«Χρειάστηκε να πάω σε ψυχίατρο και...» - Η εξομολόγηση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου για την κατάθλιψη

«Αυτή η θεοποίηση με έβαλε στον κόσμο των ενοχών»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Χρειάστηκε να πάω σε ψυχίατρο και...» - Η εξομολόγηση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου για την κατάθλιψη

Στην εκπομπή Τετ α Τετ με τον Τάσο Τρύφωνος βρέθηκε καλεσμένος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο γνωστός καλλιτέχνης (που βίωσε μια βαρύτατη απώλεια) μίλησε για την πορεία και τα προσωπικά του βιώματα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων παρουσίας του στην ελληνική μουσική.

Την ίδια στιγμή, θυμάται το ξεκίνημά του, τις ενοχές που βίωσε όταν ήρθε η μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ενώ μίλησε και για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη.

Η εξομολόγηση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

«Για μένα είναι μία πλούσια συναισθηματικά ζωή. Γνώρισα πολλά από τα ιερά τέρατα της μουσικής και πολλούς εν ζωή ποιητές. Αυτή είναι η περιουσία μου. Δεν είχα απογοητεύσεις. Μοναξιά όμως έχει γιατί για να τραγουδήσεις σωστά και ωραία πρέπει να έχεις και μοναξιά. Είμαι 50 χρόνια στους δρόμους. Νομίζω έχω σπάσει όλα τα ρεκόρ. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα φτάσω εδώ που έφτασα, ούτε ξεκίνησα να τραγουδάω για να βγάλω λεφτά. Έφτιαξα το πρώτο συγκρότημα της γειτονιάς με άλλα παιδιά και δεν το κάναμε για να προβληθούμε. Μας άρεσε η μουσική, να μαζευόμαστε και να παίζουμε. Όταν ήρθε η αναγνωρισιμότητα, υπήρξε στιγμή που ένιωσα ενοχές.

Όχι όμως για τα λεφτά, γιατί αυτά δεν ήταν ποτέ πολλά έτσι κι αλλιώς. Οι πρώτες ενοχές ήρθαν όταν με ρωτούσαν με γράμματα τι μπορούν να κάνουν άλλοι στη ζωή τους. Αυτή η θεοποίηση με έβαλε στον κόσμο των ενοχών. Έλεγα μέσα μου: εγώ που ξεκίνησα ως ένας φτωχός από το χωριό, τι έκανα και έφτασα στο να μου λένε αυτά τα αποθεωτικά συνθήματα; Η στήριξη που πήρα από ψυχίατρο με βοήθησε περισσότερο. Μίλησα για την κατάθλιψη, γιατί ήθελα όσοι με ακούνε να πάνε στους ειδικούς, να μην το αγνοήσουν, γιατί αυτό όσο το αφήνεις μεγαλώνει. Πλέον όταν είμαι ευτυχισμένος το χαίρομαι, δε φοβάμαι μην το χάσω. Ποτέ δεν φοβόμουν, πάντα το ζούσα.

Δε με φοβίζει ο θάνατος αλλά το ότι δεν θα ξέρω πού πηγαίνει ο κόσμος. Παντρεύτηκαν πρώτη φορά στα 24. Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια να έχω παιδιά και να ζω με τους γονείς μου.

Το μυστικό στις κρίσεις μας με την Ελένη Ράντου είναι η οπισθοχώρηση. Δεν τα μετράμε. Εγώ είμαι ο άνθρωπος που υποχωρεί περισσότερο από την Ελένη. Η Ελένη Ράντου είναι η ζωή μου όπως και η κόρη μας, Νικολέττα. Δε μπορώ να φανταστώ να μην είναι στη ζωή μου. Είδα πάνω της τα πάντα και την επέλεξα ως μητέρα του παιδιού μου. Ταιριάζουμε πολύ με την Ελένη. Ήθελα να βρω έναν άνθρωπο να κάνω οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.