''Ρίγη'' συγκίνησης - Η ανακοίνωση της οικογένειας του σπουδαίου Γιάννη Μαρκόπουλου για το θάνατό του

«Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε»

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
''Ρίγη'' συγκίνησης - Η ανακοίνωση της οικογένειας του σπουδαίου Γιάννη Μαρκόπουλου για το θάνατό του

Το Σάββατο 10/6 έγινε γνωστή η πολύ δυσάρεστη είδηση, πως ο Γιάννης Μαρκόπουλος έφυγε από τη ζωή μετά τη μάχη, που έδωσε τον τελευταίο χρόνο με τον καρκίνο, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα (δείτε εδώ αναλυτικά).

Ο μουσικοσυνθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών και μάλιστα το βράδυ - της ημέρας που ανακοινώθηκαν τα δυσάρεστα - δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκόπουλου

«Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων», αναγράφει η ανακοίνωση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Λίγα λόγια για τη ζωή του σπουδαίο μουσικοσυνθέτη

Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί.

Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.

Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.

Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό. Απ’ τον Οκτώβριο του 1965 μέχρι τον Απρίλιο του 1984 έντυσε με μουσική όλα τα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν απ’ το Κουκλοθέατρο Μπάρμπα Μυτούσης. Το Κουκλοθέατρο αυτό τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου του 1984.