Eurovision 2023: «Δεν μας είπε κανένας να μην ψηφίσουμε την Κύπρο ούτε και να...» - Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής "σπάει" τη σιωπή του για το 4άρι

Όλη η διαδικασία που ακολούθησαν τα 5 μέλη μέχρι να βγει η τελική βαθμολογία

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Eurovision 2023: «Δεν μας είπε κανένας να μην ψηφίσουμε την Κύπρο ούτε και να...» - Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής

Το 4άρι της Ελλάδας στην Κύπρο στον μεγάλο τελικό της φετινής Eurovision είναι κάτι που όλοι θα θυμούνται για χρόνια, καθώς "παραδοσιακά" το 12άρι της χώρας μας πήγαινε στο γειτονικό κράτος και συνήθως υπήρχε ανταπόδοση και από την άλλη πλευρά (δείτε εδώ πώς αντέδρασε ο Andrew Lambrou).

Το ζήτημα που έχει προκύψει, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο, διότι το κοινό έχει αρχίσει να κατηγορεί την ελληνική κριτική επιτροπή που βαθμολόγησε για "μαγειρέματα", συμπάθειες και αντιπάθειες, τα οποία έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τα πρόσωπα αυτά, αλλά και ολόκληρη την διοργάνωση της ΕΡΤ (δείτε εδώ αναλυτικά τις βαθμολογίες του κάθε κριτή).

Για τον λόγο αυτό, το απόγευμα της Δευτέρας 15/5, ο Νίκος Νικολακόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής αυτής επιτροπής, μίλησε στην εκπομπή του MEGA, Ελένη, και ξεκαθάρισε ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε και πως κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής ξεκαθαρίζει για το 4άρι στην Κύπρο στην Eurovision 2023

«Εμείς δεν δίναμε 12άρια. Εμείς αξιολογούσαμε τα τραγούδια από το 1 μέχρι το 26, όσες ήταν και οι συμμετοχές. Ο καθένας, όμως, ξεχωριστά. Υπήρχε συμβολαιογράφος εκεί η οποία παρακολουθούσε τη διαδικασία. Βεβαίως σχολιάζαμε όταν βλέπαμε το κάθε ένα από αυτά τα τραγούδια που παρουσιάζονταν αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει στο τέλος της διαδικασίας. Μπήκαμε ο καθένας μόνος του χωρίς να συζητήσουμε όλοι μαζί, δώσαμε τη βαθμολογία. Η βαθμολογία αυτή είχε αριθμούς από το 1 έως το 26. Όταν τελείωσε ο καθένας μας, το χαρτί αυτό το πήρε η συμβολαιογράφος και το έστειλε στην EBU. Η σούμα αυτή έγινε όχι παρουσία μας. Εμείς όταν τελειώσαμε τη διαδικασία αυτή δεν ξέραμε τι βαθμούς είχαμε δώσει σε ποιες χώρες. Δεν ξέραμε ποιο ήταν το συνολικό αποτέλεσμα. Εμείς επιλέξαμε να βαθμολογήσουμε την καθεμία χώρα κατά πώς πίστευε ο καθένας μας», είπε αρχικά.

«Δεν μας είπε κανένας να μην ψηφίσουμε την Κύπρο, ειδικά την Κύπρο, και δεν μας είπε κανένας να δώσουμε οπωσδήποτε στην Κύπρο 12. Αυτό το κάναμε γιατί έτσι πιστεύαμε! Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος για να γίνει. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της Eurovision», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Εμείς πήγαμε να κάνουμε μία δουλειά. Η δουλειά μας ήταν να ακούσουμε τα τραγούδια και να τα αξιολογήσουμε με αμεροληψία και αντικειμενικότητα και χωρίς συναισθηματισμούς. Και το δικό μας αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα του κόσμου ήταν σωστό, γιατί ήταν η άποψη του καθενός», κατέληξε.