«Η εκπομπή μας ορφάνεψε...» - Μαγκωμένη η Ναταλία Γερμανού στον αέρα του ALPHA μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Σε δύσκολη θέση η παρουσιάστρια εξαιτίας των εξελίξεων με τους δεκάδες νεκρούς μετά τη σύγκρουση

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Η εκπομπή μας ορφάνεψε...» - Μαγκωμένη η Ναταλία Γερμανού στον αέρα του ALPHA μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Επηρεασμένη από τις εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη είναι και η Ναταλία Γερμανού, η οποία "άνοιξε" την εκπομπής της, Καλύτερα Δε Γίνεται, στο κανάλι του ALPHA, το μεσημέρι του Σαββάτου 4/3, ούσα πολύ φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς, όπως εξήγησε, όλα τα πρόσωπα της τηλεόρασης είναι απλοί άνθρωποι και δεν γίνεται να μην "λυγίσουν" μπροστά σε αυτή την φονική σύγκρουση.

Πήρε, λοιπόν, τον χρόνο της και καλωσόρισε τους τηλεθεατές της εξηγώντας πως αισθάνεται ακριβώς, έχοντας στο πλευρό της όλους τους συνεργάτες της, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση (δείτε εδώ την υπόσχεση που έδωσε ο πατέρας στην αγνοούμενη κόρη του).

Θρήνος στο πλατό του Καλύτερα δε γίνεται με τα λόγια της Γερμανού για τα Τέμπη

«Καλώς ήρθατε! Δεν είμαστε… καλύτερα δε γίνεται σήμερα. Είμαστε μια εκπομπή που ορφάνεψε από τίτλο, τουλάχιστον γι’ αυτό το σαββατοκύριακο, δεν αισθανόμαστε έτσι. Νιώθουμε ακριβώς όπως νιώθετε κι εσείς», είπε αρχικά η παρουσιάστρια.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαστε επαγγελματίες, αλλά είμαστε και κανονικοί άνθρωποι που στο σπίτι μας σφίγγεται η ψυχή μας, κλαίμε… Μπορεί να μην κλαίμε στον αέρα, γιατί προσπαθούμε να είμαστε επαγγελματίες και να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά νιώθουμε ακριβώς όπως νιώθετε εσείς».

Τι συμβαίνει με την αποζημίωση για τους νεκρούς

Την ώρα που δεκάδες οικογένειες παλεύουν να συνέλθουν από την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28/2 που κόστισε δεκάδες ζωές αθώων ανθρώπων, έγινε γνωστό πως, παρόλο που θα ήταν το τελευταίο που μπορεί να έκανε τους γονείς και τους συγγενείς να αισθανθούν καλύτερα, δεν θα λάβουν αποζημιώσεις για τον θάνατο των επιβατών (δείτε εδώ την "επίθεση" πατέρα στον Πορτοσάλτε).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2019, που φέρει ημερομηνία 27/12/2019 και την υπογραφή τού τότε υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μάλιστα, για πέντε χρόνια, ως το 2024 δηλαδή, όπως και οι δύο προηγούμενες που υπεγράφησαν το 2009 και το 2014, από το να αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους.

Η απόφαση αυτή αξιοποίησε ουσιαστικά τη δυνατότητα που δίνει σε κάθε κράτος - μέλος ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 1371/2007 για «τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών», να χορηγεί εξαιρέσεις επί συγκεκριμένων άρθρων για τις αποζημιώσεις επιβατών για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, οι εξαιρέσεις αφορούν στα εξής άρθρα του Κανονισμού: Άρθρο 10 Συστήματα ταξιδιωτικών πληροφοριών και κρατήσεων, Άρθρο 13 Προκαταβολές, Άρθρο 15 Ευθύνη για καθυστερήσεις, απώλειες ανταπόκρισης και ακυρώσεις, Άρθρο 16 Επιστροφή χρημάτων και επαναδρομολόγηση, Άρθρο 17 Αποζημίωση κομίστρου, Άρθρο 18 Συνδρομή

Έτσι, στην περίπτωση που κάποιος "σκοτωθεί ή τραυματιστεί", η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2019 έχει εξαιρεθεί, για παράδειγμα, από την υποχρέωση που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ότι ένας επιβάτης «χωρίς απώλεια του δικαιώματος μεταφοράς, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για καθυστερήσεις από σιδηροδρομική επιχείρηση, εάν αντιμετωπίζει καθυστέρηση για τη διαδρομή από τον τόπο αναχώρησης έως τον τόπο προορισμού» (αρ.17), αλλά ακόμη και από την υποχρέωση σύμφωνα με την οποία «εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία».

ΤΡΑΙΝΟΣΕ Τέμπη αποζημίωση

ΤΡΑΙΝΟΣΕ Τέμπη εξαίρεση αποζημίωση

Πηγή: Τα Νέα