Η Άννη Θεοχάρη στο YOU: To body positivity, το pole dancing και το νέο ξεκίνημα στη σειρά «Φόνοι στο Καμπαναριό»

«Πέρασαν χρόνια για να νιώσω καλά με τον εαυτό μου»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Περιοδικό YOU/Κώστας Καπαρελιώτης
Περιοδικό YOU/Κώστας Καπαρελιώτης

Την γνωρίσαμε στον ρόλο της «Μένης», μέσα από τη σειρά «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», που αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμου -και από την ίδια φυσικά. Ακόμα γυρίζει ακούγοντας αυτό το όνομα, για ένα διάστημα το συνεργείο στη νέα σειρά που συμμετέχει την είχε «βαφτίσει» έτσι, αλλά ήρθε ο καιρός να πάρει «απολυτήριο» και να δοκιμαστεί σε κάτι καινούριο. Η Άννη Θεοχάρη συστήνεται στο YOU ως «αδερφή Χρυσοβαλάντω» από τους «Φόνους στο Καμπαναριό» του ALPHA και περιγράφει τη σχέση της με τον Θεό, την θρησκεία, αλλά και την... αμαρτία.

Μπορεί να σε κάνει να γελάσεις, και ταυτόχρονα να σε βάλει σε σκέψεις -αυτό δεν είναι το σημάδι μίας καλής κωμικής ηθοποιού; Κάτω από το μπριόζικο περίβλημα κρύβεται μία γυναίκα με έντονες ανησυχίες, επιθυμίες και sex appeal, το οποίο και μας παρουσίασε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε πώς έφτασε και η ίδια σε αυτόν τον προορισμό.

Άννη Θεοχάρη
Περιοδικό YOU/Κώστας Καπαρελιώτης

Νέο ξεκίνημα στους «Φόνους στο Καμπαναριό» του Alpha. Είναι μία νέα πρόκληση για σένα;

Οι «Φόνοι στο καμπαναριό» είναι μια υπέροχη δουλειά και νιώθω πολύ τυχερή και ευγνώμων που συμμετέχω σε αυτήν. Σίγουρα είναι πρόκληση σε πολλά επίπεδα. Σε επαγγελματικό, γιατί πρώτη φορά συνεργάζομαι με τον Αντώνη Αγγελόπουλο, έναν τόσο πετυχημένο αλλά απαιτητικό σκηνοθέτη και με τόσο ταλαντούχους συναδέλφους αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, γιατί δουλέψαμε πολύ κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά και επίπονα. Στο τέλος όμως το αποτέλεσμα πιστεύω θα μας δικαιώσει και εννοείται ανυπομονώ να δω τα επεισόδια.

Η πρόταση πώς έγινε; Σου έκανε εντύπωση το concept της σειράς;

Δεν έγινε ακριβώς πρόταση. Πέρασα κάστινγκ για το ρόλο και ευτυχώς με διαλέξανε! Όταν μου περιγράψανε την πλοκή και μου μίλησαν για την αδερφή Χρυσοβαλάντω, τη δόκιμη μοναχή που υποδύομαι, είπα: «Εντάξει, εδώ είμαστε, αυτός ο ρόλος είναι για μένα»! Το αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που με διαλέξανε είναι και αυτός. Επίσης με ενθουσίασε όλο αυτό το κόνσεπτ της whodunit αστυνομικής κωμωδίας και διαβάζοντας και το σενάριο των Νίκου Τσιάμη, Νίκου Μήτσα και Παναγιώτη Χριστόπουλος ξετρελάθηκα και σκέφτηκα ότι θα ήθελα πολύ να το κάνω!

Άννη Θεοχάρη
Περιοδικό YOU/Κώστας Καπαρελιώτης

Για ένα διάστημα έκανες γυρίσματα στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Πεντέλης. Έχεις βρεθεί ξανά σε μονή; Θα μπορούσες κάποια στιγμή, έστω στο μέλλον, να ζήσεις για ένα διάστημα μακριά απ' τα εγκόσμια;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ξαναβρεθεί σε μοναστήρι κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έχω επισκεφτεί στο παρελθόν ως παιδί με την οικογένεια μου μοναστήρια και επίσης η πιο αγαπημένη μου γιαγιά ήθελε να γίνει μοναχή και μου μιλούσε πολύ για την φιλοσοφία του Χριστιανισμού. Έχω πολύ σεβασμό για τους ανθρώπους που ακολουθούν το δρόμο του μοναχισμού αλλά είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει η δική μου φύση. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ να απομονωθώ σε τέτοιο βαθμό και να ακολουθήσω έναν τόσο αυστηρό τρόπο ζωής.

Πόσο κοντά βρίσκεσαι στον Θεό; Πότε Τον χρειάστηκες περισσότερο;

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τον Θεό είναι τόσο προσωπικός τελικά, που δεν ξέρω στ’ αλήθεια τι να απαντήσω. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να βρίσκω μέσα μου τη δύναμη τις στιγμές που χρειάζεται ώστε να μπορώ να υποστηρίξω τον εαυτό μου και για τους δικούς μου ανθρώπους.

Αν υπάρχει παράδεισος, πού βρίσκεται για σένα;

Για την αδερφή Χρυσοβαλάντω ο παράδεισος βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί πίτσας. Όσο για μένα, μπορεί σε αυτό το σημείο να συναντιέμαι με τον ρόλο μου.

Με την αμαρτία ποια είναι η σχέση σου; Έκανες κάποια που τη μετάνιωσες;

Οι αμαρτίες που κάνω έχουν σχέση κυρίως με το φαγητό γιατί δεν θυμάμαι να έχω πει σε κάποιον: «Συγχώρεσε με, αμάρτησα», και να μην ήταν διαιτολόγος.

Άννη Θεοχάρη
Περιοδικό YOU/Κώστας Καπαρελιώτης

Σε ποιο από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα έχεις υποπέσει περισσότερες φορές;

Ε, καλά, ξεκάθαρα στην λαιμαργία.

Αυτή η σειρά έρχεται μετά από έναν ρόλο απ' τον οποίο σε έμαθε πολύς κόσμος. Σε ενοχλεί που πλέον οι περισσότεροι σε αναφέρουν ως «Η Μένη της Μουρμούρας»;

Ίσα ίσα, είναι μεγάλη μου χαρά! Ακόμα γυρίζω όποτε ακούω το όνομα «Μένη». Στα γυρίσματα των «Φόνων» πολλοί συνάδελφοι από το συνεργείο με φώναζαν έτσι, μας πήρε λίγο χρόνο μέχρι να μάθουν το κανονικό μου όνομα. Το διασκεδάζω πολύ και γενικά νομίζω ότι θα αργήσω να αποχωριστώ τη «Μένη». Δεν ήταν απλά ένας ρόλος για μένα. Στη «Μουρμούρα» ανακάλυψα ένα κομμάτι του εαυτού μου που δεν ήξερα ότι υπάρχει και μέσα από αυτόν τον ρόλο έμαθα τη δουλειά, κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να σου δίνει κάποιος την ευκαιρία να δείξεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις και αγάπησα την τηλεόραση. Και εννοείται όποτε μου το ζητήσουν από την «Μουρμούρα» να ξανασυμμετέχω ως γκεστ θα το κάνω με μεγάλο κέφι και τεράστια χαρά.

Ο «χωρισμός» με τον Τόλη Παπαδημητρίου ήταν δύσκολος;

Δύσκολος όχι, στενάχωρος πολύ, γιατί ήξερα πως δεν θα ξαναπαίξουμε μαζί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αλλά και να θέλω τελικά να γλιτώσω από τον Τόλη δεν γίνεται, γιατί από την καινούργια χρονιά θα συμμετέχω στο καινούργιο θεατρικό έργο που γράφει. Αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα γιατί δεν τα λέει ούτε σε μένα!

Πίστεψες κάποια στιγμή ότι η «Μένη» θα έπρεπε να πάρει... προαγωγή, αντί να βρεθεί νέα σύντροφος για τον κυρ Ηλία;

Η «Μένη» είναι τόσο σουρεαλιστικός χαρακτήρας που δεν νομίζω πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί σεναριακά ως κάτι άλλο. Έχει αυτό τον πολύ ωραίο ρόλο στη σειρά: εμφανίζεται, τα κάνει όλα άνω κάτω με την αφέλεια και το μπρίο της και μετά ξεκινάει ένα γαϊτανάκι αστείων καταστάσεων μέχρι το πράγμα να έρθει πάλι σε ισορροπία. Θα ήταν κρίμα να την μετακινήσουμε από αυτόν τον τόσο ευφάνταστο ρόλο και να την κάνουμε πραγματική, ρεαλιστική, ίσως τελικά και αδιάφορη. Η «Μένη» ήταν, είναι και θα είναι τόσο-όσο. Ίσως σε μεγαλύτερη τηλεοπτική δόση να μην την αντέχαμε κιόλας!

Μέχρι σήμερα έχεις κάνει πολλές δουλειές εκτός υποκριτικής: Από μπέιμπι σίτερ και κλόουν μέχρι πωλήτρια σε εκθέσεις και βιβλιοπωλεία. Αν δεν γινόσουν ηθοποιός, θα φανταζόσουν τον εαυτό σου σε κάποια από αυτές;

Όλες οι δουλειές που έχω κάνει μου άρεσαν την περίοδο που τις έκανα, γιατί μπορούσα και να τις κάνω καλά. Το να είσαι κλόουν σε παιδικά πάρτι για παράδειγμα θέλει αντοχές που πια δεν έχω. Ωστόσο ασχολούμαι με την συγγραφή και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων από το 2009 και κυκλοφορούν πάνω από 9 βιβλία που έχω γράψει και κάποια που έχω εικονογραφήσει. Είναι μια παράλληλη δουλειά που θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια κάνεις pole dancing. Πώς το αποφάσισες; Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου απ' όταν το ξεκίνησες;

Το Pole Dancing μου άλλαξε τη ζωή. Με βοήθησε να χάσω κάποια κιλά, να ισορροπήσω διατροφικά και να αποκτήσω τη μυϊκή δύναμη που δεν ήξερα ότι μπορούσα σε αυτήν την ηλικία. Είναι πολύ ζόρικη γυμναστική, συνδυάζει την ενδυνάμωση με το χορό και σίγουρα πάνω στον στύλο μπορείς να βρεις την ξεχασμένη σου αυτοπεποίθηση. Κυρίως, όμως, το pole dancing με βοήθησε να αγαπήσω το σώμα μου γιατί το είχα υποτιμήσει, δεν είχα καταλάβει τι μπορεί να κάνει. Τελικά είμαστε πολλά παραπάνω από ένα σώμα και αν το σώμα αυτό το εμπιστευτείς δεν φαντάζεσαι τι σπουδαία πράγματα μπορεί να καταφέρει.

«Σεξουαλιστείτε τώρα! Και κυρίως... Απομουρλαθείτε!», λες χαρακτηριστικά σε μία ανάρτηση. Αυτό πώς το βίωσες εσύ;

Αυτή είναι μια ανάρτηση που έκανα την περίοδο που γυρίζαμε «Τα Νούμερα» και ως «Κίρμπυ» με είχε συνεπάρει η ελευθερία του ρόλου αυτού. Αυτό που βιώνω εγώ είναι πως σε μια κοινωνία που οι γυναίκες φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν για το σεξ για να μην χαρακτηριστούν και φορτωθούν με ντροπή, είναι απαραίτητο να μας θυμίζουμε πως έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε ελεύθερες να χαιρόμαστε την κάθε μας πλευρά, χωρίς αυτό να μας αντικειμενοποιεί και χωρίς να μας γεμίζει ενοχές. Και εφόσον κάποιος δεν είναι παρεμβατικός και δεν ενοχλεί τον διπλανό του, είναι ελεύθερος να ζει και να γιορτάζει την σεξουαλικότητα του με όποιον τρόπο επιθυμεί.

Ήταν εύκολο ήταν για σένα να μπεις σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο και μπροστά από τις κάμερες, χορεύοντας burlesque στα «Νούμερα»; Έλαβες σχόλια θαυμασμού μετά από αυτή την εμφάνιση;

Το Burlesque είναι είδος περφόρμανς ιδιαίτερα ελκυστικό με πολύ βαριά ιστορία και πάνω του έχουν στηριχτεί όλα τα μουσικοχορευτικά νούμερα του παλιού αλλά και του σύγχρονου βαριετέ και όλα αυτά τα υπέροχα χορευτικά στις ελληνικές ταινίες και στα μιούζικαλ του Δαλιανίδη. Εγώ είχα και στο παρελθόν ασχοληθεί με την τέχνη αυτή. Στα «Νούμερα» πήραμε μια πολύ μικρή γεύση από το τι είναι στην ουσία του το Burlesque. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε ένας τόσο ωραία γραμμένος ρόλος από αυτήν την φοβερή συγγραφική ομάδα του Φοίβου Δεληβοριά! Για κάποιο λόγο μου ήταν τρομερά εύκολο να μπω στη λογική του είμαι χορεύτρια Burlesque. Ίσως γιατί με ελκύει και ταυτόχρονα με συγκινεί πολύ αυτός ο κόσμος γεμάτος χρυσόσκονη ενός ξεχασμένου καμπαρέ. Όσο για τα σχόλια, τι να σας πω, ό,τι κι αν μου είπαν εγώ δεν ξέρω αν τα κατάφερα σε αυτόν τον ρόλο αλλά ξέρω σίγουρα ότι το απόλαυσα!

Κάνεις εδώ και καιρό αναρτήσεις υπέρ του body positivity. Ωστόσο υπήρχε περίοδος που δεν αγαπούσες το σώμα σου τόσο, όσο σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως από την εφηβεία και μετά πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να καταφέρω να βρω μια εύθραυστη ισορροπία μέσα μου για να λέω όλο και περισσότερο νιώθω καλά σήμερα με αυτό που είμαι. Και λέω εύθραυστη γιατί νομίζω η αποδοχή του εαυτού μας είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Το να αποδεχτώ το σώμα μου ως γυναίκα σημαίνει πολλά πράγματα. Αποδέχομαι ότι δεν είμαι μόνο μια σεξουαλική φαντασίωση, ότι δεν δέχομαι να με αντικειμενοποιούν, ότι δεν είμαι γεννημένη ντε και καλά να γίνω μαμά, ότι έχω δικαίωμα στη ελευθερία να διαθέσω το σώμα μου και τον εαυτό μου όπως εγώ επιθυμώ και δεν μπορεί καμία συντηρητική σκέψη να με περιορίσει σε ρόλους και να μου βάλει ταμπέλες. Στην ουσία το body positivity είναι κάτι πολύ παραπάνω από το δέχομαι το σώμα μου με τα πολλά ή τα λίγα του κιλά και νομίζω πως μας συμφέρει όλους να το δούμε μέσα από μια πιο φεμινιστική οπτική.

«Η δύναμη του να είσαι ο εαυτός σου και να γιορτάζεις την θηλυκότητα σου είναι εθιστική», έχεις γράψει σε ανάρτησή σου. Πώς την ανακάλυψες, και πότε κατάλαβες ότι είναι εθισμός;

Με βοήθησε πολύ το burlesque γιατί μέσα από αυτήν την τέχνη μπορείς να απενοχοποιήσεις την σεξουαλική σου πλευρά και να καταλάβεις πως δεν είσαι εσύ το αντικείμενο του σεξ, αλλά το υποκείμενο. Εσύ βάζεις τους κανόνες, εσύ επιτρέπεις τι θα δώσεις από τον εαυτό στο κοινό και τι θα κρατήσεις για σένα. Επίσης με βοήθησε πολύ και το pole dancing γιατί κατάλαβα ότι είχα δύναμη μέσα μου κι αν ήθελα κι άλλη μπορούσα να τη χτίσω. Και φυσικά ο χρόνος που περνάει γιατί κάποια στιγμή μεγαλώνεις και λες, ας το καλό ως πότε πια θα σκάω με το ένα και με το άλλο. Είμαι αυτή που είμαι, όσο δεν προσβάλλω και δεν βλάπτω τον διπλανό μου, θα είμαι όπως θέλω και σε όποιον αρέσει!

Είσαι χρόνια σε σχέση. Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας είναι στα σχέδιά σου;

Αυτά τα πράγματα προκύπτουν, δεν νομίζω ότι μπορείς να τα προγραμματίσεις. Ότι είναι να γίνει, θα γίνει.

Ο έρωτας κάνει τη γη να γυρίζει. Εσένα σε έχει ρίξει στα πατώματα; Έχεις κάνει ακραία πράγματα για έναν άνθρωπο;

Ε, όπως όλοι μας έτσι και εγώ μπορεί να έπεσα και λίγο στα πατώματα, αλλά των άκρων δεν είμαι.

Ποια είναι η σχέση σου με τον χρόνο που περνάει; Πώς ένιωσες όταν αντίκρισες την πρώτη σου άσπρη τρίχα;

Καλά τα πάω με τον χρόνο και με φαντάζομαι με άσπρα μαλλιά και ρυτίδες, τρελόγρια, να κάνω ακόμα pole dancing.

Ποια ευχή δίνεις για το μέλλον;

Υγεία και αγάπη και μια παγκόσμια ειρήνη που τις μέρες αυτές δυστυχώς μόνο κοινότυπο δεν είναι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόνοι στο Καμπαναριό (16/12): «Έφτασε η ώρα της αλήθειας» - Το παρελθόν της ηγουμένης στη φόρα

Φόνοι στο Καμπαναριό (2/12): «Τελειώσανε οι καλόγριες» - Χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους! Στόχος δολοφονικής επίθεσης η μονή

Alpha: Αυλαία για τη σειρά ''Φόνοι στο Καμπαναριό'' - Τι θα συμβεί στο τελευταίο επεισόδιο

«Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με εμμονές...» - Η απάντηση της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στις αντιδράσεις για τη σειρά, Φόνοι στο Καμπαναριό

Φόνοι Στο Καμπαναριό (10/11): Οι συνεχόμενες απουσίες της ηγουμένης απ' τη μονή βάζουν σε υποψίες την αδερφή Αρσινόη

Φόνοι Στο Καμπαναριό: Ποιοι ηθοποιοί μπαίνουν στη νέα σειρά του Alpha;

ALPHA: Όσα θα δούμε απόψε 3/11 στο νέο επεισόδιο της σειράς, Φόνοι στο Καμπαναριό

Φόνοι στο Καμπαναριό: «Είσαι original καλόγρια ή ήρθες από κανένα bachelor;» - Στη φυλακή η ηγουμένη

Τεράστια αλλαγή στην εμφάνιση της Μένης από την Μουρμούρα - Οι φωτογραφίες με σορτσάκι μετά την απώλεια κιλών