Κάθισε πίσω από το αρμόνιο και τραγούδησε το "Ω γλυκύ μου έαρ" - Το απολαυστικό βίντεο του Μιχάλη Χατζηγιάννη

Με αφορμή την Μεγάλη Παρασκευή!

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Κάθισε πίσω από το αρμόνιο και τραγούδησε το

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (14/4) ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, ανάρτησε ένα μουσικό βίντεο, με τον ίδιο να τραγουδά ένα μέρος του θρήνου, που διαβάζεται αυτές τις ώρες για την Παναγιά.

Ο τραγουδιστής, λοιπόν, κάθισε πίσω από το αρμόνιο του και ξεκίνησε να ερμηνεύει το απόσπασμα, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον των διαδικτυακών του φίλων, έχοντας ώς αποτέλεσμα, να πλημμυρίσει η ανάρτηση του με θερμές ευχές για την Ανάσταση.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες που ανατριχιάζουν: Στόλισαν τον Επιτάφιο με 57 λευκά αγγελάκια για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη

Το βίντεο του Μιχάλη Χατζηγιάννη

«Μεγάλη Παρασκευή...
«Ω γλυκύ μού έαρ γλυκύτατόν μού Τέκνον, πού εδυ σού τό κάλλος»
~Ο θρήνος τής Παναγίας..~», έγραψε στην λεζάντα της ανάρτησης, ο τραγουδιστής.

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Παρασκευή

Μεγάλη Παρασκευή 14/4 σήμερα, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Πρόκειται για μία ημέρα πένθους καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού και πραγματοποιείται η σταύρωση Του τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Μάλιστα, συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και την Ταφή του.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παράδοση και την εκκλησία, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, με τον Χριστό να αποκαθηλώνεται και να τοποθετείται τελικά στον Επιτάφιο.

Ο επιτάφιος ετοιμάζεται από τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας και το βράδυ πραγματοποιείται η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, δηλαδή ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας του πένθιμου χαρακτήρα της ημέρας, δεν τελείται ούτε η Θεία Λειτουργία αλλά ούτε και η κατανυκτική Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Μετά την Αποκαθήλωση οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και όλοι όσοι το επιθυμούν, είτε άντρες είτε γυναίκες είτε παιδιά, περνούν από κάτω για ευλογία.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μάλιστα, αυτή την ημέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πρώτα πυροβολείτε και έπειτα καίγεται.

Κάτι ακόμα που συγκλονίζει είναι το γεγονός πως πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών και των φίλων τους αυτή την ημέρα και πολλές φορές επιλέγουν να κάνουν την εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε αυτή τη μέρα

Ο Ιησούς, λοιπόν, σταυρώθηκε στις 9 το πρωί και το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, μέχρι τις 3 το μεσημέρι δηλαδή, όπου παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας: "τετέλεσθαι". Για τον λόγο αυτό, πολύς κόσμος επιλέγει να μην κάνει τίποτα αυτή την ημέρα, ώστε να αφιερωθεί στην μνήμη Του.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι θα είναι καλό να μην προβούμε σε δουλειές του σπιτιού και οποιαδήποτε άλλη εργασία, γι' αυτό και πολλές νοικοκυρές συνηθίζουν να ετοιμάζουν ότι θέλουν από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όπως το βάψιμο των αυγών (δείτε εδώ τι να κάνετε εάν λερωθούν τα ρούχα σας με κόκκινη μπογιά).

Σοκαριστικό είναι το γεγονός πως στη Νάξο επιλέγουν να μη φιλάνε τη Μεγάλη Παρασκευή, γιατί με το φιλί του πρόδωσε ο Ιούδας το Χριστό, ενώ ακόμη δεν σφάζουν "για το αίμα του Χριστού".

Πολλές γιαγιάδες, επίσης, υποστηρίζουν πως την Μεγάλη Παρασκευή δεν πρέπει να κάνουμε ούτε μπάνιο, ενώ γενικότερα προσέχουμε τι θα φάμε, αφού είναι η απόλυτη ημέρα νηστείας, κατά την οποία αποφεύγουμε να τρώμε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί δεν χρησιμοποιούν ούτε λάδι. Αρκετοί υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι καλύτερο τη συγκεκριμένη ημέρα να μην ακούμε μουσική και να μην χορεύουμε, λόγω πένθους.