Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ανέλαβε τα υψηλά της καθήκοντα στις 13 Μαρτίου 2020

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Ελληνίδα δικαστικός και πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών", ανακοινώνοντας τότε την πρόταση της κυβέρνησης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους, αναλαμβάνοντας τα υψηλά της καθήκοντα στις 13 Μαρτίου 2020 από τον απερχόμενο Προκόπιο Παυλόπουλο. Είναι, μάλιστα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ποια είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, ενώ η καταγωγή της είναι από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Ο δυναμισμός και η αγάπη της για τα κοινά φάνηκαν από πολύ νωρίς στη ζωή της. Η Νομική υπήρξε για εκείνη μονόδρομος, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της Νικόλαου Σακελλαρόπουλου, που ήταν για χρόνια αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.


Με πολλές περγαμηνές στο βιογραφικό της (μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II, συγγραφή άρθρων, διδασκαλία στην Εθνική Σχολή Δικαστών) και λαμπρή πορεία στον δικαστικό κλάδο, καθώς, εκτός των άλλων, ηγήθηκε ενός εκ των σηµαντικότερων δικαστικών σχηµατισµών, έχοντας καταφέρει να επιτελέσει µε επιτυχία τα καθήκοντά της από τη θέση της Προέδρου στο ΣτΕ, η ίδια έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, διαγράφοντας μέχρι σήμερα μια εξαίρετη πορεία.

Επιπλέον, είναι μια μοντέρνα γυναίκα, με αγάπη για τα βιβλία και τα ταξίδια αλλά και με γεμάτη επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή. Είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Πλούσιο συγγραφικό έργο

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και Δικαίου του Περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

• «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

• «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

• «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

• «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

• «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

• «Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» (6.2.2014)

Info