Eurovision 2024: Μεγάλο ντόρος γύρω από το όνομά του - Αυτός είναι ο νέος αντίπαλος της Μαρίνας Σάττι

Δυνατό χαρτί!

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Οι προετοιμασίες για την Eurovision 2024 είναι πυρετώδης, αν και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε πέντε περίπου μήνες από τώρα. Μπορεί η Ελλάδα να έχει ήδη επιλέξει την εκπρόσωπό της, την Μαρίνα Σάττι, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια της (δείτε εδώ τα ρατσιστικά σχόλια που δέχθηκε παρόλα αυτά), ωστόσο υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τα ονόματα των δικών τους εκπροσώπων.

Η Ολλανδία το έκανε την Δευτέρα 11/12 που μόλις πέρασε. Φαίνεται πως είναι "μεγάλο όνομα", γι' αυτό και θεωρείται φαβορί και ένας από τους πιο δυνατούς αντιπάλους της Μαρίνας Σάττι. Ο λόγος για τον Joost Klein, ένας 26χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος στόχο έχει την κορυφή.

Αυτός είναι ο νέος αντίπαλος της Μαρίνας Σάττι στην Eurovision 2024

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε με ένα βίντεο στο Instagram, κατά το οποίο φαίνεται η στιγμή που ο ίδιος δέχθηκε τηλεφώνημα από τους ιθύνοντες του AVROTROS, της ραδιοτηλεόρασης της Ολλανδίας, ανακοινώνοντάς του live πως είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό.

«Τι; Αυτό είναι πραγματικά cool! Στο τέλος της ημέρας θα είστε υπερήφανοι ό,τι και να γίνει. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία. Το να εκπροσωπήσω την Ολλανδία στη Eurovision ήταν ένα παιδικό μου όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, είναι μεγάλη μου τιμή», δήλωσε.

Δείτε επίσης: «O μόνος λόγος που μπαίνω στη διαδικασία να ασχοληθώ...» - Ξέσπασε η Μαρίνα Σάττι για τη φήμη που κυκλοφόρησε γύρω από το όνομά της

Ποιος είναι ο Joost Klein

Ο Joost Klein, γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1997, επίσης γνωστός απλά ως Joost, είναι Ολλανδός ράπερ, συγγραφέας και πρώην YouTuber. Είναι περισσότερο γνωστός για τα τραγούδια του "Scandinavian Boy", "Wachtmuziek" και "Friesenjung", και τα άλμπουμ του M van Marketing (με τον Donnie), Albino και 1983. Αν και είναι κυρίως καλλιτέχνης χιπ χοπ, τα τραγούδια και οι ερμηνείες του συχνά περιλαμβάνουν επιρροές ηλεκτρονικής μουσικής, όπως ντραμ και μπάσο, σκληρό στυλ και γκαμπέρ. Πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ολλανδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ο Κλάιν μεγάλωσε με τους γονείς του στο χωριό Μπρίτσουμ της Φριζίας. Το 2008, ξεκίνησε ένα κανάλι στο YouTube με το όνομα EenhoornJoost. Για το γυμνάσιο, πήγε στο Stedelijk Gymnasium στο Leeuwarden, αλλά τελικά τα παράτησε.

Μέχρι το 2016, ο Klein δημιουργούσε βίντεο στο YouTube με το όνομα EenhoornJoost. Τα βίντεό του κυμαίνονταν από σκετς μέχρι μίνι ντοκιμαντέρ. Σήμερα, ο Klein ανεβάζει μόνο μουσικά βίντεο κλιπ στο YouTube. Τα περισσότερα από τα παλιά του βίντεο έχουν διαγραφεί από τότε, αλλά μερικά εξακολουθούν να είναι ορατά. Ο Klein έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 225.000 συνδρομητές και τα βίντεό του έχουν προβληθεί συνολικά περισσότερες από 23 εκατομμύρια φορές.

Το "Bitches" ήταν το πρώτο σινγκλ του Klein που έφτασε το ένα εκατομμύριο προβολές στο YouTube. Υπέγραψε για λίγο στην TopNotch το 2017 και το 2018, αλλά ο Klein αποφάσισε τελικά να δημιουργήσει τη δική του δισκογραφική, Albino Records. Στις 20 Οκτωβρίου 2017, ο Klein κυκλοφόρησε το mixtape του Scandinavian Boy. Κυκλοφόρησε το single του "Meeuw" ("Seagull") στις 21 Μαρτίου 2018. Ένα μήνα αργότερα, θα ακολουθούσε το single "Ome Robert" ("Uncle Robert").

Στις 3 Αυγούστου 2018, ο Klein κυκλοφόρησε το άλμπουμ M van Marketing μαζί με έναν άλλο Ολλανδό ράπερ, τον Donnie . Το άλμπουμ αποτελείται από 11 τραγούδια, όπως τα «Stockholm», «Domme Patta», «Leipe Dennis» και «Vogel op de Hek». Για να προωθήσει το άλμπουμ, το ντουέτο διοργάνωσε μια μοναδική παράσταση που ονομάζεται Viraal in Carré στο Royal Theatre Carré στο Άμστερνταμ.

Ο Klein έγραψε ένα μικρό βιβλίο με ποιήματα που ονομάζεται Albino, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018. Ο Klein ανέφερε ότι έγραψε το βιβλίο λόγω του πατέρα του, ο οποίος έγραψε επίσης ένα βιβλίο και ενθάρρυνε τον Klein να το κάνει επίσης. Σχετικά με αυτό, ο Klein είπε: "Μου είπε να γράψω κι εγώ ένα βιβλίο, όπως και αυτός. Έτσι, όταν ένας εκδότης με ρώτησε αν ήθελα να το κάνω αυτό, σκέφτηκα: ουάου, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Το είχα ήδη στο μυαλό μου . Είναι πολύ ωραίο να έχω κάτι απτό στα χέρια μου. Στο YouTube και με τη μουσική μου όλα είναι εικονικά και αυτό είναι πολύ διαφορετικό."

Για να προωθήσει το ομώνυμο άλμπουμ του Albino, ο Klein διοργάνωσε την περιοδεία Het gaat niet zo goed ("It is not going too well") στις 25 Ιανουαρίου 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, επισκέφτηκε χώρους όπως Het Paard, De Oosterpoort, Doornroosje και Paradiso. Ολοκλήρωσε την περιοδεία στο Paradiso στις 3 Μαρτίου 2019. Το επόμενο καλοκαίρι, ο Klein εμφανίστηκε σε μεγάλα φεστιβάλ της Μπενελούξ όπως το Pukkelpop, το Pinkpop, το Lowlands και το Zwarte Cross.

Στις 15 Νοεμβρίου 2019, ο Klein κυκλοφόρησε το άλμπουμ 1983, του οποίου ο τίτλος αναφέρεται στο έτος γέννησης του μεγαλύτερου αδελφού του Klein. Ο Klein συνεργάστηκε με τους μουσικούς παραγωγούς Mick Spek, Kauwboy και Tantu Beats στο άλμπουμ. Στις 24 Απριλίου 2020, ο Klein κυκλοφόρησε το άλμπουμ Joost Klein 7, το οποίο αποτελείται από 7 τραγούδια μεταξύ των οποίων μια συνεργασία με τον Καναδό ράπερ bbno$. Στις 7 Αυγούστου του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε το σινγκλ «Ik wil je» («Σε θέλω»), ένα remix του ομώνυμου τραγουδιού του βελγικού συγκροτήματος De Kreuners.

Ο Klein κυκλοφόρησε το όγδοο άλμπουμ του στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. Το άλμπουμ ονομάζεται Fryslân, το οποίο είναι το φρριζικό όνομα της επαρχίας γέννησης του Klein, Friesland. Το άλμπουμ περιλαμβάνει τα σινγκλ "Florida 2009", "Wachtmuziek" και "Papa en Mama", και η παραγωγή έγινε πλήρως από τον παραγωγό Tantu Beats. Στο άλμπουμ ακούγονται διάφορα δείγματα, όπως δείγματα του ολλανδικού συγκροτήματος ska Doe Maar και του Crazy Frog. Στη «Φλόριντα 2009», ο Κλάιν στοχάζεται τον θάνατο των γονιών του, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Αποκάλυψε το τραγούδι για πρώτη φορά στην έκδοση του 2022 του Pinkpop.

Το 2023, ο Klein σημείωσε την πρώτη του επιτυχία στη Γερμανία με το σινγκλ "Friesenjung", μια συνεργασία με τον Γερμανό ράπερ Ski Aggu [de] και μια διασκευή ενός τραγουδιού του κωμικού Otto Waalkes από την Ανατολική Φριζία. Το τραγούδι έφτασε στην πρώτη θέση στο γερμανικό Top 100 Singles.[12] Την ίδια χρονιά, ο Klein εξέφρασε το ενδιαφέρον του να εκπροσωπήσει την Ολλανδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας. Μια αναφορά ξεκίνησε από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα NPO 3FM VoorAan του PowNed σε μια προσπάθεια να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος. Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, ο AVROTROS ανακοίνωσε ότι ο Klein είχε επιλεγεί ως ο Ολλανδός εκπρόσωπος για τον διαγωνισμό.

Πηγή: Βικιπαίδεια