Eurovision 2024: Αναμπουμπούλα στο επιτελείο της διοργάνωσης - Θύελλα αντιδράσεων μετά την τελευταία ανακοίνωση

Τι συμβαίνει με το Ισραήλ, την επιτροπή και τη λίστα των συμμετοχών

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Eurovision 2024: Αναμπουμπούλα στο επιτελείο της διοργάνωσης - Θύελλα αντιδράσεων μετά την τελευταία ανακοίνωση

Πολλά φαίνεται πως είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την Eurovision 2024 και μένουν μόλις λίγοι μήνες ώστε να παρθούν οι αποφάσεις και να δοθούν λύσεις σε αυτά. Ένα από τα πιο βασικά αφορά την συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Πέρυσι, είχε αποφασιστεί πως η Ρωσία θα έμενε εκτός εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία και την εκκίνηση του πολέμου. Το κοινό, λοιπόν, αναρωτιέται εάν θα συμβεί το ίδιο και με το Ισραήλ μετά από όσα συμβαίνουν με την Παλαιστίνη και τους χιλιάδες νεκρούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της διοργάνωσης.

Πολλά τα προβλήματα για τη Eurovision 2024

Πέρα από τη συμμετοχή της συγκεκριμένης χώρας όμως, φαίνεται πως υπάρχουν θέματα και με κάποιες άλλες, γι' αυτό και δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα η λίστα με όλες τις συμμετοχές. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, 35 χώρες έχουν ξεκαθαρίσει τη συμμετοχή τους του χρόνου, 5 έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν - ο λόγος για το Μονακό, την Ανδόρα, τη Σλοβακία, την Τουρκία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη -, σε 2 έχει απαγορευτεί η συμμετοχή, στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ υπάρχουν 6 ακόμη που δεν έχουν δείξει την πρόθεσή τους. Πρόκειται για την Αυστραλία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Από τις χώρες που συμμετέχουν σίγουρα, μόνο το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία έχουν ήδη ανακοινώσει τους καλλιτέχνες που θα τις εκπροσωπήσουν (δείτε εδώ το τραγούδι της Γαλλίας), ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες έχουν δημοσιοποιήσει τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες των εθνικών τους τελικών, που όπως κάθε χρόνο συμβαίνουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Άλλο ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει έχει να κάνει με την τελική αναλογία που έχει η βαρύτητα της ψήφου ανάμεσα στο κοινό και τις κριτικές επιτροπές το 2024, αφού ο κόσμος έχει εκφράσει έντονα τα παράπονά του για το γεγονός πως οι ψήφοι που δίνουν πολλές φορές πηγαίνουν στράφι και το αποτέλεσμα καθορίζεται από την επιτροπή, παρόλο που η απόκλιση μπορεί να είναι μεγάλη.

Εκνευρισμός υπήρξε επίσης και μετά τη δημοσιοποίηση του σλόγκαν της επόμενης διοργάνωσης την Τρίτη 14/11. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση αποφάσισε να παγιώσει το περσινό, ήδη υπάρχον σλόγκαν "United by Music" και όχι να εφεύρει κάποιο καινούριο, με τα σχόλια να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την έλλειψη δημιουργικής σκέψης στο επιτελείο.

Δείτε επίσης: «Μετά από χρόνια με κάτι αγνώστους...» - Χαλασμός στο twitter με την απόφαση της ΕΡΤ να επιλέξει την Μαρίνα Σάττι