«Στα πρόσωπα κάθε παιδιού βλέπω...» - ''Ραγίζει'' καρδιές η Κούρκουλου για τους νεκρούς στην Τουρκία

Μετά το θανατηφόρο σεισμό...

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Εικόνες που προκαλούν πόνο και οργή εξακολουθούν και διαρρέουν από το μέτωπο στην Τουρκία, που χτυπήθηκε από το θανατηφόρο σεισμό, με τον αριθμό των νεκρών παράλληλα να ανεβαίνει δραματικά.

Πολλοί είναι εκείνοι λοιπόν, που σπεύδουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους πληγέντες, ενώ παράλληλα γίνονται πολλές τοποθετήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης (δείτε εδώ τη συγκινητική κίνηση του ΑΝΤ1 για τους σεισμόπληκτους).

Από την άλλη η Εριέτα Κούρκουλου, ένα πρόσωπο με πολλές ευαισθησίες και κοινωνική δράση έκανε την Δευτέρα 13/2 μια σειρά από stories στο λογαριασμό της στο instagram, με την ίδια να εξηγεί γιατί τόσες ημέρες δεν έχει πάρει δημόσια θέση επί του θέματος.

Οι συγκινητικές αναρτήσεις της Εριέτας Κούρκουλου για το σεισμό στην Τουρκία

«Δε μου αρέσει να κάνω κοινοποιήσεις θεμάτων επειδή είναι στη μόδα. Με ρωτούσαν πολλοί γιατί δεν έκανα καμία κοινοποίηση για την Ουκρανία και απαντούσα ότι δεν κάνω κάτι απλά για να το κάνω. Μερικές εβδομάδες μετά και βέβαια τώρα που έχουν περάσει μήνες, δεν ασχολείται κανένας. Πουθενά, τίποτα…

Θέλω να καταλήξω στο ότι κοινοποιώ εικόνες από τον σεισμό στην Τουρκία γιατί προσπαθώ με κάποιο τρόπο να διαχειριστώ κι εγώ η ίδια αυτά που βλέπω. Στα πρόσωπα κάθε παιδιού βλέπω τον Νίκο, στα πρόσωπα των μαμάδων εμένα, και στων μπαμπάδων τον Βύρωνα.

Κοινοποιώ τα λίγα αυτά παιδιά που νίκησαν τις πιθανότητες και τον θάνατο γιατί έχω ανάγκη να πιστέψω στο θαύμα. Έχω ανάγκη να πιστέψω στο καλό γιατί χωρίς αυτό, ο κόσμος είναι πολύ τρομακτικός», έγραψε η Εριέτα Κούρκουλου.

Εριέτα Κούρκουλου ξέσπασμα 3

Εριέτα Κούρκουλου ξέσπασμα 1

Εριέτα Κούρκουλου ξέσπασμα 2

Η έκταση της καταστροφής από τον σεισμό στην Τουρκία

Ο μέχρι τώρα απολογισμός από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας (και τον μετασεισμό των 7,5 Ρίχτερ που θα ακολουθούσε εννέα ώρες μετά, περίπου 95 χιλιόμετρα βορειότερα), είναι αν μη τι άλλο σοκαριστικός: Περισσότεροι από 22.000 οι νεκροί, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι και χιλιάδες τα κατεστραμμένα κτήρια.

«Ενας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία σημειώθηκε τη Δευτέρα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές», σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, παρουσιάζοντας μια σειρά από χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η έκταση των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τις σεισμικές δονήσεις σε νότια και νοτιοανατολική Τουρκία και βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν το έργο της διάσωσης.

Οι περιοχές της Τουρκίας που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο των δονήσεων ήταν -σε μεγάλο βαθμό- φτωχές και υποβαθμισμένες, ενώ και η βόρεια Συρία που επλήγη είναι μια περιοχή που μετρά ήδη σοβαρές πληγές από τον συριακό εμφύλιο, τις αεροπορικές επιδρομές, τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις των περασμένων ετών.

Σημειώνεται ότι και οι περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις φιλοξενούσαν πολλούς Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι -όσοι εξ αυτών έχουν επιβιώσει- τώρα είναι διπλά εκτοπισμένοι.