Ο Γιώργος Τσούλης μιλά αποκλειστικά στο YOU: Ποια είναι πραγματικά η Μενεγάκη πίσω από τις κάμερες και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού

«Στην πρώτη μας συνεργασία με την Ελένη...»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Σε κερδίζει κατευθείαν με το χαμόγελο και τον ντόμπρο χαρακτήρα του, ακόμα και στον τρόπο που μιλάει έχει μία αυθεντικότητα που σπανίζει στις μέρες μας. Ο Γιώργος Τσούλης συνεχίζει δυναμικά στο πλευρό της Ελένης Μενεγάκη μέσα απ' τη συχνότητα του MEGA, αλλά παράλληλα «μαγειρεύει» και πολλά ακόμα όμορφα πράγματα: Βιβλία, διαδικτυακές εκπομπές, και το ανανεωμένο του site... Σε μία κουβέντα από καρδιάς στο YOU ο αγαπημένος σεφ περιγράφει τις αλλαγές που βιώνει από τη μέρα που έγινε πατέρας, εκφράζει τον θαυμασμό που νιώθει απέναντι στη γυναίκα της ζωής του και μας μεταφέρει δύσκολες στιγμές μέσα κι έξω απ' τις κουζίνες.

Όσοι δεν τον είχαν γνωρίσει από την τηλεόραση, τον πρόσεξαν στην καραντίνα για τον διαφορετικό τρόπο που μαγειρεύει. Απλές και παραδοσιακές συνταγές, με ένα twist μοντέρνο, που ταιριάζουν γάντι στον χαρακτήρα του. Όπως λέει και ο Γιώργος, από την μαγειρική μπορείς να γνωρίσεις έναν άνθρωπο, και μέσα στη συνταγή της ζωής του μπορούμε να δούμε πρώτης τάξης υλικά. Και μπορεί να είπε «όχι» στην πρόταση της Madonna, όταν του ζήτησε να γίνει προσωπικός της σεφ, αλλά εκείνος χτίζει μέρα με τη μέρα μία δικό του brand name με τη συνέπεια και την ταπεινότητα που τον αντιπροσωπεύει.

Όλα όσα αποκάλυψε στο YOU ο Γιώργος Τσούλης

Ο Γιώργος Τσούλης μιλά αποκλειστικά στο YOU: Τα παρασκήνια της συνεργασίας του με την Μενεγάκη και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Πώς ήταν τα τελευταία χρόνια για σένα, με δεδομένο ότι ο κλάδος της εστίασης χτυπήθηκε όσο λίγοι;

Ήταν ένα τεράστιο πλήγμα, ο κορωνοϊός άφησε έντονο αποτύπωμα στη δουλειά μας, δυστυχώς υπήρξαν μαγαζιά που δεν άνοιξαν φέτος λόγω έλλειψης προσωπικού. Από την άλλη ωστόσο, με βοήθησε πολύ στα σόσιαλ, γιατί όλος ο κόσμος μαγείρευε στο σπίτι. Πραγματικά δεν θέλω να ξαναφτιάξω banana bread, γιατί μου θυμίζει την καραντίνα! Πάντως πέρασα πολύ ωραία τότε με τη γυναίκα μου, που δεν ήμασταν ακόμα παντρεμένοι, ανακαλύψαμε πολλά ταλέντα που είχαμε και απέκτησα καινούριο κοινό. Ένιωσα πως να είσαι influencer, γιατί έπρεπε να φωτογραφηθώ με προϊόντα στο σπίτι. (γελάει)

Από τις συνταγές στο site σου, ποια είναι μέσα στην καρδιά σου; Στη ζωή σου ποια προτιμάς;

Είναι πολλές. Στο site μου έχω πάνω από 3.000 χιλιάδες, και μπορεί να μην είναι όλες του γούστου μου, γιατί μαγειρεύω για όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότερες είναι πεντανόστιμες -τις έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές πριν τις δείξουμε. Η αγαπημένη μου είναι μία τάρτα με κολοκύθα, που έφαγα τη μισή μόνος μου και ας μην είμαι γλυκατζής, ενώ η δεύτερη αγαπημένη μου είναι μία μπρουσκέτα με σκορδάτα φασόλια και δεντρολίβανο. Πραγματικά θέλω όλοι να τη δοκιμάσετε, και αν δεν σας αρέσει, ελάτε να μου την πετάξετε στα μούτρα. Το αγαπημένο φαγητό στη ζωή μου είναι τα γεμιστά της μάνας μου, που δεν μπορώ να τα κάνω ίδια για κανέναν λόγο.

Τελικά κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις συνταγές της μαμάς, έτσι;

Όλων των μαμάδων, και ξέρω γιατί: Βάζουν αγάπη. Όταν μαγειρεύεις με αγάπη, αυτό φαίνεται στο φαγητό. Δηλαδή έχω φάει και πιάτο που μου έβγαζε στεναχώρια, δεν είχε ιδιαίτερες γεύσεις. Ακόμα και μία απλή ομελέτα, αλλιώς θα την φτιάξεις για τον σύντροφό σου, αλλιώς για τον εαυτό σου, αλλιώς όταν είσαι στενοχωρημένος, και αλλιώς όταν είσαι χαρούμενος.

Επειδή ο πατέρας σου έχει πιτσαρία, θα περίμενα να έχεις έφεση στο... αντικείμενο. Πώς και δεν προέκυψε;

Έχω έφεση στα ζυμάρια, όχι στις πίτσες συγκεκριμένα. Έχω μεγαλώσει με την πίτσα του πατέρα μου, δεν την έχω βαρεθεί, αλλά δεν θα έκανα δική μου πιτσαρία, μου αρέσουν περισσότερο τα παραδοσιακά φαγητά. Είναι μία δημιουργική διαδικασία που με βάζει σε μοτίβο σκέψεων και έρευνας.

Άρα για σένα το φαγητό ήταν μέσο βιοπορισμού, όχι οικογενειακή παράδοση;

Ναι, έπρεπε να κάνω κάτι στη ζωή μου. Δεν ήμουν καλός στο σχολείο, δούλεψα πωλητής ρούχων για να μαζέψω χρήματα για τον στρατό, και μετά πήγα σε σχολή μαγειρικής για να πάρω την άδεια της πιτσαρίας. Αλλά όταν μπήκα στην επαγγελματική κουζίνα, έπαθα ζαβλαμά, από εκείνη τη στιγμή ήθελα να γίνω ο καλύτερος. Δεν περίμενα ότι ήμουν τόσο οργανωτικός, ότι θα μ' άρεσαν τα κουτάκια που υπήρχαν παντού. Ενθουσιάστηκα, τότε είπα για πρώτη φορά: «Εδώ είσαι». Η δεύτερη ήταν όταν αντίκρισα τη γυναίκα μου, την Μαριαλένα.

Κάνεις ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα ωστόσο, που είναι πολύ δύσκολο να πεις ότι είσαι ο «καλύτερος»...

Και δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το πει, αυτό θα το πουν οι άλλοι σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν ακόμα χτίζουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο. Ευτυχώς, σε αυτό που κάνω, υπάρχει ένας τρομερά υγιής ανταγωνισμός σε σημείο που θέλω να βοηθήσω να βγουν κι άλλοι μάγειρες. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά, που δουλεύουν σωστά, και αυτό βοηθάει ώστε να βελτιωθούμε κι εμείς που είμαστε χρόνια στο χώρο.

Αυτός ο υγιής ανταγωνισμός υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια στην τηλεόραση;

Ναι, στον ένατο χρόνο που κάνω τηλεόραση δεν έχω νιώσει οτιδήποτε αρνητικό. Και φυσικά ποτέ δεν έχω κοιτάξει με κακό μάτι κάποιον άλλον, γιατί πιστεύω ότι αυτά τα κάνουν οι μικροπρεπείς άνθρωποι.

Αμφισβήτησες ποτέ τον εαυτό σου;

Πολλές φορές. Όταν ήμουν 27 χρονών βρισκόμουν στα πατώματα, σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, δεν είχα λεφτά και έλεγα: «Τι κάνω τώρα;». Ένιωθα ότι δεν ήμουν καλός, ενώ το μαγαζί που ήμουν σεφ πήγαινε πολύ καλά. Βέβαια, αυτή η αμφισβήτηση μου έρχεται και στην αρχή κάθε σεζόν, σκέφτομαι αν θα καταφέρω να στηρίξω την εταιρεία μου για ακόμα έναν χρόνο. Αλλά κάθε νύχτα, όταν κάνω απολογισμό, λέω «Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, αρκεί να έχω δώσει το 100%». Είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό, πιο πολύ απ' ότι με τους συνεργάτες μου, γιατί θέλω να τους δίνω το καλό παράδειγμα. Και φυσικά χωρίς την ομάδα μου δεν θα κατάφερνα τίποτα. Καλώς ή κακώς στη ζωή χρειάζεσαι βοήθεια, με οποιαδήποτε μορφή. Στην αρχή, που δεν είχα λεφτά, τις συνταγές που ανέβαιναν στο site και τα email μου τα έγραφε η Μαριαλένα.

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, η Μαριαλένα ήταν μία γυναίκα που στεκόταν για χρόνια δίπλα σου. Σήμερα είναι η σύζυγός σου και η μητέρα του γιου σου...

Ο Γιώργος Τσούλης μιλά αποκλειστικά στο YOU: Τα παρασκήνια της συνεργασίας του με την Μενεγάκη και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Τι να σου πω γι' αυτή τη γυναίκα... Η Μαριαλένα έχει δει όλη την εξέλιξή μου, από τα πατώματα. Αν δεν την είχα δίπλα μου, δεν θα ήμουν τίποτα, στο λέω με το χέρι στην καρδιά. Είναι πιο δυναμική από εμένα, την θαυμάζω. Ειδικά τώρα με το παιδί κατάλαβα πόσο δυνατές είναι οι γυναίκες, με όλα αυτά που περνούν, και ο σεβασμός που τρέφω απέναντί τους είναι τεράστιος (δείτε εδώ φωτογραφίες από τον γάμο τους).

Την βοηθάς;

Έχω πρόγραμμα. Το πρώτο πράγμα που κάνω, μόλις γυρίσω σπίτι, είναι να παίξω για δέκα λεπτά με το παιδί, και αμέσως μετά ξεκινάω λάντζα, σκούπα και σφουγγάρισμα. Πρέπει να είσαι τελείως αναίσθητος για να μην βοηθάς την γυναίκα σου, και ο πατέρας μου βοηθούσε τη μητέρα μου, όταν ήταν ακόμα έγκυος. Εκείνη μου έμαθε, απ' όταν ήμουν πολύ μικρός, να σέβομαι τις γυναίκες και να τις βοηθάω.

Ποια συνταγή κάνεις για να την ευχαριστήσεις;

Γαριδομακαρονάδα. Και επειδή τώρα κάνω στο παιδί pancakes, ετοιμάζω και για την Μαριαλένα.

Α, ξεκίνησες να ετοιμάζεις συνταγές στο παιδί;

Ναι, κι έχω άγχος αν θα του αρέσουν. (γελάει) Τις προάλλες του έφτιαξα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και περίμενα από πάνω, να δω την αντίδρασή του. Τρελάθηκε!

Πώς είναι η εμπειρία να είσαι πατέρας;

Ήταν κάτι που θέλαμε πολύ με τη Μαριαλένα, αφού λέγαμε ότι αν δεν μας αξιώσει ο Θεός, τότε θα υιοθετήσουμε ένα παιδί. Απλά επειδή γενικά ζω με κουτιά, αλλιώς αποσυντονίζομαι, ακόμα και γι' αυτό το «project» σκεφτόμουν ότι πρέπει να έχω λεφτά. Τελικά το παιδί δεν θέλει χρήματα, θέλει αγάπη, να είσαι από πάνω του και να του χαμογελάς. Δόξα τω Θεώ είναι ένα πολύ ήρεμο και χαμογελαστό παιδί. Πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, και ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του γνώμη, αλλά θεωρώ ότι γι' αυτό έχουμε έρθει στον κόσμο. Δεν γίνεται να αγαπάς έναν άνθρωπο, πριν καν γεννηθεί και αυτός να αλλάζει όλο σου το «είναι». Είναι ένα αρχέγονο ένστικτο που έχουμε μέσα μας.

Συζητάτε για ένα δεύτερο παιδί;

Ακόμα όχι, είναι πολύ νωρίς και για τους δυο μας. Από την άλλη το σκεφτόμαστε και δεν θέλουμε να αργήσει για να μην έχουν μεγάλη διαφορά.

Είπες ποτέ: «Πρέπει να πάρω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου»;

Ποτέ. Γι' αυτό έχω άσπρα μαλλιά και έχω περάσει διάφορα με την υγεία μου. Η δουλειά είναι μες στο DNA μου, δεν μπορώ να μένω άπραγος και δυστυχώς το μόνο που ξέρω να κάνω είναι να μαγειρεύω. Τα στούντιο έχουν κάτι μαγικό: Είναι ένας μικρόκοσμος, όπου χάνεις την αίσθηση του χρόνου και ξεχνάς ότι έχεις πολλές δουλειές. Η τηλεόραση είναι ένα ησυχαστήριο για εμένα, γι' αυτό είμαι πολύ χαρούμενος όταν βγαίνω στον αέρα. Στη ζωή μου είμαι πιο ήπιων τόνων.

Συνεργάζεσαι για χρόνια με την Ελένη Μενεγάκη. Πώς έδεσε η μαγιά μεταξύ σας;

Στην πρώτη μας συνεργασία με την Ελένη ήμουν 27 χρονών, ήθελε να της μαγειρέψω στα γενέθλιά της, που κι εμένα μου φάνηκε απίστευτο. Μάλλον επειδή κι εγώ έχω ωριμάσει τηλεοπτικά, και σαν άνθρωπος, πέρσι ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές μου στην τηλεόραση. Έχουμε τέτοια σχέση, που συγκινήθηκε μόλις είδε το παιδί, δεν το πίστευε, γιατί έχει δει την εξέλιξή μου μέσα στα χρόνια. Στην τελευταία εκπομπή, που το έφερα στο στούντιο μαζί με τη Μαριαλένα, δεν το άφηνε στο break, ήταν μαγικό. Η αγάπη που μου έδειξε η Ελένη ήταν τρομερή, και εννοείται ότι με βοήθησε πολύ και στη δουλειά μου.

Υπάρχει κάποια «συνταγή της επιτυχίας» όταν μαγειρεύεις στο σπίτι;

Η συνταγή της επιτυχίας είναι να μαγειρεύεις επειδή θέλεις, να μπαίνεις με κέφι μέσα στην κουζίνα, να βάζεις τη μουσική που γουστάρεις, και να βρίσκεσαι σε μια ωραία ψυχική κατάσταση. Αυτό είναι το μυστικό, και είναι πολύ βασικό.

Ο έρωτας περνά απ' το στομάχι;

Στη δική μου περίπτωση δεν πέρασε ποτέ απ' το στομάχι, γιατί στη Μαριαλένα μαγείρεψα μία φορά όταν απλά είχαμε σχέση και μου πέταξε το φαγητό, δεν της άρεσε. (γέλια) Από την άλλη εκείνη μαγειρεύει θεϊκά. Μέσα από ένα πιάτο μπορείς να καταλάβεις την κουλτούρα και τις αναμνήσεις αυτού που το έφτιαξε, και ας μην μιλάτε την ίδια γλώσσα, άρα δεν θα πω ότι ο έρωτας περνά απ' το στομάχι, αλλά ότι το φαγητό φέρνει κοντά στους ανθρώπους.

Αν σου πει ο γιος σου ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μαγειρική, τι θα απαντήσεις;

Όχι. Είναι πολύ σκληρό επάγγελμα, κι εγώ το έκανα γιατί δεν μπορούσα διαφορετικά. Αν μου πει ότι το αγαπάει, εννοείται ότι δεν θα του κόψω τα φτερά, αλλά θα τον προϊδεάσω, όπως μας είχαν κάνει στη σχολή. Μας είχαν πει: «Μπαίνετε σε μια δουλειά, που είναι πολύ σκληρή. Αν δεν σας αρέσει, καλύτερα να φύγετε», κάτι που έκαναν πολλοί.

Στο κανάλι σου στο Youtube συνεργάζεσαι με τον Νικόλα Ράπτη. Πώς προέκυψε αυτό;

Ο Γιώργος Τσούλης μιλά αποκλειστικά στο YOU: Τα παρασκήνια της συνεργασίας του με την Μενεγάκη και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

Έψαχνα έναν καλεσμένο για το «Μη Μασάς» στο Youtube, κι έτυχε η διευθύντριά μου να γνωρίζει τον Νικόλα, όταν ήταν ακόμα δίδυμο με τον Φάνη Λαμπρόπουλο. Μας έφερε σε επαφή, τελικά ήρθε στο κανάλι, και πλέον είναι ένας από τους λίγους πραγματικούς φίλους που έχω κάνει απ' τον χώρο. Τον αγαπάω πραγματικά, όπως με αγαπάει κι εκείνος, με φιλοξένησαν οι γονείς του στην Ιτέα, έχει φάει πίτσα στον πατέρα μου ο Νικόλας... Αγαπάει το φαγητό, γι' αυτό έχουν ταιριάξει με την γυναίκα μου, στέλνουν κρυφά μηνύματα και κανονίζουν εκείνοι πού θα τρώμε, επειδή εγώ προσέχω! Είναι πολύ καλό παιδί, δεν έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα, κι εννοείται ότι βοήθησε το κανάλι μου η σειρά που κάνουμε, το Cheat Sunday. Η ιδέα ήταν του Νίκου. Μία Κυριακή που είχαμε πάει για φαγητό, και ανέβασα φακές στο site μου, μου λέει: «Καλά ρε, φακές ανεβάζεις κυριακάτικα, αντί για κάτι πληθωρικό, να σου τρέχουν τα σάλια;». Κάναμε βίντεο στο Instagram με κυριακάτικες συνταγές, που πήγε πολύ καλά, οπότε το συνέχισα και έγινε σειρά στο Youtube, που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά.

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ετοίμαζες ένα μεγάλο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Τι περιλαμβάνει;

Αυτό το βιβλίο έχει δει όλη μου την πορεία: Απ' όταν ήμουν ανύπαντρος και συγκατοικούσα με την Μαριαλένα, μέχρι σήμερα που είμαι παντρεμένος με παιδί. Η ιδέα μού ήρθε πριν από τρία χρόνια, σκεφτόμουν γιατί να μην κάνω ένα ταξιδιωτικό βιβλίο που θα είναι χωρισμένο σε εποχές, με διαφορετικές τοποθεσίες και συνταγές εμπνευσμένες από τα υλικά που θα βγάζει κάθε περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο. Απλά καθυστέρησε να βγει γιατί έπρεπε να ταξιδεύουμε και πέσαμε πάνω στον κορωνοϊό, που ήταν όλα κλειστά. Λέγεται «Μα-γυρεύοντας» και νιώθω πολύ περήφανος γι' αυτό, πιστεύω ότι μέσα από αυτές τις 240 σελίδες ο κόσμος θα δει πόσο ποιοτική και προσεγμένη δουλειά μπορούμε να κάνουμε στα «Τσουλομαγειρέματα». Από τον εκδοτικό οίκο, που είναι ο Ψυχογιός, μου είπαν ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα.

Τώρα που ανανέωσες και το site σου, giorgostsoulis.com, ετοιμάζεις κάτι καινούριο για τη σεζόν;

Αυτό το project ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν. Ήθελα ένα site που θα μπορούσε να το χειριστεί ένας φοιτητής 18 χρονών μέχρι ένας 65χρονος κύριος που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Έχει όλες τις συνταγές μπροστά σου, βάζεις τα υλικά που έχεις και σου δίνει προτάσεις, με τις θερμίδες και την ώρα προετοιμασίας που θέλεις, έχει φωνητικές εντολές, ενώ σύντομα θα ενσωματώσουμε κι άλλες λειτουργίες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Επίσης θα ξεκινήσω μια νέα σειρά στο Youtube, όπου θα έρχεται κόσμος στο στούντιο, θα μου λέει τα μαγειρικά του προβλήματα κι εγώ θα τα λύνω, εννοείται με μία χιουμοριστική χροιά. Συνεχίζουμε στην «Ελένη», ενώ ξεκινάμε μία νέα συνεργασία σε μία μεγάλη πλατφόρμα από την Αυστραλία, επιπέδου Netflix, όπου θα εκπροσωπήσω την ελληνική κουζίνα.

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί στα περίπτερα