«Σας παρακαλάει κάθε Σαββατοκύριακο! Κύριε Μητσοτάκη κάντε επιτέλους τον άνθρωπο...» - Πυρ και μανία ο Στέφανος Κασσελάκης κατά του Αυτιά

Τι συνέβη;

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφίες αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφίες αρχείου NDP Photo Agency

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τον Γιώργο Αυτιά. Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα σχόλιο του παρουσιαστή για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφασή του να εκτίσει κανονικά την στρατιωτική του θητεία, προκαλώντας την άμεση αντίδρασή του, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το ΣΚΑΙ (δείτε εδώ τα ακριβή λόγια του και την ανάρτηση του πολιτικού αρχηγού).

Δεν πέρασε πολύς καιρός που η κόντρα αυτή καταλάγιασε και ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μία ακόμη ανάρτηση κατά του δημοσιογράφου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Ο Γιώργος Αυτιάς, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας: «Είχε μιλήσει κάποιος εδώ στην πατρίδα μας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών;», με έναν από τους προσκεκλημένους του να του απαντά με το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη.

Έξαλλος ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Γιώργο Αυτιά

Λίγο αργότερα, λοιπόν, εκείνος σημείωσε τα εξής, δημοσιεύοντας και το εν λόγω απόσπασμα:

«Όταν ένας δημοσιογράφος φτάνει στο σημείο να διαστρεβλώνει την καταγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν σημάδια αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ως επιθυμία του για αποστρατιωτικοποίηση, τότε δεν παίζει μόνο με τους τηλεθεατές του. Παίζει με τα εθνικά μας θέματα. Κύριε Μητσοτάκη, κάντε επιτέλους τον άνθρωπο υποψήφιο ευρωβουλευτή. Σας παρακαλάει κάθε Σαββατοκύριακο».

Το who is who του Γιώργου Αυτιά...

Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Αυτιάς που εκνεύρισε τον Κασσελάκη; «Πάντα με τους αδύναμους» είναι το σύνθημά του και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παλέψει σκληρά για την υπεράσπιση δικαιωμάτων των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. «Έχεις πρόβλημα; Πάρε τον Αυτιά!» συνηθίζουν να λένε οι φανατικοί τηλεθεατές του που κρέμονται από τα χείλη του και ξέρουν ότι σε κάθε πρόβλημα εκείνος θα βρει μια λύση.

«Σκληρός με τους συνεργάτες του, περισσότερο όμως με τον ίδιο του τον εαυτό», λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και δικαιολογούν την σκληρότητα του χαρακτήρα του γνωρίζοντας ότι ο πρωταθλητισμός θέλει γερό στομάχι, ενώ συμφωνούν ότι: «Εκτός πλατό είναι άλλος άνθρωπος, με ψυχή και μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους»... Με πολλά χιλιόμετρα στον μαραθώνιο τηλεθέασης στο ενεργητικό του ο Σαμιώτης Γιώργος Αυτιάς, έχει πολλές φορές ανεβάσει το συνολικό μερίδιο του ΣΚΑΪ, και ενισχύσει τη δημοσιογραφική παρέμβαση των ΜΜΕ του Ομίλου Αλαφούζου, έναντι του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που έχει δώσει στα τέλη της σεζόν στην δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, η εκπομπή «Καλημέρα» έχει κινηθεί πάνω από το 36%, ψηλότερα από κάθε άλλη ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης «τραβώντας» προς τα πάνω το συνολικό ποσοστό του σταθμού.

undefined

Η φτώχεια και η πρόταση για υιοθεσία...

Γεννημένος το 1957 και μεγαλωμένος με δυσκολίες, παιδί μιας οικογένειας βιοπαλαιστών στη Σάμο από πατέρα καπετάνιο που έτρεχε για το μεροκάματο, ο μικρός Γιώργος είχε μόνιμα παράπονο που του έλειπε σε ταξίδια και δεν τον έβλεπε. «Μόνο δυο φορές έκανα Πάσχα με τον πατέρα μου», έχει πει στην εκπομπή του, διευκρινίζοντας ότι τον ρόλο του πατέρα είχαν αναλάβει ο παππούς και η γιαγιά του που είχαν ξεριζωθεί από την Σμύρνη χάνοντας όλο το βιος τους…

Ο Γιώργος Αυτιάς μιλάει σπάνια, αλλά σίγουρα δεν ξεχνά τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του και την σημαντική βοήθεια που δέχτηκαν από την οικογένεια του Νίκου Λιανίτη στην Κύπρο, που τους άνοιξαν το σπιτικό τους και την αγκαλιά τους, δίνοντας στέγη, φαγητό και δουλειά στους συγγενείς του. «Ο πατέρας μου έλεγε να μην ξεχάσεις ποτέ τους ξεριζωμένους» θυμάται ο δημοσιογράφος. Η οικογένεια Λιανίτη είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Γιάννη Αυτιά, πατέρα του Γιώργου και ενώ είχαν ζητήσει από τους γονείς του να τον μεγαλώσουν αυτοί και να μην του λείψει τίποτα, ο μικρός δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο. «Ο μπαμπάς μου ζήτησε από εμένα να ψάξω την συνέχεια αυτής της οικογένειας. Θέλω να τους βρω και να τους φιλήσω τα χέρια που τον έσωσαν», έχει πει χαρακτηριστικά.

Στα εφηβικά του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα και τελείωσε το Λύκειο. Λάτρευε τα γράμματα, βαριόταν το διάβασμα και συνήθως μάθαινε από την παράδοση. Σπούδασε Νομική στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, και στην συνέχεια πήγε στο Βέλγιο όπου έκανε μεταπτυχιακό στις Οικονομικές Επιστήμες και στη Δημοσιογραφία. Επίσης πήγε στην Αμερική και έκανε μετεκπαίδευση στη Δημοσιογραφία, τις Πολιτικές επιστήμες και το Δημόσιο δίκαιο. Το 2000 το Ίδρυμα Μπότση τον τίμησε ως «Δημοσιογράφο της χρονιάς». Λίγο αργότερα τον τίμησε με βραβείο και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Γιώργος Αυτιάς

Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και έχει γράψει βιβλία για τα δικαιώματα των εργαζομένων. 3 χρόνια πριν μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τα κοινά και ενώ στην αρχή φάνηκε θετικός, στην συνέχεια αντί για αυτό ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον ΣΚΑΙ για δυο ακόμη χρόνια και παρέμεινε στην πρώτη γραμμή των παρουσιαστών βγάζοντας την πολιτική εντελώς (;)από το μυαλό του.

Τι ενώνει τον Αυτιά με την Άννα Βίσση...

Συμφοιτητές και αργότερα φίλοι... Άννα Βίσση και Γιώργος Αυτιάς γνωρίστηκαν στη Νομική. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος μέσα από την εκπομπή του στον ΣΚΑΪ, ήταν μαζί με την τραγουδίστρια στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής. «Θυμάμαι εκείνη την εποχή που έμπαινε η Άννα η Βίσση στο Συνταγματικό Δίκαιο επί Κασιμάτη. Ναι, η Άννα Βίσση, πτυχιούχος Νομικής», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Λατρεία για την οικογένειά του

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει ποια από τις δυο του αγάπες έχει πρώτη θέση στην καρδιά του, η οικογένειά του, ή η δημοσιογραφία. Ωστόσο όσοι τον ξέρουν λένε ότι μάλλον θα κέρδιζε το πρώτο γιατί κυριολεκτικά λιώνει όταν μιλάει για τα παιδιά του και την σύντροφό του. Είναι παντρεμένος 36 χρόνια με την Μαρία που την γνώρισε... 4 ετών και όταν στην ηλικία των 20 την ξανασυνάντησε δεν την άφησε από δίπλα του ποτέ. Έκαναν δύο παιδιά, την Αντιγόνη που είναι τραπεζικός και τον Αλέξανδρο που είναι γιατρός. Το 2018 που πάντρεψε την κόρη του με τον κρητικής καταγωγής Παναγιώτη Αναγνωστάκη μαθηματικό και επικεφαλής προγραμματιστή ιδιωτικής εταιρείας, ίσως ήταν και από τις μοναδικές φορές που είδαμε την οικογένειά του, αφού θέλει να την κρατάει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

undefined

Παπαδάκης- Αυτιάς: Η πρώτη τηλεοπτική κόντρα...

Ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα στο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη, εργάστηκε στο οικονομικό ρεπορτάζ στις Ειδήσεις του ΑΝΤ1, όμως λίγα χρόνια αργότερα έφυγε για να κάνει τη δική του εκπομπή στον Alpha. Και κάπως έτσι ανάμεσα στον «μαθητή» και στον «δάσκαλο» ξεκίνησε μια κόντρα που εξομαλύνθηκε με το πέρασμα των χρόνων, τότε όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από κανέναν τους.

Ήταν όταν ο οικονομικός αναλυτής άφησε τον παρουσιαστή του «Καλημέρα Ελλάδα» το 2003 και πήγε στον ALPHA για να κάνει δική του εκπομπή με τίτλο «Καλημέρα σας» και εκείνος δεν του το συγχώρεσε ποτέ. «Αν συναντηθούμε θα χαιρετηθούμε, όπως συνέβαινε και τότε. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο», έχει πει ο Γιώργος Αυτιάς για τον Γιώργο Παπαδάκη, τονίζοντας «Ξέρω ότι κάποιους τους στεναχώρησα όταν έψαξα το δικό μου δρόμο, για τον απλό λόγo ότι έχασαν τη μισή τους πελατεία».

Ο Γιώργος Παπαδάκης από την δική του πλευρά μιλώντας για τους πρώην συνεργάτες του, Αυτιά και Χατζηβασιλείου έχει πει: «Με τον Αυτιά έχουμε έξι χρόνια διαφορά. Δεν μαθήτευσε ποτέ κοντά μου. Κάποια στιγμή θέλησα να βάλω στο οικονομικό ρεπορτάζ έναν άνθρωπο που θα εκλαϊκεύσει ορισμένες οικονομικές γνώσεις. Έτσι και ήρθε. Προσωπικά, δεν ένιωσα ποτέ ανταγωνισμό. Αυτή η εκπομπή δεν υπήρξε ποτέ δεύτερη, ήταν πάντα πρώτη σε τηλεθέαση, κάτι που δεν τόνισα ποτέ, ούτε έβγαλα προς τα έξω. Καλλιεργήθηκε ένας μύθος, όχι όμως από τη δική μου πλευρά» συμπλήρωσε, λίγα χρόνια όμως αργότερα το πήρε μάλλον πίσω... Καλεσμένος στο Late Night απάντησε χαριτολογώντας στην ερώτηση του οικοδεσπότη Γιώργου Λιάγκα όταν ρωτήθηκε για τον Αυτιά: «Πώς το πες; Δουλεύει στην τηλεόραση το παιδί;»

undefined

Μάγδα Τσέγκου: Τι έλεγε η στενή συνεργάτης του μετά την αποχώρησή της

«Ο Αυτιάς συνεργάστηκε με τον Παπαδάκη 13 χρόνια και κάποια στιγμή έφυγε και έκανε κάτι άλλο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ίσως και τώρα ήρθε και η δική μου σειρά να αποχωρήσω ύστερα από 9 χρόνια με τις καλύτερες αναμνήσεις και τις σημαντικότερες εμπειρίες. Ο Γιώργος έλεγε πάντα στον αέρα να φεύγουν οι παλαιοί να έρθουν τα νέα παιδιά στον χώρο να δουλέψουν, έτσι είναι η ζωή», ήταν τα λόγια της Μάγδας Τσέγκου, μιας από τις βασικές του συνεργάτιδες, δημοσιογράφου και παρουσιάστριας που μετά από 9 χρόνια συνεργασίας μαζί του, αποφάσισε το 2016 να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Η σχέση τους τότε λέγεται ότι μπήκε στον πάγο με σαφείς αιχμές εκατέρωθεν, η τραγική όμως απώλεια δικού της συγγενικού προσώπου, τους ξαναέφερε κοντά μερικά χρόνια αργότερα όταν εκείνος πήρε να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Τηλεοπτική επιστροφή μετά το πρόβλημα υγείας...

Πισώπλατα μαχαιρώματα, κουτσομπολιά, συμπάθειες και αντιπάθειες, στην τηλεοπτική του πορεία τα έχει γευτεί όλα... «Δεν τον λυγίζει τίποτα και κανείς», λένε οι συνεργάτες του αφού γνωρίζουν καλά ότι ο Σαμιώτης παρουσιαστής έχει τεράστια αποθέματα αντοχής και δεν είναι φτιαγμένος από ζάχαρη. Του το λένε ευθέως χαριτολογώντας όταν εκείνος τους κάνει πλάκα για τα χρόνια που περνάνε, του το είπαν πρόσφατα, το περασμένο καλοκαίρι, όταν εκείνος έκανε μια σοβαρή επέμβαση που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει. 3,2,1 «πάμε αέρα», ο Αυτιάς ισιώνει την γραβάτα του, κοιτάει κατάματα τον φακό και χωρίς ανάσα κρατάει για πάρτη του αυτά που θέλει γιατί ξέρει ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά...