H Μαρία Φραγκάκη στο YOU: Η σχέση ζωής με τον σύζυγό της Νίκο Μάρκογλου, η εφηβεία με τον γιο της Νικόλα και η συνεργασία με την Φαίη Σκορδά

Αποκλειστική συνέντευξη

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
H Μαρία Φραγκάκη στο YOU: Η σχέση ζωής με τον σύζυγό της Νίκο Μάρκογλου, η εφηβεία με τον γιο της Νικόλα και η συνεργασία με την Φαίη Σκορδά

Η φωνή και η παρουσία της έχουν γίνει πια καθημερινή παρέα στα ερτζιανά, μέσα από τον Easy 97,2, καθώς και μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Fay's Time». Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Φραγκάκη, μιλάει στο YOU για τη συνεργασία της με την παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά, καθώς και για τις ευτυχισμένες στιγμές δίπλα στους άντρες της ζωής της, τον σύζυγό της Νίκο Μάρκογλου και τον γιο τους Νικόλα.

Το πρόγραμμά της είναι γεμάτο από το πρωί μέχρι το βράδυ, ωστόσο τελικά βρίσκουμε χρόνο να κάνουμε την κουβέντα μας. Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά θέματα: Η μετακόμισή της στον ΣΚΑΪ, οι εντάσεις στη φετινή τηλεοπτική χρονιά, καθώς και η εφηβεία που ζει αυτή την περίοδο με τον γιο της.

Μαρία, φέτος βιώνουμε μία χρονιά με εντάσεις και ανταγωνισμό, θυμάσαι κάτι αντίστοιχο, όσα χρόνια είσαι στην τηλεόραση;

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο της φετινής χρονιάς. Και πέρυσι κάτι αντίστοιχο συνέβαινε, με πολλές εντάσεις, με μπηχτές και με κόντρες στον αέρα, και μάλιστα από την αρχή η της σεζόν. Μάλλον ξεχνάμε γρήγορα.

Πώς σου έγινε η πρόταση για το Fay's Time;

Η πρόταση για το Fay's time μου έγινε με τον πλέον κλασικό τρόπο. Μου τηλεφώνησαν τα στελέχη του ΣΚΑΪ, μαζί με τη Φαίη, και μου πρότειναν να συνεργαστούμε. Έγιναν κάποιες συζητήσεις και τελικά συμφωνήσαμε. Πριν από κάποια χρόνια είχαμε συζητήσει ξανά με τη Φαίη για να συνεργαστούμε, αλλά δεν έτυχε τότε, τα καταφέραμε όμως φέτος και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη συνεργασία.

Η Φαίη πώς είναι σαν συνεργάτιδα όταν κλείνουν οι κάμερες;

Η Φαίη είναι αυτό που βλέπουν καθημερινά οι τηλεθεατές. Είναι εντελώς αληθινή στον αέρα. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πόσο ίδια είναι, τόσο στον αέρα, όσο και όταν κλείνουν οι κάμερες. Δεν το συναντάς συχνά αυτό, γι’ αυτό και το εκτιμώ πολύ. Είναι ένας ήρεμος και καλοπροαίρετος άνθρωπος, χωρίς εντάσεις και εξάρσεις.

Μαρία Φραγκάκη

Με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα έχετε συνεργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Έχετε συγκρουστεί ποτέ;

Με τον Λάμπρο έχουμε συνεργαστεί αρκετά χρόνια. Για δύο χρόνια κάναμε μαζί την πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο του Easy 97,2, ενώ κάποια χρόνια αργότερα βρεθήκαμε μαζί τηλεοπτικά στο Open Weekend, που συνεργαστήκαμε πάλι για δύο χρόνια. Και φέτος έτυχε να είμαστε και πάλι μαζί στο ΣΚΑΪ. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χημεία στον αέρα, αντιλαμβάνεται ο ένας το χιούμορ του άλλου, το οποίο το θεωρώ πολύ σημαντικό και γενικά έχουμε άψογη συνεργασία. Δεν έχουμε συγκρουστεί ποτέ, έχουμε διαφωνήσει όμως πολλές φορές, τόσο στον αέρα, όσο και εκτός.

Στον αέρα δήλωσες ότι δεν σου είπε κάποιος «Μην πας στην Φαίη». Τι σου είπαν ωστόσο, που μπορεί να έφτασε στα δικά της αυτιά και να μεταφράστηκε έτσι;

Με ρώτησε η Φαίη κάποια στιγμή αν είναι αλήθεια ότι μου είπε κάποιος «μην πας στην Φαίη, έλα σε μένα» και της απάντησα ότι δε συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Προφανώς, η Φαίη είχε μάθει τις προτάσεις που είχα, προτού συμφωνήσω με τον ΣΚΑΪ και υποθέτω ότι αναφερόταν σε αυτές.

Έχεις παραδεχτεί ότι στο παρελθόν συνάντησες σεξιστές στην καριέρα σου. Με ποιον τρόπο προσπάθησαν να σε μειώσουν;

Ευτυχώς δεν έχω συναντήσει πολλούς. Σε μία συνεργασία μου έχει τύχει αυτό και το θυμάμαι γιατί ήταν εξόφθαλμο και προκλητικό. Μου ζητήθηκε να κατεβάσω επίπεδο και να χαμηλώσω στροφές, για να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τον συνάδελφο μου, επειδή εκείνος δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό μου. Απάντησα ότι είναι η πρώτη φορά που δέχομαι παρατήρηση επειδή είμαι πολύ καλή στη δουλειά μου. Το βρήκα σεξιστικό και ταυτόχρονα προσβλητικό. Γιατί αν ήταν αντίστροφα τα πράγματα, δεν θα ζητούσαν από εκείνον να κατεβάσει το επίπεδο του. Ουσιαστικά δεν μπορούσε να δεχθεί ότι η γυναίκα της υπόθεσης είχε εμφανώς πιο ενεργό και σημαντικό ρόλο στο project. Ευτυχώς όμως στις περισσότερες συνεργασίες μου, έχω σταθεί πολύ τυχερή και έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που εκτιμούν τις γυναίκες, τις σέβονται και τις υπολογίζουν.

Σου έγινε ποτέ κάποια ανήθικη πρόταση;

Ποτέ.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που επέστρεψες σπίτι και είχες πραγματικά την ευκαιρία να χαλαρώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι τις καθημερινές εργάζομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφού μετά το Fay's time, πηγαίνω στο ραδιόφωνο, στον Easy 97,2 και κάνω την εκπομπή μου μέχρι τις εννέα το βράδυ. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχω το χρόνο να χαλαρώσω ιδιαίτερα, μόλις επιστρέφω στο σπίτι. Ευτυχώς όμως φέτος έχω την τύχη να μπορώ να απολαύσω τα Σαββατοκύριακα, γιατί για πολλά χρόνια και μέχρι και πέρυσι, εργαζόμουν ασταμάτητα επτά ημέρες την εβδομάδα. Οπότε αυτή τη σεζόν, μπορώ να απολαμβάνω την έννοια της χαλάρωσης έστω κάποια Σαββατοκύριακα.

Μαρία Φραγκάκη

Σου λείπει μία ελεύθερη μέρα στην οποία θα αφιερωθείς αποκλειστικά στους δικούς σου ανθρώπους;

Νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχω, για το ότι κάνω ένα επάγγελμα που λατρεύω και που έχω καταφέρει να οργανώσω το πρόγραμμα μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορώ να τα προλαβαίνω όλα, έστω και με αρκετές θυσίες, για να κρατώ τις ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή μου ζωή. Αυτό που θυσιάζω συνήθως είναι οι ώρες του ύπνου και ο ατομικός μου χρόνος. Ωστόσο, θα ήμουν αχάριστη αν έλεγα ότι μου λείπει μία ελεύθερη μέρα, γιατί έχω κάνει τις επιλογές μου και είμαι περήφανη για αυτές.

Αν έπαιρνες άδεια από τα πάντα για ένα μήνα, τι θα έκανες;

Χωρίς δεύτερη σκέψη θα έκανα ένα μακρινό ταξίδι μαζί με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα ταξίδια, αλλά η καθημερινότητα μου δε μου επιτρέπει να μπορώ να φύγω για πολλές μέρες.

Με τον σύζυγό σου, Νίκο Μάρκογλου εργάζεστε σε διαφορετικούς σταθμούς στο ραδιόφωνο. Υπάρχει επαγγελματικό... απόρρητο; Πώς λειτουργείτε στο σπίτι;

Με το Νίκο γνωριστήκαμε στο ραδιοφωνικό σταθμό που εργαζόμασταν και οι δυο εκείνη την εποχή. Από τότε έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια και έκτοτε δεν έχουμε βρεθεί στο ίδιο ραδιόφωνο ξανά. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί να είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά υπάρχει ξεκάθαρα επαγγελματικό απόρρητο, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε εντελώς αντίπαλα ραδιόφωνα. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το γνωρίζουν και όλοι οι συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να είμαστε ζευγάρι, να συζητάμε τα πάντα, αλλά σεβόμαστε ο ένας τη θέση του άλλου. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, οι εκπομπές μας είναι απέναντι, καθώς κάνουμε εκπομπή την ίδια ώρα σε διαφορετικούς σταθμούς.

Ποια στοιχεία του ερωτεύτηκες σε εκείνον;

Εκτός του ότι είναι ένας όμορφος άνδρας, είναι ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Ερωτεύτηκα το χιούμορ του, την ηρεμία του, τον τρόπο που σκέφτεται και το ότι είναι πολύ στοργικός.

Έχετε περάσει ποτέ κρίση, σε σημείο να πείτε ότι χωρίζετε;

Δεν έχουμε φτάσει ποτέ σε δύσκολο σημείο. Σίγουρα μέσα στα χρόνια υπάρχουν διακυμάνσεις στην καθημερινότητα, αλλά θεωρώ ότι είναι ανθρώπινο και συμβαίνει στα περισσότερα ζευγάρια, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Δεν υπάρχουν συγκρούσεις όμως, γιατί κανείς από τους δύο μας δεν είναι των καυγάδων.

Πώς λύνετε τις όποιες διαφωνίες μπορεί να προκύψουν;

Με διάθεση να τις λύσουμε βασικά, με καλή πρόθεση και με επικοινωνία. Θεωρώ ότι η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι είναι το παν. Και κυρίως το να επικοινωνεί το ζευγάρι τα συναισθήματά του.

Αν η σχέση σας ήταν ένα μουσικό κομμάτι, τι ρυθμό θα είχε;

Απολύτως dance ρυθμό!

Η μουσική πώς μπήκε στη δική σου ζωή;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλα έχουν να κάνουν με μουσική. Άκουγα πάντα μουσική, σχεδόν όλα τα είδη, για αυτό και δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς αυτή. Ακόμα και όταν διάβαζα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, για να μπω στο πανεπιστήμιο, είχα πάντα ανοιχτό ραδιόφωνο. Θυμάμαι τους γονείς μου να απορούν μαζί μου, γιατί δεν τους φαινόταν πολύ λογικό που διάβαζα με μουσική. Μέχρι που μπήκα στο πανεπιστήμιο, οπότε τότε πείστηκαν. Θεωρώ ότι ήταν μονόδρομος να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο και την μουσική. Αυτή ήταν η αφορμή για να ασχοληθώ και με την δημοσιογραφία, καθώς η πρώτη δουλειά που μου προτάθηκε ήταν σε μουσική εκπομπή, όπου έκανα τις συνεντεύξεις από όλα τα μεγάλα ονόματα της παγκοσμίου dance σκηνής, που έρχονταν στην χώρα μας.

Μαρία Φραγκάκη

Με τον γιο σου πώς περνάτε την εφηβεία;

Σε γενικές γραμμές, περνάμε την εφηβεία σχετικά καλά μέχρι στιγμής, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Στην αρχή δεν ήταν πολύ εύκολο να διαχειριστώ το γεγονός ότι ο γιος μας μεγαλώνει και από παιδί μεταμορφώνεται σε έναν έφηβο. Είναι πολύ ξαφνική αυτή η μετάβαση και δεν ήμουν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Όταν γίνεσαι γονιός, νομίζεις ότι τα δύσκολα είναι όταν το παιδί είναι μικρό. Τώρα πιστεύω ξεκάθαρα ότι η πιο δύσκολη περίοδος είναι η εφηβεία. Είναι μεγάλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά και στη νοοτροπία των εφήβων. Και δυστυχώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Προσαρμόζομαι στις αλλαγες του και πηγαίνω με τη ροή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία, γιατί ξαφνικά έχω απέναντι μου έναν άνθρωπο με άποψη και έντονη προσωπικότητα, αν και ο Νικόλας από πολύ μικρός είχε άποψη. Προσπαθώ να είμαι κοντά του, χωρίς να τον πιέζω, του δίνω χώρο, ενώ ταυτόχρονα είμαι πάντα εκεί όταν θέλει να μιλήσουμε.

Τι συμβουλές του δίνεις;

Θεωρώ ότι οι έφηβοι δεν χρειάζονται συμβουλές, γιατί εκνευρίζονται και δεν δίνουν σημασία. Χρειάζονται επικοινωνία και αγάπη. Επικοινωνώ και συζητώ μαζί του, αλλά μόνο όταν βλέπω ότι είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Διαφορετικά είναι ανώφελο και συνήθως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν ακούσει τραπ, τι θα του πεις;

Ο Νικόλας αγαπά τη μουσική και ακούει αρκετά είδη. Άλλωστε μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου ακούγεται σχεδόν πάντα μουσική. Ακούει και τραπ, όπως τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του, όχι όμως αφιλτράριστα. Βλέπω ότι έχει κριτήριο στα τραγούδια και στους καλλιτέχνες που θα επιλέξει να ακούσει και χαίρομαι πολύ για αυτό. Δεν είμαι η μαμά που θα απαγορεύσει κάποια είδη μουσικής, άλλωστε και εγώ στην εφηβεία μου άκουγα τραγούδια που δεν ενέκριναν απαραίτητα οι γονείς μου.

Για ένα δεύτερο παιδί το σκέφτεσαι;

Η ερώτηση για δεύτερο παιδί, όπως και για πρώτο ή για τρίτο αφορά ένα θέμα τόσο ενδοοικογενειακό, που δεν θεωρώ ότι χρειάζεται ούτε δημοσιοποίηση, ούτε ανάλυση, ούτε συγκατάθεση τρίτων. Αφορά αποκλειστικά και μόνο την οικογένεια.