Ραχήλ Μακρή: Η εκκεντρική πολιτικός που (μας) «γλεντάει»!

Από τη Βουλή στη λάσπη!

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Ραχήλ Μακρή: Η εκκεντρική πολιτικός που (μας) «γλεντάει»!

Από την πολιτική σκηνή, το 2020 βρέθηκε στην σκηνή του «Just the 2 of us» και 3 χρόνια αργότερα στο «I am a celebrity get me out of here». Η μεγάλη έκπληξη στο νέο reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ σίγουρα δεν ήταν η συμμετοχή της Ραχήλ Μακρή, αφού η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν σε παρόμοιες αντισυμβατικές συμπεριφορές...

Οι φίλοι της την χαρακτηρίζουν «μαγκάκι», που δεν έμπαινε ποτέ εύκολα σε καλούπια. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας της στα έδρανα της Βουλής δεν την άφησε να περάσει απαρατήρητη, είναι ποτέ δυνατόν να περάσει απαρατήρητη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;

Ραχήλ Μακρή

Της πήρε πολύ χρόνο για να πείσει την οικογένειά της και να συμφωνήσουν από κοινού για τον Άγιο Δομίνικο. Η ίδια το είχε βέβαια προαποφασίσει όταν είδε ότι στην αγγλική εκδοχή του παιχνιδιού συμμετείχε μέχρι και ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, με την συμμετοχή του αυτή να του κοστίζει ως και την διαγραφή του από το συντηρητικό κόμμα των Τόρις.

Ανταλλαγή εξωδίκων με το «Just The 2 Of Us»!

Εάν η συμμετοχή της στο «I'm a celebrity get me out of here» ακούστηκε εκκεντρική, η απόφασή της 3 χρόνια πριν, να κρατήσει μικρόφωνο στο «Just the 2 of us» του OPEN με παρτενέρ της τον Ηλία Βρεττό, τι ήταν; Η συμμετοχή της μάλιστα στο συγκεκριμένο σόου κάθε άλλο παρά ομαλά έληξε, αφού με την παραγωγό εταιρεία αντάλλαξαν εξώδικα.

Η Ραχήλ Μακρή ήθελε να επιστρέψει στο παιχνίδι μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε, ωστόσο υπήρξαν έντονες διαφωνίες οπαδών του ΠΑΟΚ για τη συμμετοχή της στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, αφού προηγουμένως όπως έλεγαν, είχε καταφερθεί στο παρελθόν κατά των φιλάθλων αλλά και εναντίον του κ. Σαββίδη, με την ίδια ωστόσο να απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρά την απάντησή της πάντως, η παραγωγή δεν την δέχτηκε πίσω στο J2US.

Ραχήλ Μακρή: «Είμαι γκαζοφονιάς και ακούω Παντελίδη!»

Σαφώς θέλει γερά κότσια να βάζεις στην άκρη το προφίλ της πολιτικού και να τσαλακώνεσαι απροκάλυπτα. Η Ραχήλ Μακρή στο «I'm a celebrity get me out of here» ζει στην ζούγκλα και δεν την νοιάζει που κυλιέται στις λάσπες και κάνει παρέα με ποντίκια και κατσαρίδες... Επίσης οι αντιδράσεις των τουιτεράδων που την βαράνε αλύπητα δεν την απασχολούν καν, - τι δεν καταλαβαίνεις;- η grand dame - πρώτα για τον εαυτό της και μετά για την πολιτική- έχει βάλει εδώ και πολλά χρόνια στην άκρη τον συντηρητισμό, είναι γκαζοφονιάς και ακούει Παντελίδη...

Με την ανορθόδοξη φράση της αυτή, μετά από παλαιότερη συνέντευξή της στο YOU, έγινε viral και περιζήτητη σε όλες τις εκπομπές. Άλλοι την αγάπησαν και άλλοι την μίσησαν. Η Ραχήλ Μακρή που κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια και καμαρώνει γι' αυτό, γεννήθηκε το 1973 στην Πτολεμαίδα, είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Στην εξομολόγησή της αυτή πέρασε από κόσκινο την πολιτική σκηνή και μίλησε για bullying, σεξουαλική παρενόχληση που έχει δεχτεί, το φλερτ, τον έρωτα και τις σχέσεις, αλλά και τις απειλές για την ζωή της...

Ραχήλ Μακρή

Ήθελαν να σε παρουσιάσουν ως τη νέα «ντίβα» της Βουλής όταν σχολίασαν την μπλούζα με τον παπαγάλο;

Όχι, νομίζω το αντίθετο, με «έκραξαν» γι' αυτό! Ήμουν νέα τότε, δεν ήξερα.

Ποιος σε είχε «κράξει» περισσότερο;

Ο Δήμος Βερύκιος στον ALPHA. Θυμάμαι πως ήμουν δεύτερο θέμα μετά τον Σαμαρά! Χαρακτηριστικά είχε πει: «Και ποια είσαι εσύ κυρία μου που κυκλοφορείς με τους παπαγάλους στη Βουλή!».

Ότι δεν σεβόσουν δηλαδή τη Βουλή;

Ναι, ότι ήμουν «κιτσάτη»! Μέχρι και σε σημείο απίστευτης συνωμοσιολογίας είχαν φτάσει, ότι δηλαδή η μπλούζα είχε πάνω περίεργα σήματα! Πιστεύω, όμως, ότι δεν ήταν το μπλουζάκι που φορούσα το πρόβλημα αλλά επειδή είχα τότε ξεκινήσει ως βουλευτής μέσα από ένα κοινοβουλευτικό έργο με ερωτήσεις πολύ σημαντικές, που αποκάλυπτα μεγάλα συμφέροντα τα οποία βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Εκεί προσπάθησαν να με «λιντσάρουν» περνώντας την εικόνα μιας κοπέλας που υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, δεν ντύνεται σωστά, δεν μιλάει σωστά, δεν έχει δηλαδή όλο αυτό που χρειάζεται να έχουν οι βουλευτές στη Βουλή.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πώς σου φαίνεται;

Τον Γιάνη τον ξέρω ελάχιστα αλλά μου αρέσει πάρα πολύ ως τύπος. Νομίζω πως η Βουλή απέκτησε και άλλη «ντίβα» μετά τη Ραχήλ, γιατί είναι και αυτός αντισυμβατικός τύπος.

Είναι φίλη σου η Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Ναι, τη θεωρώ αδελφή μου! Έχω μια πολύ μεγάλη αγάπη για τη Ζωή. Βασικά μου αρέσουν οι έντιμοι άνθρωποι που έχουν καθαρό βλέμμα και καθαρή σκέψη. Πέρα από όλα αυτά είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερος και ευφυής. Αν συνεχίσουν όλοι αυτοί οι τσαμπουκάδες, το κανάλι της Βουλής θεωρώ πως θα έρθει πρώτο σε τηλεθέαση! Θα προτείνω στην Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου που είναι να εισηγηθεί να βάλουν και διαφημίσεις μπας και βγάλουν και κανένα φράγκο να πληρώσουμε καμιά υποχρέωση. (γέλια) Όχι διαφημίσεις με χορηγούς αλλά κοινωνικές. Το κανάλι της Βουλής έχει δικό του fan club, το παρακολουθεί κόσμος που πριν δεν το έβλεπε.

Στο σπίτι έχεις κάποια γυναίκα να σε βοηθάει;

Όχι, δεν έχω μάθει έτσι. Οι γονείς μου ήταν φτωχοί αλλά τίμιοι και αξιοπρεπείς, άνθρωποι της εργατιάς.

Άρα καταλαβαίνεις πώς νιώθουν οι πολίτες αυτής της χώρας που επιβιώνουν με ελάχιστα...

Καταλαβαίνω πώς είναι να είσαι φτωχός και πώς είναι να είναι άνεργοι οι γονείς σου. Την περίοδο που σπούδαζα ο πατέρας μου έμεινε άνεργος και η μητέρα μου αναγκάστηκε να δουλέψει για να επιβιώσουμε. Κατανοώ απόλυτα πώς νιώθει ένα παιδί που έρχεται ο πατέρας του και του λέει ότι «δεν γίνεται να σπουδάσεις γιατί δεν έχω χρήματα να σε στηρίξω».

Βλέπεις ανθρώπους να ψάχνουν σκουπίδια για να ζήσουν;

Μη συνεχίζεις... Νιώθω πολλή ντροπή!

Πιστεύεις στον Θεό;

Ναι, πάρα πολύ.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;

Ο άντρας μου, ο Αντρέας Τσέκενης, αυτός με παρακίνησε να ασχοληθώ. Μου είπε πως αξίζει όλη αυτή η εμπειρία και πρέπει να τη ζήσω.

Ραχήλ Μακρή

Οι γονείς σου πώς το αντιμετώπισαν;

Κάποια στιγμή ανέβηκα στην Κοζάνη με το ΚΤΕΛ για να συναντηθώ εκεί με τους τοπικούς παράγοντες και έφτασα ξημερώματα στην πόλη. Χτύπησα το κουδούνι στου σπιτιού μου και μόλις με είδαν οι γονείς μου με ρώτησαν αν χώρισα! Τότε τους ανακοίνωσα ότι κατεβαίνω υποψήφια στις εκλογές γι' αυτό και πήγα εκεί. Ανακουφίστηκαν αμέσως όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν χώρισα! Ο πατέρας μου, ωστόσο, είχε πάρα πολλές αντιρρήσεις γιατί φοβάται για τη ζωή μου. Μου έχουν εκμυστηρευτεί φίλοι του ότι κλαίει στο καφενείο! Έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου! Έχω περάσει πάρα πολλά ως βουλευτής, σε ορισμένα, βέβαια, φταίω κι εγώ, επειδή την πολιτική δεν την βλέπω ως επάγγελμα αλλά ως λειτούργημα.

Σκέφτηκες ποτέ να αποχωρήσεις;

Πολλές φορές γιατί έχω πικραθεί πολύ. Η πολιτική έχει καθημερινές μαχαιριές και απογοητεύσεις, μην ξεχνάς πως με έχουν διαγράψει!

Ποιος αποφάσισε γι' αυτήν τη διαγραφή;

Οι ίδιοι. Την υπογραφή την έβαλαν όλοι μαζί. Γιατί ήμουν το «αγκάθι» εκεί μέσα. Δεν υπήρχε ειλικρίνεια μεταξύ μας αλλά ανταγωνισμός και ζήλια. Όλο αυτό δεν με εξέφραζε. Δεν ήξερα αν θα συνέχιζα σε άλλο κόμμα μετά από αυτό.

Δέχονται bullying οι άνθρωποι της πολιτικής που δεν προέρχονται από τζάκια;

Ναι, φοβερό bullying. Εγώ προσωπικά δέχτηκα γιατί είχα -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτό, βέβαια, μου έδωσε δύναμη για να συνεχίσω. Η Ραχήλ όταν αποφάσισε να μπει στη Βουλή ήταν «αγκάθι»!

Τι δουλειές έχεις κάνει στη ζωή σου;

Πολλές. Όσο ήμουν φοιτήτρια τα χρήματα που μου έστελναν οι γονείς μου ίσα-ίσα έφταναν για τις υποχρεώσεις μου. Έτσι δούλεψα σε καφετέριες, σε σούπερ μάρκετ, μοίραζα φυλλάδια, γενικά όπου μπορούσα. Μετά μπήκα στο Δημόσιο, πρώτα σε Ταμείο και μετά σε Υπουργείο.

Μαμά και πολιτικός, πώς τα προλαβαίνεις;

Τρέχω σαν τον Βέγγο. (γέλια) Έχω δύο αγοράκια, τον Οδυσσέα και τον Νικόλα. Θα ήθελα κι άλλα παιδιά γιατί πάντα ονειρευόμουν μια μεγάλη οικογένεια.

Ο άντρας σου πώς τα βγάζει πέρα μαζί σου; Μου είπε ότι είσαι πεισματάρα...

Είμαι αλλά τώρα πια δεν δικαιολογείται, με ξέρει είκοσι χρόνια. Τον γνώρισα την περίοδο που σπουδάζαμε μαζί στο ΤΕΙ Καβάλας και τον παντρεύτηκα όταν ήμουν 30 χρόνων. Δεν είναι όμορφος αλλά πολύ γοητευτικός, έχει τύπο και με έχει στηρίξει πάρα πολύ.

Πότε ξεκίνησε η ζωή σου στην Αθήνα;

Ήρθα ολομόναχη το 1998 και έμενα σε ένα διαμέρισμα που μου είχε παραχωρήσει τότε ο μετέπειτα σύζυγός μου. Κάποιες φορές δεν είχα χρήματα ούτε για να φάω και το κρατούσα κρυφό από τους γονείς μου για να μην τους στενοχωρήσω.

Τι σου ζητούν οι πολίτες όταν σε επισκέπτονται;

Τη σύνταξή τους. Το θεωρώ άδικο κάποιοι να παίρνουν διπλές και υπέρογκες συντάξεις και άλλοι να στερούνται και αυτή που τους αναλογεί! Το τελευταίο περιστατικό που ήρθε στο γραφείο με συντάραξε. Ήταν ένας κύριος που μου ανακοίνωσε πως αν δεν πάρει σε λίγους μήνες τη σύνταξή του θα αυτοκτονήσει. Πολλές φορές ντρέπομαι για τους περισσότερους από εμάς που έχουμε φέρει τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση...

Ραχήλ Μακρή

Πώς είναι η Ραχήλ ως πολιτικός;

Πολύ δύσκολη και σκληρή. Δεν κάνει ρουσφέτια. Ό,τι έχει κάνει ως τώρα το έχει κάνει μόνη της, με πολύ κόπο και προσπάθεια. Έχει παλέψει πολύ. Δεν της αρέσει να κλαίγεται. Είναι ανοιχτό βιβλίο. Είναι η Ραχήλ του λαού. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει!

Γιατί οδηγείς τότε το αυτοκίνητο που σου έχει παραχωρήσει το κράτος και δεν το παραδίδεις;

Όταν λήξει η σύμβαση του αυτοκινήτου της Βουλής θα το παραδώσω.

Σε έχουν φλερτάρει στον δρόμο;

Ναι, περισσότερο παλιότερα, τώρα είναι πιο απόμακροι...

Είσαι καλή μητέρα;

Προσπαθώ. Δεν ξέρω. Έχω πολλές αγωνίες για τα παιδιά μου αλλά πιστεύω ότι τους παρέχω με κάθε τρόπο ό,τι χρειάζονται.

Στο σπίτι ποιος κάνει κουμάντο;

Εγώ, βέβαια! Είμαι πολύ μαγκάκι! Δεν τολμάει κανείς να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί μου.

Ερωτική απογοήτευση έχεις περάσει;

Ναι, στο Λύκειο. Ήμουν ερωτευμένη με κάποιον που δεν με ήθελε. Μου είχε στοιχίσει τότε, είχα στενοχωρηθεί πολύ. Τώρα το σκέφτομαι και γελάω!

Έχεις πάει σε ψυχολόγο;

Δεν μου αρέσουν οι καναπέδες!

Νηστική έχεις μείνει;

Σε όλα τα επαρχιωτόπουλα έχει συμβεί... Εγώ έχω μείνει μόνο με φακές και χωρίς δραχμή στην τσέπη. Αλλά κάπως τα έφερνε πάντα η ζωή και τα έβγαζα πέρα.

Πλαστικές ή botox θα έκανες;

Όχι δεν θέλω, φοβάμαι. Έχω έναν φίλο που ασχολείται με αυτά και με παρακαλάει για να πάω.

Τι πιο άκομψο σού έχουν πει ποτέ;

«Έλα μωρέ τώρα με την βλαχάρα που σπούδασε στα ΤΕΙ»! Κάποιοι έχουν μάθει να εκφράζονται με αυτό τον τρόπο, αυτές είναι οι αρχές τους. Παρόλα αυτά δεν ένιωσα ποτέ κατώτερη, ίσα-ίσα με βοήθησαν να φτάσω στο επίπεδο όπου είμαι σήμερα.

Ραχήλ Μακρή

Έχεις βλέπω ένα τατουάζ στο χέρι;

Ναι, μια περικεφαλαία των Σπαρτιατών πολεμιστών και ένα «λ» των Λακεδαιμόνιων. Γενικά μου αρέσουν πολύ τα τατουάζ. Έζησα, όμως, την εποχή που όσοι είχαν tattoos τούς έδειχναν με το δάχτυλο! Ίσως αυτό με έκανε να αρκεστώ σε ένα μόνο.

Όταν κλείνεις την πόρτα του σπιτιού σου είσαι γατούλα;

Ούτε γατούλα είμαι, ούτε τον άντρα μου τον έχω πασά!

Λειτουργείς πάντα με τη λογική;

Οι τρελοί είναι αυτοί που πάντα πηγαίνουν μπροστά τον κόσμο!

Έχεις δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση;

Ναι, στους εργασιακούς χώρους όπου εργαζόμουν ως πιτσιρίκα!

Έχεις μεθύσει ποτέ;

Ε ναι! Είμαι η χαρά της παρέας.

Στα μπουζούκια πας;

Αν δεν πας στα μπουζούκια δεν είσαι Έλληνας! Μου αρέσει πολύ ο Παντελίδης, ο Οικονομόπουλος, η Στανίση...

Η ταχύτητα σού αρέσει;

Πάρα πολύ! Είμαι «γκαζοφονιάς» (γέλια), και μάλιστα υπάρχουν φορές που οδηγώ και ακούω Παντελίδη!

Τι τίτλο θα έβαζες στη ζωή σου;

«Πολύ σκληρή για να πεθάνει!»