«Έχω χάσει την οικογένειά μου σε μικρή ηλικία» - Η Μπέσσυ Αργυράκη μιλά αποκλειστικά στο YOU

«Όσο και να θες να φιλοσοφήσεις την τραγωδία με τις φωτιές, δεν γίνεται»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
«Έχω χάσει την οικογένειά μου σε μικρή ηλικία» - Η Μπέσσυ Αργυράκη μιλά αποκλειστικά στο YOU

Δεν φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει θέσεις ευθύνης, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες. Μετά τον Δήμο Γλυφάδας, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, με την Μπέσσυ Αργυράκη να αποδέχεται την πρόταση του Νίκου Χαρδαλιά, και να ανοίγει τα φτερά της στην Περιφέρεια. Μιλώντας στο You, η αγαπημένη τραγουδίστρια μοιράζεται μαζί μας το όραμά της για την επόμενη τετραετία, περιγράφει όμορφες, αλλά και δύσκολες, στιγμές από την μεγάλη καριέρα της σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ αποκαλύπτει τα ωραιότερα θαύματα που έχει βιώσει επαγγελματικά και προσωπικά.

Πολλές καλλιτέχνιδες στη δική της θέση, θα είχαν αφήσει στην άκρη το τραγούδι και τα κοινά, αλλά στην προκειμένη δεν μιλάμε για μία συνηθισμένη περίπτωση. Μονίμως αεικίνητη, με δίψα για τη ζωή, η Μπέσσυ Αργυράκη ξεκινάει να μας περιγράφει την καθημερινότητά της, που θα είναι γεμάτη για το προσεχές μέλλον.

Όλα όσα αποκάλυψε η Μπέσυ Αργυράκη στο YOU

«Έχω χάσει την οικογένειά μου σε μικρή ηλικία» - Η Μπέσσυ Αργυράκη μιλά αποκλειστικά στο YOU

Πώς είναι το πρόγραμμά σας τις τελευταίες μέρες;

Πηγαίνω σε διάφορους δήμους της Αθήνας, γιατί θέλω να βλέπω τους ανθρώπους, να τους ακούω και να αφουγκράζομαι τα προβλήματά τους. Μόλις ανοίξω τα μάτια μου, το μυαλό μου «τρέχει», σε σημείο που μερικές φορές θυμώνω με τον εαυτό μου, αλλά πραγματικά θέλω να ρουφήξω τη ζωή, ίσως γιατί μου έχουν συμβεί διάφορα, και γι' αυτό της έχω δώσει μεγαλύτερη αξία.

Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

Έχω χάσει την οικογένειά μου σε μικρή ηλικία, ο πατέρας μου ήταν 59 ετών, η μάνα μου 60 και η αδερφή μου 42. Οπότε πλέον ευχαριστώ τον Θεό κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου, γιατί ξέρω πόσο πολύτιμο είναι να ξυπνάει κάποιος και να είναι υγιής, να βάζει στόχους και να τους διεκπεραιώνει. Η διάρκεια της ημέρας είναι για μένα μία σειρά από στοιχήματα, δεν προλαβαίνω να σκεφτώ πόσων χρονών είμαι, και όταν μου έρχεται κάποια στιγμή στο μυαλό νομίζω ότι μιλάω για κάποια άλλη. (γελάει) Τα πιο δυνατά μου γενέθλια ήταν όταν ξεπέρασα τα 60, γιατί άφησα πίσω μου την κληρονομικότητα.

Ποιον στόχο έχετε θέσει για την επόμενη τετραετία;

Στόχος μου είναι να βλέπω ότι οι άνθρωποι γύρω μου, ξυπνούν την επόμενη μέρα με καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει, με οργάνωση και με τη σωστή ομάδα, όπως είναι η δική μας με τον Νίκο Χαρδαλιά. Επειδή παίζει μεγάλο ρόλο ποιος είναι αρχηγός, εντυπωσιάστηκα από την πρόσφατη συνάντησή μου μαζί του. Τελειώνοντας τον λόγο του, μου έδωσε μεγάλη ώθηση για να παλέψουμε μαζί, ώστε να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα. Βρίσκομαι στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον Δήμο Γλυφάδας από το 1990, επομένως μέσα σε τόσα χρόνια έχω αποκτήσει πείρα, και έχω περάσει από πολύ σημαντικές θέσεις. Ωστόσο δεν είμαι πολιτικός, δηλώνω πάντα ερμηνεύτρια, απλά μέσω της πολιτικής μου δίνεται η ευκαιρία να λύνω τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω μου.

Στα χρόνια που ασχολείστε με την αυτοδιοίκηση θυμάστε πικρίες και απογοητεύσεις; Είπατε ότι θα τα παρατήσετε;

Όχι. Προβλήματα πάντα υπάρχουν, και στενοχώριες, αλλά αυτό δεν ήταν λόγος τελικά για να πω ότι σταματάω. Αυτή τη λέξη δεν την έχω καν στο ρεπερτόριό μου. Ακόμα και στη σκέψη, ένιωθα πως χάνω χρόνο τον οποίο θα μπορούσα να διαθέσω στον στόχο μου. Σε πολλά επίπεδα στη ζωή μου δεν μου επιτρέπω να «πέσω», και όταν το νιώθω, με «μαλώνω» πολύ άσχημα. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, θέλω να σηκώνομαι πολύ γρήγορα, για να μην χαθεί ο χρόνος, γιατί ξέρω πόσο πολύτιμο είναι κάθε λεπτό.

Με δεδομένο ότι πρόσφατα είχατε ένα σοβαρό ατύχημα, δεν θέλατε να δώσετε περιθώρια ξεκούρασης στον εαυτό σας;

Επειδή πριν απ' αυτό είχα δρομολογήσει πολλά πράγματα, δεν μπορούσα να τα ακυρώσω, και θα σου εξηγήσω τον λόγο. Δεν είμαι μόνη μου στις συναυλίες μου, πολύς κόσμος δουλεύει μαζί μου, άρα εφόσον μπορούσα να αντέξω, δεν ήθελα να αφήσω τόσες οικογένειες χωρίς δουλειά, έτσι ξαφνικά. Πάλεψα, το ρίσκαρα λίγο, αλλά τις προάλλες που έδωσα μία συναυλία στη Βούλα, πήγε πολύ καλά (δείτε εδώ τι είχε πάθει).

Σας έχει μείνει κάποιος φόβος;

Ενώ φοβόμουν πριν βγω, με βρήκαν να τραγουδάω στο τελευταίο σκαλί που έχει το αμφιθέατρο. Ήθελα να ξορκίσω το κακό, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να βγάλω τη φοβία από μέσα μου και να μην την αφήσω να με κυριεύσει. Απλώς ήμουν προσεκτική, γιατί ήταν καθαρά δικό μου το λάθος που έπεσα. Την ώρα που τραγουδάω με πιάνει μία υπέρμετρη χαρά, γιατί μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, και ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει ανταπόκριση.

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε την αγάπη του κόσμου;

Αν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να βγω στον δρόμο και να ευχαριστήσω όποιον βλέπω μπροστά μου, γιατί νιώθω ότι με αγαπάνε και μου το δείχνουν. Αυτός είναι ένας λόγος να μην νιώθω την κούραση. Φαντάσου ότι το καλύτερό μου ξύπνημα είναι μετά από μία υπέροχη τραγουδιστική βραδιά. Το θέμα με το ατύχημα δημιούργησε γύρω μου ένα τσουνάμι αγάπης από τον κόσμο και αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, να βλέπει ότι αποδίδει καρπούς αυτό που χτίζει τόσα χρόνια -και χωρίς δισκογραφικές εταιρείες ή μάνατζερ. Φυσικά έχω κάνει και λάθη, αλλά θεωρώ ότι είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν φτάσει στη δική μου ηλικία, τραγουδούν μοντέρνο, και βρίσκονται τόσο έντονα στην επικαιρότητα.

Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω σε μία στιγμή στην καριέρα σας, ποια θα ήταν αυτή;

Το Dancing with the Stars μου έρχεται πρώτο στο μυαλό, μου έδωσε χρόνια ζωής. Πέφτω με πάθος σε ό,τι κάνω και καταφέρνω πράγματα, που στο τέλος διερωτώμαι κι εγώ πώς κατάφερα. Χόρευα από μικρή σε μπαλέτο, αλλά δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ και θα αποτελεί ένα τόσο ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή μου. Σίγουρα ήταν ένα θαύμα και αυτό που έζησα στην Ιαπωνία με τον δίσκο «Toshihiko» που ηχογραφήσαμε 12 ιαπωνέζικα τραγούδια μέσα σε πέντε μέρες. Ποιος να το περίμενε... Και σε προσωπικό επίπεδο, το σημαντικότερο θαύμα στη ζωή μου είναι τα δύο μου παιδιά.

Αντίστοιχα υπάρχει κάποια στιγμή που θα θέλατε να διαγράψετε;

Δεν μπορώ να βρω κάποια, και μου κάνει εντύπωση. Είναι ένα παζλ από αλληλένδετες στιγμές και γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή μου μέχρι σήμερα, και με έχουν φέρει ως εδώ. Είμαι ευχαριστημένη από το τελικό αποτέλεσμα, άρα σημαίνει ότι έπρεπε να υπάρχουν.

Χαρακτηρίσατε τα παιδιά σας ως το μεγαλύτερο προσωπικό σας θαύμα. Όσο τα βλέπετε να ανοίγουν τα φτερά τους, πώς νιώθετε ως μητέρα;

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, για έναν σπουδαίο λόγο, και τα υπόλοιπα έρχονται δευτερεύοντα: Είναι υγιή παιδιά. Επίσης σέβονται την οικογένειά τους, είναι δημιουργικοί άνθρωποι, και ο καθένας χαράσσει τον δρόμο του με επιτυχία. Δεν έχω παρά να ευχαριστώ τον Θεό γι' αυτό και βέβαια, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ο πατέρας τους, γιατί όταν πολύ μικρά, τραγουδούσα παράλληλα και άρα βρίσκονταν πιο κοντά σε εκείνον. Πλέον έχουμε χτίσει μία πολύ όμορφη οικογένεια, που την περιφρουρώ, ώστε τίποτα να μην χαλάσει τη σχέση μεταξύ μας. Είναι πολύτιμο και σπουδαίο εφαλτήριο για οτιδήποτε κάνουμε.

Ο σύζυγός σας, και γυναικολόγος, Λευτέρης Νικόλιζας πρόσφατα βγήκε στη σύνταξη, με τι ασχολείται πλέον;

«Έχω χάσει την οικογένειά μου σε μικρή ηλικία» - Η Μπέσσυ Αργυράκη μιλά αποκλειστικά στο YOU

Προσπαθεί σιγά-σιγά να χτίσει ξανά το σπίτι μας στα Μέγαρα που είχε καεί.

Βλέποντας φέτος τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, σας ήρθαν μνήμες από την τραγωδία που ζήσατε τότε;

Όσο και να θες να φιλοσοφήσεις αυτή την τραγωδία, δεν γίνεται, είναι κάτι πολύ επώδυνο στην ψυχή μας. Αυτό που πάθαμε, θα μείνει μέσα μας για πάντα και θα είναι μία πληγή. Αυτό το κτήμα ήταν τα πάντα για εμάς, περνούσαμε πολύ χρόνο εκεί, μάλιστα ο άντρας μου είναι Μεγαρίτης. Χάσαμε πολύτιμα πράγματα, αλλά ευτυχώς είμαστε ζωντανοί και γεροί, άρα μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι, και πασχίζουμε τώρα ώστε να γίνει καλύτερο από πριν.

Τι ετοιμάζετε μέσα στους επόμενους μήνες;

Υγεία να έχουμε, και οι προτάσεις που έρχονται είναι καλοδεχούμενες. Στόχος μου είναι να κάνω καλύτερη τη ζωή των γύρω μου, σε όση μεγαλύτερη εμβέλεια μπορώ, είτε μέσα από την ψυχαγωγία ή την φροντίδα γενικότερα. Δύο κεντρικά μότο για μένα είναι η χαρά της δημιουργίας και η χαρά της αλληλεγγύης. Πάντα έχω στο μυαλό μου τον άνθρωπο και το καλύτερο «αύριο» γι' αυτόν.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα που έχετε εντοπίσει στην περιφέρεια, και θέλετε να θέσετε ως προτεραιότητα;

Πρώτα ο Θεός να γίνουν εκλογές και εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα και να τα βάλουμε σε μία σειρά, διάθεση για δουλειά υπάρχει. Η κλίση μου είναι στον πολιτισμό, γι' αυτό και όταν ήμουν Δημοτική Σύμβουλος στη Γλυφάδα, είχε γίνει το κέντρο των πολιτιστικών δρώμενων της εποχής, που φιλοξένησαν μεγάλα ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής όπως η Μίλβα, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και ο Μάριος Φραγκούλης. Φυσικά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, είναι τα πάντα γύρω μας: Η παιδεία, η καθαριότητα, η αλληλεγγύη, η προστασία των αδέσποτων, το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, το ενδιαφέρον για τον διπλανό μας και για τις ευάλωτες ομάδες. Και θέλω να εστιάσω στο τελευταίο κομμάτι, γιατί για χρόνια έκανα εθελοντικά μαθήματα μουσικής σε ΑΜΕΑ στον δήμο Γλυφάδας. Ο εθελοντισμός με αγγίζει και με αντιπροσωπεύει πολύ στη ζωή μου.

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί στα περίπτερα