Δίκη Πισπιρίγκου: «Κάθεσαι από το πρωί σαν την κατίνα ψου ψου ψου. Γελάς; Γέλα! Σε λίγο θα κλάψεις» - Πυρ και μανία ο Αλέξης Κούγιας

Ξέσπασε κατά του Ανδρέα Ηλιάδη

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Δίκη Πισπιρίγκου: «Κάθεσαι από το πρωί σαν την κατίνα ψου ψου ψου. Γελάς; Γέλα! Σε λίγο θα κλάψεις» - Πυρ και μανία ο Αλέξης Κούγιας

Άλλη μία δίκη πραγματοποιήθηκε για την τραγωδία στην Πάτρα και την δολοφονία των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο εντατικολόγος της 9χρονης κόρης της κατηγορούμενης, έφτασε στο δικαστήριο εξηγώντας πως έχει στα χέρια του βίντεο που αποδεικνύουν πως ο ανήλικη δεν ήταν "φυτό" και έδειχνε σημαντικά σημάδια βελτίωσης της υγείας της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης όμως, ο Αλέξης Κούγιας, ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης, αναφέρθηκε σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αφορά την κατάσταση της Ρούλας Πισπιρίγκου και το σύνδρομο Μινχάουζεν το οποίο της προσάπτει, καταλήγοντας έτσι να κάνει επίθεση στον ειδικό (δείτε εδώ την δήλωσή του που προκάλεσε αντιδράσεις για το τετραπληγικό παιδί).

Η νέα "επίθεση" του Αλέξη Κούγια κατά του Ηλιάδη στη δίκη Πισπιρίγκου

Κούγιας: Ξέρετε κάποιον ψυχίατρο στην Ελλάδα που να έχει διαγνώσει σύνδρομο Μινχάουζεν;

Ηλιάδης: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Ωραία απαντήσατε για να ικανοποιεί τον συνήγορο.

Κούγιας: Δεν ικανοποιεί τον συνήγορο. Δικαστήριο είναι, δεν είμαστε στο κομμωτήριο.

Πρόεδρος: Μην προβαίνετε σε σχόλια.

Κούγιας: Επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς να στέλνεται σε ψυχίατρο μια γυναίκα παγιδεύοντας την ουσιαστικά αφού δεν της λέτε τον λόγο και τι υποψιάζεστε; Είναι παγίδευση αυτή να την στέλνετε στον ψυχίατρο τάχα για να τη βοηθήσετε, ναι ή όχι;

Ηλιάδης: Οι γιατροί δεν παγιδεύουν. Θεραπεύουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνεργαζόμαστε με την ψυχιατρική και στέλνουμε στην ψυχιατρική μητέρες σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

Κούγιας: Είχατε πει στην κατάθεσή σας «επισκέφθηκα δύο ψυχιάτρους». Για ποιο λόγο πήγατε σε συνεδρίες; Συνεδρίες κάνουν γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν αποτοξίνωση, που έχουν προβλήματα με ναρκωτικά. Εσείς τι ρόλο θα παίζατε; Δεν ήσασταν συγγενής με την κατηγορούμενη!

Ηλιάδης: Προσπαθούσα να αντλήσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα γι’ αυτό το σύνδρομο. Άρα ο πιο κοντινός άνθρωπος που θα μπορούσε να μου δώσει πληροφορίες ήταν οι ίδιοι οι ψυχίατροι.

Κούγιας: Σε αυτές τις συνεδρίες μιλήσατε για τη συγκεκριμένη μητέρα;

Ηλιάδης: Ναι πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Επιτρέπεται αυτό ή είναι παράβαση για το ιατρικό απόρρητο;

Ηλιάδης: Νομίζω επιβάλλεται. Κάθε γιατρός που σέβεται τον όρκο του Ιπποκράτη. Θα ήθελα να μην μπλέκεται τη διαταραχή Μινχάουζεν με την διαταραχή Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου γιατί ο στόχος ήταν η μικρή Τζωρτζίνα.

Κούγιας: Είχαν την ίδια άποψη οι υπόλοιποι γιατροί στη ΜΕΘ ότι πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν;

Ηλιάδης: Όλοι γνώριζαν αν με ρωτάτε…

Κούγιας: Αυτό σας ρώτησα; Συμφωνούσαν όλοι ή το λέγατε μόνο εσείς και η κυρία Φίφη που διαβάζει βιβλία για σύνδρομο Μινχάουζεν; Ποιος είχε την ιδέα για το Μινχάουζεν;

Ηλιάδης: Το σύνδρομο αυτό το έβαλα στο τραπέζι εγώ. Υπήρχαν σοβαρότατοι προβληματισμοί από όλους μας για τους αιφνίδιους θανάτους. Εγώ ήθελα να το αποκλείσω, κανείς δεν ήθελε να πάσχει η μητέρα από το σύνδρομο.

Κούγιας: Εδώ λέτε θα βάλουμε ένα μηχανηματάκι. Γιατί δεν είπατε στους ανθρώπους αυτούς, η πιθανότητα το παιδί σας, να είναι ένα παιδί που να μπορεί να συνομιλεί, να κουνάει τα χεράκια του, τα ποδαράκια του, είναι μία στο δισεκατομμύριο; Γιατί δεν τους λέτε αυτό από την αρχή;

Ηλιάδης: Ακούστηκε η λέξη μηχανηματάκι. Τα πράγματα ήταν πάρα πολύ σοβαρά.

Κούγιας: Εντάξει τώρα είναι πονηρός, προς Θεού δηλαδή. Να απαντάει στις ερωτήσεις μου. Δεν απαντάει ποτέ. Κοροϊδεύατε τους ανθρώπους, τους παίρνατε τα όργανα.

Κούγιας: Κύριε Ηλιάδη, εδώ είστε για να καταθέσετε, όχι για να δίνετε συνέντευξη. Κάθεσαι από το πρωί σαν την κατίνα ψου ψου ψου. Γελάς; Γέλα! Σε λίγο θα κλάψεις.

Κούγιας: Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της ψυχιατρικής του νοσοκομείου σας λένε ότι δεν μπορεί να διαγνωστεί εδώ το σύνδρομο Μινχάουζεν, ότι θέλει χρόνο. Και να κλειστεί ραντεβού να πάει σε τρίτο ψυχίατρο. Από ποιον κλείστηκε;

Ηλιάδης: Οι ψυχίατροι στη συζήτηση που είχαμε, είπαμε να πάει στον κύριο Αλεξόπουλο, που ήταν ο ψυχίατρος της βάρδιας.

Κούγιας: Στην τύχη δηλαδή, χωρίς να ξέρετε ποιος ψυχίατρος θα την εξετάσει κι αν έχει σχετικές γνώσεις;

Ηλιάδης: Η λογική ήταν να εξεταστεί αυτό το περιστατικό ως έκτακτο. Να πάει η μητέρα να δει τον γιατρό που ήταν σε εφημερία.

Κούγιας: Κύριε υπήρχε κανένα έκτακτο περιστατικό; Τι είναι αυτά που λέτε;

Ηλιάδης: Σας είπα η φιλοσοφία ήταν αυτή.

Κούγιας: Ποια φιλοσοφία; Ποιανού;

Ηλιάδης: Τι προσπαθούμε να κάνουμε;

Κούγιας: Προσπαθούμε να σας κλείσουμε στη φυλακή. Σας το λέω ευθέως. Και θα πάτε! Και θα χάσετε και την άδεια σας, θα το δείτε!

Πρόεδρος προς Κούγια: Στον μάρτυρα θα μιλάτε με ευγένεια.

Ηλιάδης: Εξήγησα στο δικαστήριο την προσπάθεια μου, την οποία έκανα, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα.

Κούγιας: Ποια προσπάθεια; Να πείσετε ότι η κατηγορούμενη πάσχει από Μινχάουζεν με το ζόρι; Του τρελού τελείως; Προσπαθούσατε να την καταστήσετε με το ζόρι κατηγορούμενη, επειδή δεν μπορούσατε να δικαιολογήσετε πώς χάθηκαν τρία παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Ρούλα Πισπιρίγκου: «Είχε κι αυτό...» - Η απορία της μετά την ανακοπή της 9χρονης κόρης της