«Η δουλειά της δεν είναι να κάνει διαλογισμό, το "Ωμ" και τη στάση του λωτού» - Πυρ και μανία ο Γιώργος Λιάγκας κατά της Πόπης Τσαπανίδου

Μετά τις φήμες για την παραίτησή της

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Η δουλειά της δεν είναι να κάνει διαλογισμό, το

Λίγο μετά το σούσουρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα της Πόπης Τσαπανίδου εξαιτίας της "εξαφάνισής" της μετά τις εκλογές, η ίδια εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής 26/5 στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, και έδωσε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις για το τι συνέβη (δείτε εδώ αναλυτικά).

Τα λόγια της προβλήθηκαν στον αέρα του Πρωινού αργότερα και ο Γιώργος Λιάγκας πήρε αμέσως τον λόγο για να εκφράσει τις σκέψεις του πάνω στο θέμα. Ο ίδιος θεωρεί πως δεν ήταν σωστή η κίνησή της να παραμένει κλεισμένη σε ένα γραφείο όταν η δουλειά της είναι να μιλάει για το κόμμα για το οποίο εργάζεται και μάλιστα δήλωσε πως δεν θα έπρεπε απλώς να αναλογίζεται τι πήγε λάθος και να διαλογίζεται.

Το ξέσπασμα του Γιώργου Λιάγκα κατά της Πόπης Τσαπανίδου για την παραίτησή της

«Εδώ παίζουμε με τις λέξεις και δίπλα βρίσκεται ο Αλέξης. Λέει "δεν παραιτήθηκα, αλλά έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος". Αν δύο άνθρωποι σε ένα κόμμα πληρώνονται ή εκλέγονται για να μιλάνε, είναι ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος τύπου. Άρα, η δουλειά της Πόπης Τσαπανίδου από την Κυριακή μέχρι σήμερα δεν ήταν να είναι σε ένα γραφείο και να κάνει περισυλλογή και διαλογισμό. Η δουλειά της Πόπης Τσαπανίδου, που την έκανε προεκλογικά, καλά, κακά δεν θα το κρίνω εγώ, είναι να μιλάει. Δεν είναι να κάνει διαλογισμό και να κάνει το "Ωμ" και να βλέπει τη στάση του λωτού, τι έφταιξε και δεν πήγε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής.

Βρέθηκε και δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις φήμες

Σε γνωστό ξενοδοχείο έδωσε το παρών ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης 25/5 και πραγματοποίησε ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλευρό του εμφανίστηκε και η Πόπη Τσαπανίδου, μετά τις φήμες που την ήθελαν να έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ευχαρίστησε τον κόσμο για την στήριξη, ενώ όπως τόνισε τελείωσε το “πένθος” και είναι έτοιμος να δώσει την μάχη του για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν κρύφτηκα, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», είπε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Aλέξης Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς».

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου: «Η ευθύνη για τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν είναι δική μας, που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου».

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, είπε: «Μετά από τρεις ημέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα, στην Κεντρική Επιτροπή, να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη».

Εκανε δε λόγο για «υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και απέναντι στην κοινωνία», απέναντι στον «κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

«Υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, τη μάχη που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου με ενισχυμένη αναλογική».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε αυστηρή κριτική σε στελέχη του κόμματός του: «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και στις αντιπαραθέσεις, που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από τη λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία».

Διερωτήθηκε γιατί οι πολίτες «ψήφισαν ανάποδα. Με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση; Γιατί έγινε αυτό;» και τόνισε: «Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» και να «μην κρυφτούμε πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας».

Στη συνέχεια ανέφερε τις τρεις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα:

Η πρώτη αιτία είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ηταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».

Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

«Σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν τη Δεξιά δεν θα συμβάλουμε και δεν θα εμπλακούμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος απέναντι στη Δεξιά είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «χρειάζεται μια δημοκρατική πανστρατιά» απέναντι σε μία «Δεξιά ανεξέλεγκτη και εκδικητική», καλώντας «όσους δεν θέλουν έναν πρωθυπουργό ηγεμόνα, να συμβάλλουν με την ψήφο τους ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης δεξιάς κυβέρνησης».

«Σε αυτό τον αγώνα, να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας. Να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο, κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε», συμπλήρωσε με έμφαση.

Και, απευθυνόμενος στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μη βιάζεστε, δεν θα πετύχετε τον στόχο σας. Κι άλλες φορές βιαστήκατε και δεν πετύχατε τον στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτός ο δικομματισμός, που έριξε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, έχει τελειώσει».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε και δεν λιποτακτήσαμε ποτέ από τα δύσκολα. Η ευθύνη αφορά την κοινωνία, το μέλλον όλων μας». «Καλό μας αγώνα, πάμε για να νικήσουμε», κατέληξε.