Η τελευταία επιθυμία της Νόνικα Γαληνέα - Το σπαρακτικό γράμμα που άφησε πίσω της

Έγραφε ποιος θέλει να απαγγείλει τον επικήδειό της κι όχι μόνο...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Η Νόνικα Γαληνέα, λίγες ημέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά της (8 Ιουνίου), άφησε την τελευταία της πνοή, σκορπίζοντας πόνο και θλίψη (δείτε εδώ την σπαρακτική ανάρτηση της εγγονής της). Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso» και του Νίκου Νικόλιζα, η Νόνικα Γαληνέα εδώ και καιρό με σημάδια προσπαθούσε να πληροφορήσει τους κοντινούς της ανθρώπους πως φτάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η μεγάλη κυρία του θεάτρου άφησε πίσω της ένα γράμμα, στο οποίο έλεγε πώς θέλει να γίνει η κηδεία της.

Το γράμμα της Νόνικα

Πιο συγκεκριμένα, έγραφε ποιος θέλει να απαγγείλει τον επικήδειό της, ορίζοντας την αγαπημένη της φίλη Άννα Φόνσου ως τη μοναδική που θα μιλήσει την ημέρα της κηδείας της.

Επίσης, μέσα στις τελευταίες επιθυμίες της ανέφερε πως αντί στεφάνων όλα τα χρήματα να πάνε στο Σπίτι του Ηθοποιού. Όμως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι πως οι δύο γυναίκες ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα 85α γενέθλιά της σε λίγες ημέρες. Η πρόεδρος του ιδρύματος και καλή της φίλη βρέθηκε στο σπίτι της στην Κηφισιά για να οργανώσουν την ημέρα εκείνη. Θα πραγματοποιούνταν στον εξωτερικό χώρο του Σπιτιού του Ηθοποιού.

Όταν η Άννα τη ρώτησε «Νόνικα, τι θες να γράφει πάνω η τούρτα;», η μεγάλη κυρία του θεάτρου της απάντησε «γράψε: “ίσως αυτά να είναι και τα τελευταία μου γενέθλια”». Η Άννα Φόνσου παγώνει στο άκουσμα αυτό και τη μαλώνει: «Σε παρακαλώ, τι πράγματα είναι αυτά; Πες μου ειλικρινά τι θες να γράψουμε…» την ξαναρωτάει, με τη Γαληνέα να της αποκρίνεται: «Όταν περάσουν τα χρόνια, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είναι τα τελευταία σου γενέθλια», κάνοντας τις δύο γυναίκες να πέσουν η μία στην αγκαλιά της άλλης και να κλαίνε σαν μικρά παιδιά από συγκίνηση.

Το σπαρακτικό αντίο της Finos Film για την Νόνικα Γαληνέα

«Σήμερα λέμε αντίο στην αγαπημένη Νόνικα Γαληνέα, που "έφυγε" λίγο πριν γιορτάσει τα 85 της χρόνια. Με ιδιαίτερη παιδεία, αριστοκρατική ομορφιά και πολύπλευρο ταλέντο, υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο για πάνω από 50 χρόνια, μέσα από εκλεκτά έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής τέχνης.

Η κινηματογραφική της πορεία αν και δεν ήταν μεγάλη, αφού το πάθος της ήταν πάντα το θέατρο και οι μεταφράσεις θεατρικών έργων, κατάφερε να αφήσει και εκεί το στίγμα της. Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968), όπου εμφανίζεται να τραγουδά με την φωνή της Τζένης Βάνου, ενώ το 1971 συμμετείχε στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Κόρη του Ήλιου». Αξιοσημείωτος ρόλος και πολύ αγαπητός στο κοινό ήταν στην ταινία «Η Κόμησσα της Κέρκυρας» (1972) πλάι στην Ρένα Βλαχοπούλου.

Σήμερα θα ανταμώσει με τον Αλέκο της.
Καλό ταξίδι.», έγραψε η σελίδα της Finos Film.