«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης...» - Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης για το Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ

Η επίσημη ανακοίνωση

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τις τελευταίες ημέρες, έχει προκληθεί σάλος σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη, που παραχώρησε στο BBC και τοποθετήθηκε επί του θέματος, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Βρετανού ομόλογού του, κάτι που ο Έλληνας πολιτικός δεν άφησε ασχολίαστο (δείτε εδώ το χρονικό).

Τώρα με τη σειρά του, στη δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού της Αγγλίας, ήρθε η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης. Η επίσημη ανακοίνωση του μουσείου αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα και θέτει τις βάσεις για έναν νέο κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για τα ιστορικά μας κειμήλια.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μουσείου της Ακρόπολης

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα», ανέφερε η ανακοίνωση του μουσείου.

Η σοκαριστική αποκάλυψη της Μιμής Ντενίση για τα αρχαία του Παρθενώνα

Η ηθοποιός και παραγωγός, Μιμή Ντενίση, την Τετάρτη 39/11, προχώρησε σε αποκαλύψεις για τα αρχαία μάρμαρα του Παρθενώνα, μέσα από την εκπομπή Live News. Η ίδια, αυτό το διάστημα, ετοιμάζει ένα ντοκιμαντερ, για τα γλυπτά αυτά και μέσα από την έρευνα της ανακάλυψε άγνωστες πτυχές για τον Λόρδο Έλγιν και την γυναίκα του μέσα από επιστολές της ίδιας. Το βιβλίο αυτό που περιλαμβάνει τις επιστιλές ρίχνει φως στην υπόθεση των κλεμμένων μαρμάρων.

«Είχαν την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική, κουρελιασμένο, είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που πραγματικά είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την απάτη, κλοπή. Σκέφτηκα λοιπόν αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένο. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές , δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις» ανέφερε αρχικά.

«Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει κάποια κομμάτια που έχουν εδώ και λέει "αγάπη μου εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια και τώρα συσκευάζω μία Cari…something", καθώς δεν θυμάται την λέξη Καρυάτιδα. "Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο καλό θα ήταν καλό να παίρναμε όλο τον Ναό για τον κήπο μας."»

Αυτό το ντοκιμαντερ έχει την πρωτοτυπία ότι δεν λέει απλώς την ιστορία του Έλγιν. Είναι οι ιδιωτικές επιστολές που έστελνε η σύζυγός του Έλγιν στην μαμά της, στον μπαμπά της και στον ίδιο τον Έλγιν. Διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, γιατί αναφέρουν για μπαχτσίσια, οπότε είναι όλα φανερά» πρόσθεσε η Μιμή Ντενίση.

Δείτε εδώ το βίντεο: