«Ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή...» - Ο μοναδικός σεφ που αποθεώνει ο Ηλίας Μαμαλάκης μετά από τόσα χρόνια στις κουζίνες

Δικαίως!

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Μια νέα συνέντευξη παραχώρησε ο Ηλίας Μαμαλάκης στην εφημερίδα On Time και στη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου με τον ίδιο να μιλάει εξομολογητικά λίγο μετά την περιπέτεια της υγείας του (δείτε εδώ τη σοκαριστική του αποκάλυψη για όσα πέρασε).

Ανάμεσα σε όσα σχολίασε ο γνωστός σεφ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η άποψή του σχετικά με τους συναδέλφους του στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τα νεότερα παιδιά, με τον ίδιο να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τον Άκη Πετρετζίκη.

Γενικότερα ο Ηλίας Μαμαλάκης δεν έχει μεγάλη αδυναμία στους μάγειρες, που βγαίνουν από τα ριάλιτι, ωστόσο ο ΄Άκης έχει κάποια χρόνια πλέον στο χώρο και έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές του μέσα από πολλές και διαφορετικές κινήσεις!

Η αποκάλυψη του Ηλία Μαμαλάκη για το σεφ που ξεχωρίζει στην Ελλάδα

Το σκέφτεστε για την τηλεόραση ή έχει κλείσει αυτός ο κύκλος για εσάς;

Φυσικά και το σκέφτομαι, όμως στην ελληνική τηλεόραση δεν είναι τι θέλεις εσύ αλλά τι θέλουν τα κανάλια και τι χρόνο δαπανάς να πηγαίνεις στους διαδρόμους τους, να σε βλέπουν, να τους βλέπεις, να τους παρακαλάς και να σε παρακαλάνε. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ σε κανάλι για να παρακαλέσω. Ακόμα και στο MEGA, όπου δούλεψα δέκα χρόνια, είχα πάει μόνο δύο φορές.

Έχω κάνει κάποιες προτάσεις σε κανάλια αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης, ήταν προτάσεις οι οποίες δεν ήταν χαζοχαρούμενες αλλά «ψαγμένες» και είχαν κάποια δαπάνη για να γίνουν. Είχα προτείνει να κάνω τις πορείες του Αποστόλου Παύλου, την κουζίνα του 5ου αιώνα π.Χ, το ψάρεμα στον ελληνικό χώρο κ.α. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήθελαν τέτοιες εκπομπές αλλά να μαγειρεύω στο στούντιο.

Υπήρξε εποχή που δέκα σεφ μαγείρευαν σε όλα τα κανάλια πρωί-μεσημέρι-βράδυ και κάνανε όλοι το ίδιο πράγμα: ανακάτευαν πέντε υλικά και έβγαζαν ένα ωραίο φαγάκι. Δεν ήταν το δικό μου ζητούμενο αυτό. Εγώ ξεκίνησα με ψηλά τον πήχη κι αν ξανάβγαινα στην τηλεόραση θα τον ανέβαζα ακόμα περισσότερο. Μου έχουν προτείνει να μαγειρέψω σε πρωινή εκπομπή και έχω αρνηθεί.

Από τους σεφ της τηλεόρασης – και στις πρωινές εκπομπές – υπάρχει κάποιος που εσείς τον ξεχωρίζετε και τον θεωρείτε πάρα πολύ καλό;

Ο μόνος που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή είναι ο Άκης Πετρετζίκης. Νομίζω ότι ο Άκης έχει ένα πολύ σημαντικό γυναικείο κοινό, γιατί είναι ένα νέο παιδί, χαμηλών τόνων, δεν εκτίθεται στα media, μαγειρεύει όμορφα φαγητά, είναι γοητευτικός. Κλείνει το μάτι στις τηλεθεάτριες και αρέσει πολύ και σαν άντρας.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε βράβευση του

Λίγα λόγια την καριέρα του ίδιου του Μαμαλάκη

Ο Ηλίας Μαμαλάκης (γενν. 20 Νοεμβρίου 1949, Αθήνα) είναι Έλληνας μάγειρας. Σπούδασε Οικονομικά και δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα 40 του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μαγειρικόν» ενώ αργότερα άρχισε να συνεργάζεται με περιοδικά Μενού και άλλα, ELLE, Τηλεθεατής, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”. Από το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Έχει ασχοληθεί με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων (μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική McDonald's. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες).

Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Από το 2010 εθελοντής στις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Κορυδαλλού και Θηβών. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ επί 6 χρόνια, πρέσβης της WWF κατά της υπεραλίευσης

Εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ για πολλά χρόνια παρουσίαζε εκπομπές σχετικές με τη μαγειρική σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ιδιαίτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό έγινε μετά την παρουσίαση των βραβευμένων εκπομπών «Στην Κουζίνα Ολοταχώς» (2001-2004) και «Μπουκιά και Συχώριο» (2003-2008).