Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Η "σιδηρά κυρία" της Ελλάδας

Διαθέτει λάμψη και ακτινοβολία εντός και εκτός συνόρων

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
npd photo agency
npd photo agency

Όταν το κρητικό αίμα ρέει στις φλέβες σου, δεν μπορεί παρά να έχεις τσαγανό και θέληση να πας μπροστά – σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Αυτό ισχύει για τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, "Ένα κορίτσι από την Κρήτη", όπως σημειώνουν οι εκδότες του οίκου «Λιβάνης» για το βιβλίο στα ελληνικά, με τίτλο το μικρό της όνομα και υπογραφή ως Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, µε όνειρα και προσδοκίες, ζει µια ζωή που θυμίζει παραμύθι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Βάζει στόχους και πετυχαίνει, αγωνίζεται από κάθε μετερίζι και δεν το βάζει κάτω, δίνει λύσεις και βρίσκει τρόπους... Είναι η "σιδηρά κυρία" της Ελλάδας που λάμπει και ακτινοβολεί και στο εξωτερικό!

Ποια είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 12 Δεκεμβρίου 1955 και τελειώνοντας το σχολείο άνοιξε τα φτερά της εκτός της γενέτειράς της, σπουδάζοντας Νομική και ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου επί σειρά ετών. Από το 1986 ασχολήθηκε με τα κοινά, αρχικά ως Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και έπειτα ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπου εξελέγη βουλευτής το 1989 και το 1990.

Βιώνει τον κεραυνοβόλο έρωτα και βρίσκεται στην Ζυρίχη και στο Λονδίνο στο πλευρό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ανακαλύπτοντας τον κόσμο των επιχειρήσεων – αλλά και την οικογενειακή ζωή. Ύστερα από τον γάμο της η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη παραιτήθηκε από την έδρα της και αφοσιώθηκε στην οικογένεια και τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

δασκαλάκη αγγελόπουλος

Σημαντικές δράσεις

Το 1996 ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Στη συνέχεια, το 2000, κλήθηκε να αναλάβει την Προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004» και να οδηγήσει το εγχείρημα της άψογης διοργάνωσης των Αγώνων του 2004 σε αίσιο τέλος.

Τον Οκτώβριο του 2019 ίδρυσε το "Gianna Angelopoulos Programme for Science Technology and Innovation” (GAPSTI) στο Πανεπιστήμιο Cambridge, το οποίο υποστηρίζει ιδιαίτερα ταλαντούχους επιστήμονες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο καριέρας.

Την ίδια χρονιά, ως Πρέσβειρα εκ Προσωπικοτήτων, ορίστηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που συγκροτήθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

γιάννα αγγελοπούλου

Η άποψή της για τη γυναίκα

Mαμά τριών παιδιών και γιαγιά τριών εγγονών και σύζυγος φυσικά, "γιατί αυτά μετράνε στη ζωή μου πολύ”, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ανύψωσε τη γυναίκα που ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σημειώνοντας σε συνεντευξή της στο περιοδικό Marie Claire:

"Οι ηρωίδες για μένα είναι οι γυναίκες που κάνουν πέντε διαφορετικά πράγματα μαζί και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Και πολλές φορές λίγοι το αναγνωρίζουν αυτό. Εγώ δεν λέω να μας χαρίσουν προνόμια, εμείς θα τα πάρουμε τα προνόμια. Να έχουμε απαιτήσεις, από τον εαυτό μας κατ’ αρχήν, ότι μπορούμε να τα κάνουμε και δικαιούμαστε να απαιτούμε να μας σέβονται οι άλλοι".