Χαμός με την Υβόννη Μαλτέζου - Παραιτήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογράφου

"Έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του" εκλιπόντος συζύγου της

Γεωργία Κριεμπάρδη
Youweekly Editor
NDP
NDP

Με επιστολή που απέστειλε η Υβόννη Μαλτέζου έκανε γνωστή την απόφασή της να παραιτηθεί από μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η γνωστή ηθοποιός πήρε αυτή την απόφαση, καθώς ενοχλήθηκε που ο εκλιπών σύζυγός της, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, δεν συμπεριλήφθηκε στην ενότητα "In memoriam" της φετινής Τελετής των Βραβείων ΙΡΙΣ.

Η επιστολή της Υβόννης Μαλτέζου

Ο γιος της Υβόννης Μαλτέζου δημοσίευσε στο Facebook την επιστολή της μητέρας του, στην οποία η ηθοποιός κάνει λόγο για "έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη" (δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές από την κηδεία).

Υβόννη Μαλτέζου

Ποιος είναι Λάκης Παπαστάθης

Ο Λάκης Παπαστάθης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του και παράλληλα ένας από τους θεμελιωτές του πολιτιστικού ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση, κυρίως μέσω της εκπομπής «Παρασκήνιο» την οποία δημιούργησε μαζί με τον σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο το 1976.

Άρχισε τη διαδρομή του στον κινηματογράφο με ταινίες μικρού μήκους το 1963. Υπήρξε ένας διακριτικός αλλά άοκνος και πρωτότυπος πνευματικός δημιουργός. Σκηνοθέτησε συνολικά τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες. Ο Λάκης Παπαστάθης σκηνοθέτησε επίσης ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της ζωής του ήταν επίσης η στενή φιλία και η συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο. Τον Δεκέμβριο του 1973, ο Λάκης Παπαστάθης συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Σαββόπουλο αναλαμβάνοντας την κινηματογραφική σκηνοθεσία για το μουσικό πολυθέαμα του τραγουδοποιού με τίτλο «Θίασος Σκιών» στη μπουάτ «Κύτταρο». Αμέσως μετά τη δικτατορία, ο Λάκης Παπαστάθης σκηνοθέτησε την εκπομπή «Χαίρω πολύ Σαββόπουλος», την πρώτη εμφάνιση του Σαββόπουλου στην ελληνική τηλεόραση. Η τελευταία τους συνεργασία έγινε το 1999 με τη σκηνοθεσία του video clip του τραγουδιού "Πρώτη του Δύο Χιλιάδες" από τον δίσκο "Ο Χρονοποιός".

Στο χώρο του θεάτρου, τέλος, ο Λάκης Παπαστάθης συνεργάστηκε με τη θρυλική ομάδα του "Ελεύθερου Θεάτρου", σκηνοθετώντας φιλμάκια μικρού μήκους τα οποία εντάχθηκαν στις παραστάσεις "Μια ζωή Γκόλφω" (1974) και "Το τραμ το τελευταίο" (1976).