«Όταν ένα τραγούδι γράφεται και λέει...» - Το σχόλιο του Θοδωρή Αθερίδη για την απόφαση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να βγάλει τη λέξη "χοντρή"

«Η γλώσσα είναι ζωντανό πράγμα...»

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
NDP
NDP

Ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός, Θοδωρής Αθερίδης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή "Στούντιο 4", η οποία προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ, σήμερα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων μίλησε για το σάλο που έχει προκληθεί με το τραγούδι "Άδωνις" και την απόφαση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, να βγάλει τη λέξη "χοντρή" από τους στίχους (δείτε εδώ τι έχει συμβεί αναλυτικά).

Το σχόλιο του Θοδωρή Αθερίδη για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

«Κοιτούσα όλο αυτό που έχει γίνει, που έβγαλε το χοντρή από το τραγούδι η Άλκηστις, είναι για γέλια αυτό το πράγμα. Μπορεί να μην λέει το τραγούδι. Το τραγούδι γράφτηκε και έλεγε χοντρή, το ότι πέρασαν τα χρόνια, αν θέλεις μην το πεις καθόλου το τραγούδι. Αν είναι να το πεις, πες το όπως γράφτηκε. Είναι αμαρτία, ζει και ο άνθρωπος που το έχει γράψει. Θα ήταν προς τιμήν, ας πούμε στη μνήμη του Ζαμπέτα να πάρεις το τραγούδι του και να του αλλάξεις τα φώτα;

Το τραγούδι χάνει τα πάντα, χάνει τη στιγμή της γέννησής του, τον τρόπο που μιλούσαν οι άνθρωποι. Ας πούμε αν φτιάξεις ένα σενάριο, αν ξαφνικά εμείς όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν είναι αυτό καλό πράγμα. Ο καθένας πρέπει να έχει ένα ιδίωμα δικό του, ένα μορφωτικό επίπεδο. Ένας διανοούμενος θα μιλά αλλιώς, μία κυρία από το χωριό αλλιώς.

Η γλώσσα είναι ζωντανό πράγμα, σαν ζωύφιο, σαν έμβιο ον. Όταν ένα τραγούδι γράφεται και λέει και μία χοντρή, νευρικιά και μία Κυριακή, αυτό έχει έναν κόσμο ολόκληρο. Είναι σαν να ακρωτηριάζεις ένα μέλος σε ένα ζωντανό πράγμα. Ανοίγεις την πόρτα για να μπούνε απαγορεύσεις, και να ακούγονται "μπιμπ". Τι διαφορά έχει από τους Ταλιμπάν, από αυτούς που καίνε βιβλία. Το τραγούδι αν δεν σου αρέσει, άσε το να αποτύχει. Άσε το εκτεθειμένο στο να το απορρίψει ο κόσμος, αν του λέει κάτι. Παίρνει ο άλλος τη σκηνή αυτούσια, και την κάνει δημιουργία. Πώς την ακρωτηριάζεις; Η γλώσσα είναι τα πάντα, και οι βρισιές είναι μέσα σε αυτή», σημείωσε ο ηθοποιός.