«Είχα πάθει τρέλα και...» - Η αποκάλυψη της Μαγγίρα για τη διαταραχή που την ταλαιπωρούσε παλιότερα
Οι κινήσεις, που έκανε
Η Demy πρόσφατα αποκάλυψε τη διαταραχή, που την ταλαιπωρεί από μικρή (δείτε εδώ όσα έχει πει αναλυτικά), με το OCD ή αλλιώς ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή να είναι πλέον κάτι διαδομένο, που πολύς κόσμος υποφέρει από αυτό.
Μετά λοιπόν, την πρόσφατη συνέντευξη της τραγουδίστριας, η οποία εστίασε και σε αυτό το κομμάτι του εαυτού της, το οποίο και δουλεύει με ειδικό, έγινε γνωστό, πως και η Μπέτυ Μαγγίρα αντιμετωπίζει σε ένα βαθμό την ίδια δυσκολία.
Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 21/4 η παρουσιάστρια του Ποιος είναι πρωινιάτικα αποκάλυψε, πως πως στο παρελθόν παιδευόταν από τέτοιους είδους εμμονικές συμπεριφορές, τις οποίες περιέγραψε στα πλαίσια του χιούμορ.
Η αποκάλυψη της Μπέτυ Μαγγίρα για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
«Δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ και είχα τέτοια άγχη, να φτιάξω το σπίτι, να διαλέξω το πάτωμα, να πάω στη δουλειά κλπ…Είχα πάθει τρέλα και κοιτούσα τα μάτια της κουζίνας και το θερμοσίφωνα μισή ώρα, 0-0-0-0. Φοβίες ξέρεις... που τσεκάρεις τον θερμοσίφωνα, τα μάτια της κουζίνας, κλειδώνεις και τραβάς την πόρτα 35 φορές για να δεις ότι κλείδωσες», είπε μεταξύ άλλων η Μπέττυ Μαγγίρα.
Λίγα λόγια για το OCD
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ( OCD ), είναι μία ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις, ιδέες, εικόνες (εμμονές – ιδεοληψίες ή ψυχαναγκασμούς) και οδηγεί τους πάσχοντες σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ( καταναγκασμούς). Επίσης είναι πιθανό να υπάρχει μόνο μία από τις δύο (μόνο ψυχαναγκασμοί ή μόνο επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές) και η διάγνωση τους να παραμένει η ίδια .
Αυτός που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, συνήθως είναι ικανός να συνειδητοποιήσει ότι οι ψυχαναγκαστικές ιδέες του είναι παράλογες και προσπαθεί να τις αγνοήσει ή να τις σταματήσει. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνεται η αγωνία και το άγχος του. Τελικά, συνήθως καταφεύγει στην εκτέλεση ψυχαναγκαστικών πράξεων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα του άγχους του και να κατευνάσει τα δυσφορικά του συναισθήματα.
Η διαταραχή συχνά επικεντρώνεται γύρω από συγκεκριμένα θέματα , όπως ο φόβος του ασθενούς μη μολυνθεί από μικρόβια. Για να απαλύνει τους φόβους της μόλυνσης , μπορεί να πλένει ψυχαναγκαστικά, αναρίθμητες φορές τα χέρια μέχρι αυτά να γίνουν επώδυνα και σκασμένα. Αυτός που πάσχει από την νόσο, παρά τις προσπάθειες του να αγνοήσει ή να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές «εισβάλουσες» «παρεισφρύνουσες» σκέψεις, αυτές συνεχίσουν να επανέρχονται πίσω. Αυτό οδηγεί σε πιο τελετουργική συμπεριφορά προκαλώντας τον χαρακτηριστικό «φαύλο κύκλο» της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Πηγή: Psyxiatros.gr