«Μου είπαν δε θα το αντέξεις...» - ''Γροθιά στο στομάχι'' η μάχη που έδωσε η Λένα Μαντά με τον καρκίνο

Δίνει κουράγιο σε πολύ κόσμο

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
«Μου είπαν δε θα το αντέξεις...» - ''Γροθιά στο στομάχι'' η μάχη που έδωσε η Λένα Μαντά με τον καρκίνο

Καλεσμένη στην εκπομπή Δύο στη 1 ήταν το Σάββατο 28/1 η Λένα Μαντά με τη συγγραφέα να περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα πέρασε με την περιπέτειά της με τον καρκίνο.

Γενικότερα έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο μέσα από τον τρόπο, που διαχειρίστηκε την ασθένειά της ωστόσο, αυτή τη φορά έμεινε πιο πολύ στο κομμάτι της διάγνωσης.

«Το κομμάτι της υγείας μου δεν με επηρέασε ποτέ στον τρόπο γραφής μου. Ποτέ δεν με σταμάτησε, ποτέ δεν υπήρχε φρένο παρά το αντίθετο. Στην εποχή δηλαδή που νοσούσα και έκανα τις χημειοθεραπείες, παράλληλα έγραφα τα «Πέντε κλειδιά». Ίσα ίσα το γράψιμο ήταν διέξοδος για να φύγω από κάτι που πονούσε.

Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ. Αργότερα, όταν αρρώστησε ο σύζυγος μου πολύ σοβαρά με την καρδιά του, εγώ έγραφα το «Ταξίδι στη Βενετία» και επίσης ήταν το διάλειμμα της ψυχής μου», είχε πει η Λένα Μάντα, η οποία πρόσφατα αναφέρθηκε και στη δύσκολη σχέση με τον πατέρα της.

Γενικότερα η συγγραφέας έχει μεγάλες αντοχές και αποδεικνύει μέσα από τη συνέντευξη της, πως είχε όλη τη δύναμη και την επιθυμία να βγει δυνατή και έτσι εν τέλει τα κατάφερε.

Οι δηλώσεις της Λένας Μαντά για την περιπέτειά της με τον καρκίνο

«Το προλάβαμε μεταξύ λεμφώματος και καρκίνου, δεν με ένοιαζε να μάθω και λεπτομέρειες. Ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι βαρύ αλλά στο «Βαλς με 12 Θεούς» είχα γράψει ακριβώς για αυτό, οπότε ήξερα τα συμπτώματα.

Πήγα να κάνω γαστροσκόπηση. Έγινε χωρίς νάρκωση. Το απαίτησα αυτό, ήθελα να βλέπω γιατί είμαι control freak. Και μου είπαν: δεν θα το αντέξεις. Όπως κατέβαινε ο σωλήνας, μου έλεγε ο γιατρός: ωραία, ωραία, ωραία… αχ ρε κορίτσι μου, ευτυχώς που ήρθες.

Υπήρχε πολύ κλάμα, πολλή στεναχώρια… το πρώτο πράγμα που μου είπε ο γιατρός μου ήταν: φαντάσου τον εαυτό σου σαν γάτα, έπεσες με τον 5ο και στάθηκες στα πόδια σου, τόσο τυχερή είσαι, το πρόλαβες, είναι ιάσιμο. Του λέω: ντόμπρα; Μου λέει: στον λόγο μου. Πάμε του λέω παρακάτω.

Με έπιασε κλάμα όταν άκουσα για τις χημειοθεραπείες. Δεν έβαλα ποτέ περούκα, γιατί δεν μπορώ το δήθεν, δεν μπορώ να κοροϊδεύω κανέναν και κυρίως τον εαυτό μου. Την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν να πέφτουν τα μαλλιά μου ήμουν καλεσμένη σε εκπομπή. Δεν ήξερα πώς θα πέσουν, είχα παστωθεί με λακ», είπε η Λένα Μαντά.