Σπύρος Μπιμπίλας: «Η εξόδιος ακολουθία...» - Με βαριά καρδιά ανακοίνωσε δυο ηχηρούς θανάτους

Η συγκινητική ανάρτηση του στο facebook

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ως πρόεδρος του ΣΕΗ, μέσα από το προφίλ που διατηρεί στο Facebook, ενημερώνει για τις απώλειες που κατά καιρούς βιώνει η υποκριτική και γενικά ο καλλιτεχνικός χώρος. Αυτή τη φορά λοιπόν, ανακοίνωσε τους θανάτους δυο καταξιωμένων γυναικών.

Πρόκειται για μια σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό που διέπρεψε στο κλασσικό ρεπερτόριο, σύζυγος επίσης ηθοποιού, αλλά και για μια γυναίκα του μουσικού θεάτρου.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

«Δύο παλιές μας συνάδελφοι που τίμησαν το θέατρο μας στο δευτερο μισό του περασμενου αιώνα με τις ευαισθησίες τους, έφυγαν σήμερα.. Η σπουδαια Ελεανα Απέργη που διέπρεψε στο κλασσικο ρεπερτόριο, σύζυγος του επίσης συναδελφου μας Διονυση Παγουλάτου, που έφυγε πριν 20 χρόνια και η Μαίρη Βασιλάκη μια ζουμερή σουμπρεττα του μουσικού μας θεάτρου..

Καλό ταξίδι στις αξιαγάπητες ηθοποιούς μας.. Η εξοδιος ακολουθία της μεν πρώτης θα γίνει την Τριτη 24 στην μία στον Καθολικό Ναο Ιερής Καρδιάς του Σωτήρος στην Μιχαήλ Βοδα και της δεύτερης Τρίτη 24 στην 1.30 στον Κόκκινο Μύλο.Και τις 2 τις είχαμε τιμήσει στο ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ του 2018 που είχε θέμα τους εν ζωή τότε ηθοποιούς άνω των 85 ετων», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση για τον Νότη Μαυρουδή.

Ποια είναι η Ελεάνα Απέργη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Η παρθενική της εμφάνιση στη σκηνή ήταν στη σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη – Ρεξ, στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια. Το επαγγελματικό της ντεμπούτο έγινε το 1955, στο θέατρο – σινεμά «Διονύσια» της Καλλιθέα, με τη Νέα Ελευθέρα Σκηνή του Διονύση Παγουλάτου, στο έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως». Ακολούθησε η συμμετοχή της σε πολλά ακόμη θεατρικά έργα Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, από τον Γεώργιο Ξενόπουλο μέχρι τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Στενή και μακροχρόνια ήταν η επαγγελματική σχέση της Ελεάνας Απέργη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το οποίο συνεργάστηκε, αδιάποκα, από το 1973 έως το 1987. Κατά την περίοδο αυτή δούλεψε με σημαντικούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων οι Μίνως Βολανάκης, Κωστής Μιχαηλίδης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Πέλος Κατσέλης, Κώστας Μπάκας, Κώστας Τσιάνος, Γιώργος Ρεμούνδος, Γιάννης Χουβαρδάς, Πάνος Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Μασαλάς, Γιαν Κάπλαν, Λάμπρος Κωστόπουλος, Διαγόρας Χρονόπουλος κ.α. Παράλληλα, έπαιξε σε σπουδαία έργα, κυρίως αρχαίου δράματος, όπως η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με την Άννα Συνοδινού (1975), η «Μήδεια» του Ευριπίδη με την Μελίνα Μερκούρη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ(1976), η «Μήδεια» του Σενέκα με την Αντιγόνη Βαλάκου (1979), οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου (1983), οι «Ικέτισσες» του Ευριπίδη (1985), τα οποία παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, στην δραματική σχολή του οποίου επίσης δίδασκε για πάνω από μία δεκαετία, ήταν η «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου στο Βασιλικό Θέατρο το 1987.