Αλέξης Γεωργούλης: Για πόσα χρόνια κινδυνεύει να φυλακιστεί εάν τελικά καταδικαστεί

Ποια θα είναι η υπερασπιστική του γραμμή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
NDP Photos
NDP Photos

Πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών είναι αναμφίβολα ο Αλέξης Γεωργούλης, με αφορμή την καταγγελία μιας γυναίκας για βιασμό και ξυλοδαρμό, ενώ φαίνεται πως ετοιμάζουν κι άλλα 3 άτομα καταγγελία εις βάρος του.

Ο, πρώην πλέον, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται πως είναι αθώος και ότι οι καταγγελίες περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης γυναικών από το περιβάλλον του στις Βρυξέλλες, είναι κατασκευασμένες και κατευθυνόμενες, με σκοπό να βλάψουν πολιτικά τον ίδιον και, εμμέσως, τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και οι εκλογές της 21ης Μαϊου πλησιάζουν.

Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το protothema.gr αναφέρει πως το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο και τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου.

Στη συνέχεια, μετά από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες. Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί σαν κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε ο κολασμός του θα είναι, πιθανώς, βαρύτερος.

Διαβάστε επίσης: «Είναι αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους» - Οι επόμενες κινήσεις της καταγγέλλουσας

Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Γεωργούλη

Επ' αυτού είναι χαρακτηριστικό το εξής χωρίο από την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βέλγοι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλέξη Γεωργούλη, Cédric Vergauwen και Olivia Venet: «Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται -ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα».

Το εάν τίθεται ζήτημα πολιτικής σκοπιμότητας, κι ακόμη περισσότερο, εάν οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες, μένει να αποδειχθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης όταν και όπου αυτή διεξαχθεί. Σε αυτήν ενδέχεται, όπως αναφέρει και το protothema.gr, να συνεξεταστούν νέες επίσημες καταγγελίες για ποινικά κολάσιμες πράξεις του Αλέξη Γεωργούλη, παρόμοιες με εκείνες που του καταμαρτύρησε η πρώτη καταγγέλλουσα.

Αν όμως ο Αλέξης Γεωργούλης είναι στ' αλήθεια ένοχος, έστω και όχι ακριβώς όπως παρουσιάζεται μέσα από το κατηγορητήριο, τότε η προσπάθειά του ίδιου και των δικηγόρων του να παρουσιάσουν σαν συκοφαντία, επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα κ.ο.κ. τις καταγγελίες για συγκεκριμένα αδικήματα, θα αποδειχθεί πως ήταν ένας αντιπερισπασμός, τίποτα περισσότερο από μια απόπειρα του Έλληνα ευρωβουλευτή και πρώην ηθοποιού να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα».