Δημήτρης Κουρέτας: Ποιος είναι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Οικογένεια, διδακτορικό και εκλογές

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
Facebook/ Δημήτρης Κουρέτας
Facebook/ Δημήτρης Κουρέτας

Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας είναι Πατρινός, έχει διδακτορικές διατριβές και ασχολείται με τα θέματα παιδείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρέμβει σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης για θέματα εκπαίδευσης. Μα η μεγάλη του αδυναμία είναι η κόρη του και η σύζυγός του.

Ποιος είναι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας

Γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ζει μόνιμα στη Λάρισα και είναι νυμφευμένος με την ιατρό Δρ. Χαριτίνη Νέπκα, με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη.

Έλαβε το πτυχίο της Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1985. Στη συνέχεια, εκπόνησε το διδακτορικό του στο αντικείμενο της Βιοχημείας, στο Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ., το 1989. Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 1995 και έγινε τακτικός καθηγητής πρώτης βαθμίδας το 2007. Σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών - Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Δείτε επίσης: Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς των μοριακών μηχανισμών αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών φαινολών, στις προσαρμογές σε οξειδωτικό στρες μετά από άσκηση, καθώς επίσης και στα βιολειτουργικά τρόφιμα και τη δράση τους στον άνθρωπο.

Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τεχνολογική πλατφόρμα Foodforlife τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Το 2013-2014 υπηρέτησε ως Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διετέλεσε τρία έτη πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έχει εκπονήσει, μαζί με συνεργάτες του, περισσότερες από 280 ερευνητικές εργασίες σε ξένα έγκριτα περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια. Το έργο του αυτό, μέχρι σήμερα, έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης και έχει λάβει σχεδόν 13.200 διεθνείς αναφορές με h-index: 64. Η ερευνητική εργασία του, με τίτλο «Lipid peroxidation and tissue damage» στο περιοδικό In Vivo έχει λάβει πάνω από 600 αναφορές.

Το έργο του έχει ευρέως αναγνωρισθεί και δημοσιευθεί σε πολλά ΜΜΕ. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τους τοξικούς παράγοντες και την επίδρασή τους στη δημόσια υγεία. Έχει συγγράψει 4 βιβλία για θέματα διατροφής. Επιπλέον, έχει αρθρογραφήσει με εκλαϊκευμένα άρθρα για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν τα ποιοτικά τρόφιμα τροφίμων και σε θέματα σωστής και υγιεινής διατροφής.

Κουρέτας Οικογένεια
Facebook/ Δημήτρης Κουρέτας

Έχει λάβει τιμητική διάκριση για την καινοτομία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα "Education Leaders Awards" ως αναγνώριση της αριστείας για τις εργασίες του στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.

Είναι Associate Editor στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology και επίσης, τακτικό μέλος της συντακτικής επιτροπής στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Environmental Research. Υπήρξε ο ιδρυτής και σήμερα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της spin-off εταιρείας, του Παν. Θεσσαλίας, FoodOxys, η οποία έχει ως αντικείμενο τη λειτουργική διατροφή. Από το 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

Συχνά παρεμβαίνει στα ελληνικά ΜΜΕ για θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη αλλά και για θέματα των ΑΕΙ.

Έχει ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, διετέλεσε πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξελέγη Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, έναντι του Κώστα Αγοραστού.