«Έφτασα να ζυγίζω 46 κιλά! Πάσχω από τη νόσο του...» - Συγκινεί η Σοφία Μανωλάκου

«Όπότε όταν μιλώ για αυτό δημόσια προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτική»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Έφτασα να ζυγίζω 46 κιλά! Πάσχω από τη νόσο του...» - Συγκινεί η Σοφία Μανωλάκου

Η Σοφία Μανωλάκου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή The 2night show το βράδυ της Τρίτης 21/3. H ηθοποιός μίλησε μεταξύ άλλων, για τη νόσο που πάσχει και την ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια. Μίλησε λοιπόν ανοιχτά και έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα.

Η νόσος που πάσχει η Σοφία Μανωλάκου

«Είναι η νόσος Crohn, γαστρεντερολογικής φύσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρά από εμένα σύμφωνα και με τον γιατρό μου, οπότε όταν μιλώ για αυτό δημόσια προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτική γιατί υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν πολύ. Εγώ το έχω κρατήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο» εξομολογήθηκε αρχικά η ηθοποιός.

Ενώ αποκάλυψε στη συνέχεια αναφέροντας πως είχε φτάσει να ζυγίζει 46 κιλά: «Έπαιρνα αγωγή και τώρα είμαι με πιο ήπια. Είχα χάσει αρκετά κιλά. Ψάξαμε γιατί έγινε όλο αυτό και τώρα το έχουμε σε πολύ καλό επίπεδο. Παίζει ρόλο κι η ψυχολογία στα αυτοάνοσα πάρα πολύ. Τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση… Θεωρώ ότι εμφανίστηκε από το άγχος και γενικά στα αυτοάνοσα θεωρώ ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ψυχολογία».

Στο πλευρό της ωστόσο κάθε λεπτό έχει τον σύντροφο της ο οποίος είναι πολύ γνωστός ηθοποιός!

Τι είναι η νόσος του Crohn και από τις προκαλείται

Η νόσος του Κρον ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Νεοϋορκέζου ιατρού Μπάριλ Κρον (Burrill Crohn), ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση.

Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος, διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, τάση προς έμμετο, απώλεια βάρους, κόπωση, αδυναμία.

Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα (εξωεντερικές εκδηλώσεις), όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή στον οφθαλμό), κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Η νόσος του Κρον προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα, σύμφωνα με την βικιπαίδεια.