«Υπήρξες για εμένα σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης και...»: Η Όλγα Κεφαλογιάννη αποχαιρετά την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η σπαρακτική ανάρτησή της για την θεία της

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Με μία ανακοίνωση τριών γραμμών το βράδυ της Δευτέρας 24/7 έγινε γνωστός, από την ίδια της την οικογένεια, ο θάνατός της. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη άφησε την τελευταία της πνοή και το μεγάλο έργο που τελούσε όλα αυτά τα χρόνια σε ηλικία 80 ετών.

Τα social media από την στιγμή εκείνη και μετά, γέμισαν με αποχαιρετιστήρια post. Ανάμεσα σε αυτά κι αυτό της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η ανάρτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη

«Αγαπημένη μου θεία Μαριάννα, Είναι στιγμές, που τα λόγια στερεύουν. Είναι φτωχά, λίγα, αδύναμα να περιγράψουν αισθήματα, μνήμες, αγάπη, θαυμασμό. Αν κάτι πάντα σε χαρακτήριζε, αυτό θα ήταν μια αγκαλιά. Αγκαλιά αγάπης και στοργής. Αγκαλιά φροντίδας και καλοσύνης. Χωρούσε τους πάντες. Την οικογένεια σου, τα παιδιά σου, όλα τα παιδιά που είχαν ανάγκη. Και αυτή η αγκαλιά προσέφερε ελπίδα, ανακούφιση, ζωή. Υπήρξες για εμένα σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ο θαυμασμός μου για το ήθος σου ήταν πάντοτε απεριόριστος. Η ανεκτίμητη προσφορά σου στην πατρίδα, το τεράστιο έργο ανθρωπιάς σου θα κρατά τη μνήμη σου ζωντανή για πάντα. Τη μνήμη μιας Μεγάλης Ελληνίδας. Σε αποχαιρετώ με αγάπη και σεβασμό», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όταν έστρεψε τα φώτα στην Ελλάδα με τη επίδειξη της Μαίρης Κατράντζου στο Σούνιο

Το 2019 κατάφερε κάτι μοναδικό με απώτερο στόχο όχι μόνο την προβολή της Ελλάδας αλλά και να στείλει ένα παγκόσμιο μήνυμα κατά του παιδιού καρκίνου.

Η πρόεδρος του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ συνεργάστηκε με τη διεθνή σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου και ένωσαν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας μια μοναδική επίδειξη μόδας στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ήταν η πρώτη φορά που το Υπ. Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδιναν άδεια για τέτοια εκδήλωση.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν αποθεραπευμένα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», που έχουν καταφέρει να βγουν νικητές στον αγώνα της ζωής, ανέβηκαν στην πασαρέλα και περπάτησαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου χαρίζοντας απλόχερα την ελπίδα, καθώς το παράδειγμα τους αποδεικνύει ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Η κολεξιόν της Μαίρης Κατράντζου για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2020 ήταν εμπνευσμένη εξολοκλήρου από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και συγκεκριμένα από τις ιδέες που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα την εποχή του 5 ου αιώνα π.Χ και από τους Έλληνες φιλοσόφους και μαθηματικούς (Σωκράτη, Ευκλείδη, Πυθαγόρα). Τα κομμάτια της made to measure συλλογής, πραγματικά έργα τέχνης ήταν σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης υπέγραψε ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ειδικά για τη βραδιά δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που μετέφερε το κοινό στην αρχαία Ελλάδα.

Η κυρία Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει στις «Ιστορίες μόδας» της Κάτιας Ζυγούλη για αυτή τη σύμπραξη.

«Είχα στο μυαλό μου να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας φάρος προσφοράς, ανθρωπισμού και αισιοδοξίας για ολόκληρο τον κόσμο. Στην πρώτη μας συνάντηση η Μαίρη Κατράντζου μοιράστηκε μαζί μου το όνειρό της να παρουσιάσει τη δουλειά της στον ναό του Ποσειδώνα.

Καταφέραμε να πείσουμε το ΥΠΠΟ ότι όλα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του μνημείου» είχε πει.