Καίτη Φίνου: Τι είναι η ωχρά κηλίδα με την οποία διαγνώστηκε - Ενδέχεται να χάσει την όρασή της μέχρι και να τυφλωθεί

«Έβλεπα αγγελάκια, το λέω σοβαρά! Βρισκόμουν σε άλλο κόσμο»

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Η Καίτη Φίνου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό ''Λοιπόν'' και στον Ανδρέα Θεοδώρου με την ηθοποιό να αποκαλύπτει πολύ αναλυτικά την περιπέτεια της υγείας της, που ξεκίνησε όπως αναφέρει η ίδια μετά τη νοσηλεία της λόγω κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, η ηθοποιός αποκάλυψε πριν από καιρό με ένα βίντεο πως έχασε τα δόντια της (δείτε εδώ). Για να αποκατασταθεί μάλιστα η βλάβη θα πρέπει η ίδια να κάνει πολλά και δαπανηρά χειρουργεία, όπως αυτό στην άνω γνάθο της.

Στη συνέχεια, η Καίτη Φίνου ανέφερε ότι εντόπισε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο ενδέχεται να της στερήσει την όρασή της μελλοντικά. Παρ' όλα αυτά η ύπαρξη της ωχράς κηλίδας στη ζωή της Καίτης Φίνου δε δείχνει να την τρομάζει ιδιαίτερα.

Οι αποκαλύψεις της Καίτης Φίνου για τα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Είναι αλήθεια ότι λόγω του Covid σας έπεσαν τα δόντια;

Ναι, όλα συνέβησαν αφού αρρώστησα με κορονοϊό τον Μάιο και νοσηλεύτηκα στο Ελπίς τρεις μέρες με πάνω από 39 πυρετό. Έβλεπα αγγελάκια, το λέω σοβαρά, μου έκαναν κάποιες ενέσεις και ένιωθα σαν να είμαι στα σύννεφα. Βρισκόμουν σε έναν άλλον κόσμο.

Ενώ είχα πρόβλημα με ένα μόνο δόντι, από εκεί και έπειτα ξαφνικά δημιουργήθηκε με όλα μου τα δόντια. Μετά άρχισα να βλέπω θαμπά, δεν μπορούσα να αναγνωρίσω άνθρωπο στα πέντε μέτρα. Νόμιζα ότι ήταν καταρράκτης, αλλά τελικά ήταν ωχρά κηλίδα, η οποία ως γνωστόν δεν παίρνει ούτε θεραπεία, ούτε κάποια επέμβαση. Υπάρχει μόνο η καθυστέρηση τύφλωσης.

Μπορεί να χάσετε το φως σας;

Ναι, αλλά δεν θα είμαι η μόνη, συμβαίνει σε πολλούς. Δεν ξέρω μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να χάσω το φως μου, αλλά είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει τώρα. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχω μια πολύ μεγάλη επέμβαση στην άνω γνάθο, καθώς έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ζημιά από τα ιατρικά λάθη που έγιναν. Μέσα στις γιορτές είμαι με αντιβιώσεις, κορτιζόνες. Μεγαλώνω, σε λίγες μέρες μπαίνω στα 65. Είναι φυσικό να έχω κάποια προβλήματα, έχοντας κάνει και μια ζωή όχι μετρημένη, εδώ που τα λέμε.

Καίτη Φίνου - Κορονοϊός

Τι ακριβώς είναι η ωχρά κηλίδα;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας λεπτός χιτώνας στο πίσω μέρος του οφθαλμού (παίζει τον ρόλο φωτογραφικού φιλμ για την αποτύπωση των οπτικών πληροφοριών). Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών. Η ωχρά είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται το φως όταν κοιτούμε ένα αντικείμενο, υπεύθυνη για την ευκρινή όραση (λεπτομέρειες των αντικειμένων), καθώς και για την αντίληψη των χρωμάτων.

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς (ΗΕΩ);

Είναι μια εκφυλιστική πάθηση της ωχράς κηλίδας. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Εμφανίζεται με την γήρανση συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί μια από τις σοβαρότερες αιτίες απώλειας όρασης παγκοσμίως. Στα αρχικά στάδια της ΗΕΩ, δημιουργούνται εναποθέσεις ουσιών κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτές οι εναποθέσεις ονομάζονται Drusen (Ντρούζεν) και είναι συνήθως ορατές στον οφθαλμίατρο κατά την διάρκεια της εξέτασης του βυθού του οφθαλμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα Drusen δεν οδηγούν σε σοβαρή μείωση της όρασης.

Σε προχωρημένα όμως στάδια της ΗΕΩ, η μείωση στην όραση είναι μεγάλη και στην τελική φάση της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε νομική τύφλωση (οπτική οξύτητα μικρότερη από 1/10). Στην ΗΕΩ ο ασθενής διατηρεί ένα κομμάτι της περιφερικής του όρασης.

Πηγή: ophthalmica.gr