«Πνίγηκαν» τα σοκάκια της Λέσβου με την εμφάνιση του Άκη Πετρετζίκη - Σέρβιρε κισκέκ έξω από Ταξιάρχη

Καλέ έγινε ο κακός χαμός

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
«Πνίγηκαν» τα σοκάκια της Λέσβου με την εμφάνιση του Άκη Πετρετζίκη - Σέρβιρε κισκέκ έξω από Ταξιάρχη

Η εκπομπή Akis Food Tour που προβαλλόταν στον ALPHA ετοιμάζεται να επανέλθει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και ο Άκης Πετρετζίκης (δείτε εδώ τον γιό του, του μοιάζει φοβερά!) ξεκίνησε τα γυρίσματα με πρώτο προορισμό την Λέσβο! Μια πρόσκληση από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου της αντιδημάρχου Τουρισμού ήταν αρκετή για να παρακινήσει τον διάσημο σεφ να βρεθεί για τρεις ημέρες στο νησί!

Ο ίδιος επισκέφτηκε την Πέτρα, τον Μόλυβο αλλά και τη γραφική ορεινή Αγιάσο ενώ στη γιορτή του Ταξιάρχη Μανταμάδου, την Κυριακή των Μυροφόρων (30/4 έπεσε φέτος) χάρισε στα τοπικά μέσα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στους κατοίκους του νησιού απίστευτη χαρά αφού συμμετείχε στις ετοιμασίες του παραδοσιακού κισκέκ. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε όσους σέρβιρε ήταν και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Άκης Βέρρος!

Η Πρωτομαγιά, δε, τον βρήκε στην ορεινή Αγιάσο όπου γεύτηκε παραδοσιακές πίτες και εδέσματα ενώ προσπάθησε ακόμα και να μιλήσει στην τοπική διάλεκτο!

Ο Άκης Πετρετζίκης στη Λέσβο

Χαμός στη Λέσβο με τον Άκη Πετρετζίκη - Σέρβιρε κισκέτ έξω από Ταξιάρχη

Χαμός στη Λέσβο με τον Άκη Πετρετζίκη - Σέρβιρε κισκέτ έξω από Ταξιάρχη

Ο αγαπητός και κορυφαίος στο ειδος του chef Άκης Πετρετζίκης, έφτασε σήμερα το πρωί στη Λέσβο για τα γυρίσματα της...

Posted by Kalloninews.gr on Sunday, April 30, 2023

Τι είναι το κισκέκ ή κεσκέκι ή κεσκέτσι

Το κεσκέκι είναι τελετουργικό έδεσμα που γίνεται αποκλειστικά σε τοπικά πανηγύρια της Λέσβου! Η ταυροθυσία αποσκοπεί στον εξευμενισμό και στην ευχαρίστηση του Αγίου και γίνεται την Παρασκευή το απόγευμα! Ο παπάς διαβάσει την ευχή και ο σφαγέας κάνει το σχήμα του σταυρού στον τράχηλο του ζώου και το σφάζει, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο greekgastronomyguide.gr! Με το αίμα του πολλοί προσκυνητές σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο βάφουν τον σταυρό στο μέτωπο και στις παλάμες τους.

Όλο το βράδυ του Σαββάτου οι παρέες οι μάγειροι προετοιμάζουν το κεσκέκι σε μια σειρά από μεγάλα καζάνι:

Αφού πάρει μια δυο βράσεις το κρέας αφαιρούν τα κόκαλα, τα οποία βράζουν ξεχωριστά για το ζωμό. Τεμαχίζουν τα ψαχνά και τα βράζουν με τα κρεμμυδάκια σε ξεχωριστά καζάνια. Προς το τέλος προσθέτουν αλεσμένο σιτάρι, τα βράζουν όλα μαζί σε δυνατή φωτιά και τα ανακατεύουν συνεχώς με μεγάλες ξύλινες κουτάλες μέχρι να λιώσουν! Στη συνέχεια χαμηλώνουν την φωτιά και προσθέτουν σιγά σιγά τον ζωμό, ενώ συνεχίζουν το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει μια σφιχτή κρέμα.

Η παρασκευή του φαγητού αυτού βαστά περίπου δεκαπέντε ώρες και το αποτέλεσμα είναι πάντα ένα μαστιχωτό, πληθωρικό και χορταστικό γεύμα.

Την Κυριακή το πρωί μετά την λειτουργία μοιράζουν το κεσκέκι στους εκατοντάδες προσκυνητές που βρίσκονται διασκορπισμένοι μέσα στο πευκοδάσος, καθισμένοι καταγής πάνω σε στρωσίδια, έχοντας μαζί τους και δικά τους φαγητά, εφοδιασμένοι όμως πάνω από όλα με κέφι και διάθεση για διασκέδαση!