Αποκλειστικό - Περικλής Κονδυλάτος για Δανάη Μπάρκα: «Ας φάει όσο θέλει, δεν θα καταρρίψουμε τα υγιή πρότυπα»

Τι απαντάει ο σχεδιαστής μέσω του youweekly.gr

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
NDP
NDP

Στα σχόλια της Δανάης Μπάρκα, με αφορμή δηλώσεις του, που προβλήθηκαν στην εκπομπή της «Πάμε Δανάη», απαντάει μέσω του youweekly.gr ο Περικλής Κονδυλάτος. Ο αναγνωρισμένος σχεδιαστής κοσμημάτων αρχικά δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον τρόπο που έπαιξαν στον «αέρα» τα λεγόμενά του, διευκρινίζοντας ότι παρεξηγήθηκαν οι απόψεις του.

«Δεν είπα ποτέ ότι δεν έχει κάποιος δικαίωμα να έχει παραπάνω κιλά ή να φοράει ό,τι θέλει ή να είναι γκέι ή οτιδήποτε. Αυτό που είπα είναι να μην προσπαθούν να μας επιβάλλουν κάποια πρότυπα ως “σωστά”. Όταν βλέπουμε όλο και περισσότερο υπέρβαρες γυναίκες σε διαφημίσεις, που παίζουν τον ρόλο μιας μπαλαρίνας, αυτό δείχνει επιβολή και ψυχαναγκασμό», λέει αρχικά ο Περικλής Κονδυλάτος για να συμπληρώσει: «Δεν γίνεται με την ταμπέλα της συμπερίληψης να καταρρίπτουμε κάποια υγιή πρότυπα».

Περικλής Κονδυλάτος
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Η απάντηση Περικλή Κονδυλάτου για όσα ακούστηκαν στον αέρα

Πριν από την επικοινωνία μας, ο Περικλής Κονδυλάτος ήταν ενήμερος για την τοποθέτηση της Δανάης Μπάρκα στην εκπομπή της (δείτε αναλυτικά εδώ όσα είπε), όπου του καταλόγισε ότι κάνει body shaming. Εκείνος διαχωρίζει τη θέση του, και αναφέρει ότι: «Ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό που θέλει», για να συμπληρώσει ότι: «Από άποψη ιατρικής το υπέρβαρο δεν είναι νορμάλ, σίγουρα οι εξετάσεις της κ. Μπάρκα θα έχουν διαφορές σε σχέση με μία συνομήλική της. Αλλά δεν με νοιάζει, η ίδια το πήρε επί προσωπικού και έφερε τον εαυτό της ως παράδειγμα. Ας φάει όσο θέλει, όπως και κάθε άνθρωπος».
Η κουβέντα έρχεται στο θέμα των προτύπων, που ήταν και αυτό που πυροδότησε την όλη κουβέντα επάνω στην οποία έγιναν τα αρχικά του σχόλια με τον σχεδιαστή κοσμημάτων να διευκρινίζει: «Αυτό που είπα είναι ότι μέσω της ανάδειξης των plus size μοντέλων έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο και τις προωθούμε σαν πρότυπο, που δεν είναι. Κάνουν λάθος αν το νομίζουν, ας ανοίξουν ένα βιβλίο ιατρικής να δουν ποιο είναι το πρότυπο». Παράλληλα αναφέρεται εκτενέστερα στο θέμα των διαφημίσεων, σημειώνοντας ότι: «Όταν βάζεις μόνο υπέρβαρες κοπέλες σε κάθε διαφήμιση, δεν δημιουργείς συμπερίληψη, αλλά επιτίθεσαι στα υπόλοιπα πρότυπα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν όλα: Γκέι, στρέιτ, μαύροι, άσπροι, αδύνατοι, παχουλοί... Όχι να προβάλλεται μόνο ένα πράγμα».

Βασίλης Ζούλιας Περικλής Κονδυλάτος
Με τον Βασίλη Ζούλια
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

«Κι εγώ ήμουν υπέρβαρο παιδί»

Ως σχεδιαστής, συναναστρέφεται συχνά με μοντέλα για τις επιδείξεις του που διοργανώνει με τον Βασίλη Ζούλια, επομένως έχει βρεθεί κι εκείνος στο plus size δίλημμα. «Εμείς στα show μας παίρνουμε όλων των ειδών τα κορίτσια, εκτός από όσες έχουν πρόβλημα νευρικής ανορεξίας, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό πρότυπο. Αυτό έχει καταρριφθεί από παλιά, όταν έγινε πόλεμος στους σχεδιαστές -και καλώς τους έγινε».
Με αφορμή αυτό, θυμάται προσωπικές ιστορίες και τη μάχη που έδωσαν δικοί του άνθρωποι με τα κιλά τους. «Η ανιψιά μου κόντεψε να πεθάνει από ανορεξία, αυτό ενοχλεί την κ. Μπάρκα καθόλου; Ή μόνο στο πάχος πρέπει να δείχνουμε κατανόηση;», αναρωτιέται ο Περικλής Κονδυλάτος, για να καταλήξει: «Κι εγώ όταν ήμουν μικρός, ήμουν υπέρβαρο παιδί, γιατί με αυτά που έβλεπα στο σπίτι μου έβρισκα διέξοδο στο φαγητό. Έπρεπε να βλέπω ανθρώπους στις διαφημίσεις που μου έλεγαν “Περικλή, φάε κι άλλο”;»

Περικλής Κονδυλάτος
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

«Οι πελάτισσές μου ξέρουν πόσο τις σέβομαι»

Κλείνοντας, ούτε τα σχόλια της Δανάης Μπάρκα για τις πελάτισσες του Περικλή Κονδυλάτου πέρασαν απαρατήρητα: «Επειδή λέει πως πρέπει να ξέρουν, για να αποφασίσουν αν θέλουν να ψωνίζουν από εμένα, να της πω ότι οι πελάτισσές μου δεν την ξέρουν, ούτε βλέπουν την εκπομπή της. Άρα δεν με επηρεάζει σε κάτι. Επιπλέον να πω ότι έχω υπέρβαρες πελάτισσες που με λατρεύουν, γιατί ξέρουν πόσο τις σέβομαι και πόσο σχεδιάζω και για τις δικές τους αναλογίες».
Κλείνοντας προσπαθούμε να βρούμε αν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση και ρωτάμε τον σχεδιαστή αν θα συνεργαζόταν με τη Δανάη Μπάρκα ως μοντέλο σε κάποια επίδειξη. «Βεβαίως», λέει εκείνος συμπληρώνοντας αμέσως ότι: «Είναι πολύ όμορφη κοπέλα και το πρόσωπό της μου αρέσει πολύ. Γιατί όχι; Δεν την κρίνω με βάση τα κιλά της, εκείνη με κρίνει με βάση μία άποψη που νομίζει ότι διατύπωσα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περικλής Κονδυλάτος: «Ένας φίλος μου έκανε δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, σοκαρίστηκα από το κιτς»

«Η αλήθεια και το σωστό είναι στη μέση....» - Το ξεκαθάρισμα του Περικλή Κονδυλάτου για τις δηλώσεις του σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς

«Εσένα ποιο είναι το πρόβλημά σου; Δυσκολεύομαι, ζορίζομαι, σφίγγομαι!» - Το σχόλιο της Σίσσυς Χρηστίδου κατά του Περικλή Κονδυλάτου για τις "γυναίκες 100 κιλά"

«Φόρεσε ένα προκλητικό ρούχο στην εκπομπή της και το είδε και μόνη της! Και να πω στην κ. Μπάρκα ότι...» - Χείμαρρος ξανά ο Περικλής Κονδυλάτος

«Κόλαφος» ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας κατά πάντων: «Έχουν έρθει τα πάνω κάτω και εμείς ασχολούμαστε με τα... κιλά»

«Εγώ έχω καταλάβει πολύ καλά τι λες Ελεονώρα και ποιον εννοείς» - Οι αινιγματικές δηλώσεις της Σκορδά για τα σχόλια της Μελέτη περί Κονδυλάτου και υποκριτών

«Η άποψή μου είναι πολύ συγκεκριμένη...» - Το σχόλιο της Τζένης Μελιτά για τις δηλώσεις του Περικλή Κονδυλάτου

«Περίμενα ότι θα το γυρίσει, τα έκανε χειρότερα...» - Το σχόλιο του Ετεοκλή Παύλου για τον Περικλή Κονδυλάτο

«Να πεθάνεις...» - Το χυδαίο μήνυμα που έλαβε η Δανάη Μπάρκα στο Instagram

«Φαν φακτ που θα τον σοκάρει! Δεν φοράνε μόνο οι αδύνατες σερβιέτες» - Κόλαφος η Εβελίνα Νικόλιζα για τον Περικλή Κονδυλάτο