτό με πτυχίο στην κοινωνιολογία και επέστρεψε στην Ελβετία για να σπουδάσει δημόσιες σχέσεις.

Από το 2006 ως τον Ιούλιο του 2010 εργαζόταν στο πλευρό της σχεδιάστριας ρούχων Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, έχοντας το ρόλο της οργανώτριας εκδηλώσεων και των δημοσίων σχέσεων.

Γνώρισε τον Νικόλαο το 2003 στο Γκστάαντ της Ελβετίας. Οι δυο τους ανέπτυξαν σχέση, με την Τατιάνα να βρίσκεται επίσημα δίπλα στον Νικόλαο τα επόμενα χρόνια. Το 2004, τον συνόδευσε στο στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνας και πανηγύρισε μαζί του την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Ελλάδα.

Τατιάνα Μπλάτνικ Νικόλαος Γλύξμπουργκ

Ο αρραβώνας του ζευγαριού ανακοινώθηκε επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου 2009 από το γραφείο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο. Ο γάμος του ζευγαριού έγινε στις Σπέτσες, στις 25 Αυγούστου 2010, με την παρουσία πολλών μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης (δείτε την σπαρακτική ανάρτηση για τον πεθερό της).

Σημαντικές παρουσίες στο γάμο ήταν η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ, ο Χάακον, Διάδοχος Πρίγκιπας της Νορβηγίας και ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος, Διάδοχος Πρίγκιπας της Ολλανδίας.

Το άγνωστο δράμα της Τατιάνας Μπλάτνικ

Μπορεί να πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή γυναίκα που συνεχώς χαμογελάει στις κάμερες, ωστόσο, πίσω από αυτό το χαμόγελο κρύβεται ένα μεγάλο δράμα που βίωσε όταν ακόμη ήταν ανήλικη.

Ο πατέρας της αυτοκτόνησε όταν ήταν εκείνη 7 ετών, όμως το έμαθε στα 14 της. Μέχρι τότε νόμιζε πως έφυγε από τη ζωή από παθολογικά αίτια και όλοι έπαιζαν θέατρο μπροστά της για να μην μάθει την αλήθεια.

Όταν τελικά στην εφηβεία έμαθε την αλήθεια, κλείστηκε στον εαυτό της. Ο επόμενος όμως άνδρας της μητέρα της βρέθηκε στο πλευρό της. Μπορεί να γνώριζε τι έχει συμβεί όμως μπροστά της δεν έλεγε τίποτα.

«Έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 7 ετών, αυτοκτόνησε. Αυτό είναι ένα προσωπικό ταξίδι για και μία προσωπική δέσμευση. Αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλάει. Και όταν βγήκα να το πω και πολλοί άνθρωποι μου είπαν “Τατιάνα μην το κάνεις. Δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι αυτά τα πράγματα, αυτό είναι για το σπίτι”.

Αλλά η αλήθεια είναι πως 800 χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει 1 άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα. Δεν χρειάζεται να αποτελεί τόσο βάρος συνέχεια. Αλλά δεν ήτα τόσο η πράξη που με , ήταν η σιωπή γύρω από αυτή. Ευχαριστώ την οικογένειά μου που σχεδόν μου έδωσε την άδεια να πω Τατιάνα βγες εκεί έξω, μίλα στον κόσμο και βεβαιώσου ότι κανείς δεν υποφέρει. Αν μπορείς να βοηθήσει έναν άνθρωπο.

Μέχρι τα 14 μου δεν γνώριζα πως ο πατέρας μου έχει αυτοκτονήσει, το έμαθα στα 17. Αλλά το να μιλήσω ανοιχτά το ένιωσα λίγο μετά τα 20. Πήγα στο Πανεπιστήμιο και έγραψε την πτυχιακή μου εργασία στην Κοινωνιολογιά με θέμα την αυτοχειρία. Ήμουν ανοιχτή σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμη ντροπή για αυτό.

Το ψυχικό τραύμα ήταν μεγαλύτερο όταν έμαθα την αλήθεια, ίσως οι δάσκαλοι μου να γνώριζαν την αλήθεια, εγώ όμως δεν τη γνώριζα. Μετά από οκτώ χρονιά που ζω εδώ, είναι η πρώτη φορά που πιστεύω πως η Ελλάδα είναι πραγματικά το σπίτι μου.

Απολαμβάνω τα απλά πράγματα στη Ελλάδα, όπως το να πάω στο μανάβικο το οποίο αγαπώ γιατί μαγειρεύω. Μού πήρε πολύ καιρό να συνηθίσω να τρώω αργά βραδινό στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχω προσαρμοστεί στα περισσότερα πράγματα. Μαγειρεύω, καθαρίζω, ξεφλουδίζω καρότα και πατάτες, βγάζω βόλτα το σκύλο, περπατάω στη φύση, μεριμνώ για τα υδραυλικά που δεν δουλεύουν…όπως όλοι! Εάν θεωρούσα ότι είμαι όμορφη, ευκατάστατη, πριγκίπισσα και ότι όλα είναι τέλεια, δεν θα καθόμουν εδώ να συζητάω για όλα αυτά τα θέματα.

Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι είναι μια χαρά το να μην είναι κάνεις τέλειος. Την πρώτη φορά που είδα την Ελλάδα, ήταν μέσα από τα ματιά του συζύγου μου. Τη ζήλεψα την Ελλάδα, γιατί ο Νικόλαος ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της και ήταν σαν την «άλλη» γυναίκα μέσα στο σπίτι. Όταν μετακόμισα πλέον, αφέθηκα και δημιούργησα τη δική μου Ελλάδα» είχε εξομολογηθεί.