Μιχάλης Οικονόμου για νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Θέλω να προσκαλέσω στο σπίτι μας τους βουλευτές που έχουν αμφιβολία»

Τι δήλωσε για τον σύντροφό του και τον γιο τους

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Μιχάλης Οικονόμου για νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Θέλω να προσκαλέσω στο σπίτι μας τους βουλευτές που έχουν αμφιβολία»

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Άρη Καβατζίκη παραχώρησε ο Μιχάλης Οικονόμου. Ο ηθοποιός μίλησε για τη ζωή του, την καριέρα του και την οικογένεια που έχει δημιουργήσει με τον σύζυγό του. Αρχικά αναφέρθηκε στο έργο που πρωταγωνιστεί στο θέατρο, την εμβληματική παράσταση «Da» που αφορά σε θέματα γονιών, ταυτότητας και υιοθεσίας, καθώς και για τη σειρά της ΕΡΤ, «Κάνε ό,τι κοιμάσαι».

Ο Μιχάλης Οικονόμου δήλωσε σχετικά με τα επαγγελματικά του βήματα: «Είχα επιλέξει για πολλά χρόνια να μην κάνω τηλεόραση. Πριν από πέντε χρόνια μπήκε στο παιχνίδι, οπότε αναγκαστικά μέσω αυτού κάποιος γίνεται πιο εξωστρεφής. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το θέμα του παιδιού, που επιλέξαμε με τον σύντροφό μου να μην το κρύψουμε, αλλά να το επικοινωνούμε. Τότε άρχισε το ντόμινο, να πληθαίνουν οι φωνές. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτό το θέμα, τώρα γίνονται οι ζυμώσεις στην κοινωνία και τη Βουλή».

Δείτε επίσης: Μιχάλης Οικονόμου: «Είμαι αόρατος γονιός, νομικά δεν έχω σχέση με το παιδί που μεγαλώνω» - Η εξομολόγηση για την τεκνοθεσία με τον σύζυγό του

Και συμπλήρωσε: «Ένιωσα νωρίς την ανάγκη να μιλήσω στους γονείς μου αλλά δεν είχα καθόλου το θάρρος και κουβαλούσα πολλά χρόνια αυτό το “τσουβάλι με τις πέτρες”, που στο μυαλό μου ήταν πιο βαριές, όπως πιστεύω ότι είναι και στο μυαλό κάθε ΛΟΑΤΚΙ ατόμου. Μίλησα αρχικά στην αδελφή μου, το πήρε στραβά, μετά ξαναμιλήσαμε και το πήρε καλύτερα. Άργησα πολύ να μιλήσω στους γονείς μου, ήμουν 35 χρόνων. Αλλά με αγκάλιασαν, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι περίμενα, αλλά ζούσα για χρόνια με το εμπόδιο του “τι θα γίνει αν το μάθουν”».

Τι δήλωσε ο Μιχάλης Οικονόμου για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Μιχάλης Οικονόμου πρόσθεσε στη συνέχεια: «Οι γονείς μου έκαναν χιλιόμετρα, γιατί στην αρχή είχαν τα “σφιξίματά” τους, αλλά η κοινωνία προχωράει και ήρθε η ώρα η Πολιτεία να στηρίξει το κομμάτι της που δεν είναι μεγάλο, αλλά έχει ανάγκη την ισότητα. Το να μιλάει κάνεις για ομόφυλους γονείς γενικά, είναι απρόσωπο, αλλά αν δουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχάλης και ο Γιώργος μεγαλώνουν το παιδί τους είναι πολύ διαφορετικό από ένα ερωτηματολόγιο που μιλάει για τις ομόφυλες οικογένειες».

Και κατέληξε όσον αφορά το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών: «Θα ήθελα να προσκαλέσω στο σπίτι μας τους βουλευτές που έχουν αμφιβολία, για να δουν τα πρόσωπά μας και το γέλιο του παιδιού μας. Έχει ένα κόλλημα η κοινωνία να σκεφτεί δύο άντρες να φέρονται στοργικά και με τρυφερότητα σε ένα μωρό. Στην αγκαλιά μας κοιμόταν το μωρό, με τα χέρια μας αλλάζαμε τις πάνες και ζεσταίναμε το μπιμπερό, τον υποδεχόμαστε με αγκαλιά από το σχολείο».

Για την σχέση του με τον σύντροφό του, ο Μιχάλης Οικονόμου δήλωσε: «Με τον Γιώργο κάναμε σύμφωνο συμβίωσης, αυτό μπορούμε, αυτό κάναμε. Νομικά εκείνος έχει την επιμέλεια του παιδιού, αν του συμβεί το οτιδήποτε, το παιδί μπορεί να το πάρει η Πρόνοια. Αυτό πρέπει να λυθεί. Δεν θα τρέξει το έθνος μετά να γίνουν ομόφυλες οικογένειες, ούτε καν όλοι οι gay δεν θέλουν να γίνουν γονείς. Είναι μία μικρή “φέτα” ανθρώπων που το επιθυμούν και βέβαια θα κριθούν από κοινωνικούς λειτουργούς αν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά. Ζήσαμε όλα τα '80 εισπράττοντας πράγματα που μας θύμωναν, μας προσέβαλαν, μας ακύρωναν, νιώθαμε ότι δεν ανήκαμε πουθενά. Άσε μας εμάς, αλλά ας προστατέψει η Πολιτεία τα παιδιά μας, γιατί εμείς τα ζήσαμε, έχουμε θυμώσει και πληγωθεί, πια ίσως γελάμε πλέον με αυτά. Έχω συγχωρήσει, δεν κουβαλάω πικρία».