Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο στο Τατόι

Παρόντες μόνο οι στενοί συγγενείς του

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Έναν χρόνο μετά την απώλεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που ήταν ανάμεσα στις πιο ηχηρές του 2023, όλα είναι έτοιμα για το ετήσιο μνημόσυνο στο Τατόι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση την περσινή τελετή στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ και οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στα βασιλικά κτήματα τις προηγούμενες ημέρες ήταν αρκετά διακριτικές.

Επιθυμία της οικογένειας ήταν να πραγματοποιηθεί μία λιτή τελετή, παρουσία μόνο των στενών συγγενών του εκλιπόντος, όπως η χήρα του, Άννα Μαρία, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Παύλος και Νικόλαος, καθώς και οι αδελφές του, Ειρήνη και Σοφία. Η μνημόσυνη δέηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11, στο ναό της Αναστάσεως, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου των βασιλικών κτημάτων. Από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα, θα απαγορευθεί για λίγες ώρες η είσοδος του κοινού στο Τατόι, ενώ μετά την τελετή αναμένεται να υπάρξει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Δείτε επίσης: Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Διπλό ετήσιο μνημόσυνο σε Τατόι και Λονδίνο – Οι ημερομηνίες και οι παρευρισκόμενοι

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Διπλό το ετήσιο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Αυτή ωστόσο δεν θα είναι η τελευταία κίνηση στη μνήμη του τέως, καθώς την ίδια στιγμή γίνονται προετοιμασίες εκτός συνόρων, ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη τελετή στο Λονδίνο. Επειδή υπήρχαν πολλοί αρχηγοί κρατών, που είτε δεν πρόλαβαν να παρευρεθούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου, πέρσι στην μητρόπολη Αθηνών, είτε ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν πιο θερμά αλλά δεν μπορούσαν να μπουν στην εκκλησία βάσει πρωτοκόλλου, η οικογένεια του αποφάσισε να τελέσει ακόμα ένα, πιο επίσημο μνημόσυνο.

Η εν λόγω τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσία και του Βασιλιά Καρόλου, που ήθελε να είναι πέρσι και στην κηδεία, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει στενούς δεσμούς με τον βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο Κωνσταντίνος είχε βαφτίσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, ενώ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν Έλληνας.