Ο Σπύρος Μαρτίκας στο youweekly.gr: «Αυτός που μας λήστεψε είναι γνώριμος στο Κερατσίνι»

Τι δήλωσε στην κάμερα

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Ο Σπύρος Μαρτίκας στο youweekly.gr: «Αυτός που μας λήστεψε είναι γνώριμος στο Κερατσίνι»

Στιγμές αγωνίας για τον Σπύρο Μαρτίκα, όταν το φαρμακείο του στο Κερατσίνι έγινε στόχος ληστών το βράδυ της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου, με την υπάλληλό του, Ιωάννα Φακιόλα, να παλεύει κυριολεκτικά με τον δράστη προκειμένου να τον απομακρύνει από το ταμείο, με κίνδυνο της ζωής της (διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες). Το youweekly.gr εξασφάλισε το βίντεο της ληστείας, ενώ μίλησε με τον φαρμακοποιό στον τόπο του εγκλήματος, που περιγράφει με δικά του λόγια το περιστατικό.

Ενώ συνεχιζόταν κανονικά η ροή των ασθενών, σε ανύποπτο χρόνο και μόλις δημιουργήθηκε ένα κενό από την κίνηση, ο επιτήδειος βρήκε την ευκαιρία να μπει στον χώρο τους, και κατευθύνθηκε αμέσως προς το ταμείο. Σύμφωνα με τους ίδιους, ήξερε ακριβώς πού θα έβρισκε μετρητά, άρα είχε επισκεφτεί ξανά το φαρμακείο ως πελάτης ή παρακολουθούσε τις κινήσεις των υπαλλήλων από πριν. Ας ακούσουμε ωστόσο τι λένε οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί.

Όσα δήλωσε ο Σπύρος Μαρτίκας στην κάμερα του youweekly.gr

Πώς έγινε το περιστατικό;

Ιωάννα: Ήταν γύρω στις 7 παρά, με 7 ακριβώς. Μπήκε ένα αγόρι μαυροφορεμένο και ήρθε μπροστά στο τζάμι, που ήμουν πίσω από το ταμείο. Μου λέει «Ληστεία, δώσε μου τα λεφτά από το ταμείο τώρα», εγώ του λέω «Τι είναι αυτά που λες», και ξεκίνησε μία πάλη μεταξύ μας.

Σπύρος: Μετά το περιστατικό, με πήρε τηλέφωνο και ήρθα αστραπιαία. Ήταν σε έντρομη κατάσταση, δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι και να τον αντιμετωπίσει. Σε οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό, απομακρυνόμαστε και λέμε «Πάρε ό,τι θες» για να προστατέψουμε τη ζωή μας και τη σωματική μας ακεραιότητα. Δεν ξέρεις τι πρόθεση έχει ο ληστής και μέχρι πού μπορούσε να είχε φτάσει.

Σας είχε ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο;

Στα φαρμακεία μας όχι, δεν είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, αλλά μάθαμε ότι η φιγούρα είναι γνώριμη στις γειτονιές του Κερατσινίου. Έχει δημιουργήσει πολλά τέτοια περιστατικά. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, σε γειτονικό φαρμακείο στην οδό Σπάρτης, έγινε ένα παρόμοιο περιστατικό. Το θέμα είναι ότι το θράσος έχει φτάσει σε σημείο αυτό να γίνεται απροκάλυπτα, εν ώρα εργασίας, που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Ήταν 7 το απόγευμα, μέσα σε κόσμο, παρακολούθησε κάποιο κενό στη ροή που εξυπηρετείται και βρήκε την ευκαιρία να δράσει. Ήξερε πού θα πάει, πώς θα κινηθεί και με τι ταχύτητα θα το κάνει. Προφανώς έχει ξαναέρθει, έχει ψωνίσει και έχει δει τι θα μπορούσε να κάνει.

Προλάβατε να τον δείτε;

Θυμάμαι ότι ήταν Έλληνας, μικρός σε ηλικία. Αυτό που βγαίνει μέσα απ' αυτό, και χαίρομαι για τη δημοσιότητα που έχει πάρει το περιστατικό, είναι ότι μαθαίνει ο κόσμος πως τα φαρμακεία βρίσκονται αντιμέτωπα καθημερινά, σε όλη τη χώρα, με τέτοια αποτρόπαια γεγονότα. Τα φαρμακεία είναι απροστάτευτα, κατεβάζουν ρολά όσα διανυκτερεύουν, εξυπηρετούν τον κόσμο σε επικίνδυνες γειτονιές και σε νύχτες που δεν ξέρεις πώς θα σου ξημερώσει. Ακόμα και πίσω από το ρόλο μπορεί να περάσει κάποιο όπλο, κάποιο αντικείμενο που μπορεί να σου πετάξουν, και να είσαι εγκλωβισμένος.

Ποια ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας; Έχουν εντοπίσει τον δράστη;

Η Αστυνομία αντέδρασε άμεσα, χθες πήγαμε στο τμήμα, και έδρασε με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της για να προσπαθήσει να τον βρει -και πιστεύω ότι θα τον βρει. Να ηρεμήσουν οι ήρεμες γειτονιές του Κερατσινίου από τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα γεγονότα.

Φοβάστε;

Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, η Ιωάννα έδειξε με θάρρος τι μπορεί να κάνει. Πήρε μεγάλο ρίσκο βέβαια, με αυτό που έκανε, αλλά δεν φοβόμαστε κάτι. Απλά υπάρχει κόσμος και μαγαζιά απροστάτευτα που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα -και αντιμέτωπος ο κόσμος- με αυτό το θράσος.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλεις να δώσεις;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσο νοσεί η παιδεία μας στην Ελλάδα, αυτά τα εγκλήματα θα συμβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό, με μεγαλύτερη συχνότητα, και σε νεαρότερες ηλικίες. Πολλά είναι τα κρούσματα των νεαρών που έχουν ανησυχήσει την κοινή γνώμη. Όσο νοσεί η παιδεία στην Ελλάδα, αυτά θα γεννιόνται, και είναι γεγονότα που μας λυπούν ιδιαίτερα.