«Κόλαφος» ο Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μία λογική πολιτικής ορθότητας που προσπαθεί να δεσμεύσει την ελευθερία του λόγου»

Τι δήλωσε ο σκηνοθέτης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
«Κόλαφος» ο Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μία λογική πολιτικής ορθότητας που προσπαθεί να δεσμεύσει την ελευθερία του λόγου»

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!», όπου τοποθετήθηκε για μία σειρά γεγονότων που αφορούν τη σημερινή επικαιρότητα. Για την ακρίβεια ο σκηνοθέτης της σειράς «17 Κλωστές» ξεκίνησε πρωτότυπα τη συνέντευξή του, με μία χειμαρρώδη αναφορά στην Μαρία Καρυστιανού και τον λόγο της μπροστά στην εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Λέω να μην ξεκινήσουμε από τις “17 Κλωστές” αν δεν έχετε αντίρρηση. Θα αισθανόμουν άσχημα αν μας βλέπει αυτή τη στιγμή η κ. Μαρία Καρυστιανού, η οποία έβγαλε έναν πύρινο λόγο σε μία επιτροπή της Βουλής που εξετάζει εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών», δήλωσε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Και μετά από αυτή την ψυχή που κατέθεσε αυτή η γυναίκα, εάν ανοίξει την τηλεόραση και δει εμένα να μιλάω για τις “17 Κλωστές” ή για τις δουλειές μου, θα αισθανθώ πολύ άσχημα. Σε εκείνη δεν μπορώ να πω τίποτα, σε αυτούς όμως που συνέστησαν αυτή την επιτροπή και αναρωτιούνται ακόμα αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα έλεγα “ντροπή”. Δεν μπορείς να μην ντραπείς γι' αυτό που συμβαίνει. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, για κάποιον λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν έχουν ευθύνες ποτέ οι πολιτικοί, είναι συγκλονιστικό. Δεν ξέρω ποιος φταίει».

Η αναφορά του Σωτήρη Τσαφούλια σε Πάνο Βλάχο-Γιώργο Νταλάρα

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε στη συνέχεια: «Το έχει πει πολύ ωραία και ο Πάνος Βλάχος, έχουμε χάσει τη μάχη με το αυτονόητο. Είναι πρόβλημα να λες ότι δεν θες να βιάζονται γυναίκες και αυτό να γίνεται θέμα, λες και είπες κάτι τρομερό. Δεν θα αλλάξει κάτι έτσι όπως κινούμαστε, με την τάση να φαγωνόμαστε. Η θέση μου είναι ότι θεωρώ την μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας τον διχασμό. Δεν θέλει κανείς μας να ακολουθήσει την δύσκολη οδό, είναι πιο εύκολο να πλακωθούμε απ' το να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ο ένας τον άλλον»

Σωτήρης Τσαφούλας Πάνος Βλάχος
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

«Με το θέμα του Γιώργου Νταλάρα και με το θέμα με τον Πάνο Βλάχο, δεν βγήκα να κάνω τον δικηγόρο κανενός. Ποιος είμαι εγώ; Έχω πλήρη συνείδηση για το πόσο ασήμαντος είμαι, και πλανητικά και στην Τέχνη και σε όλα τα πράγματα. Μπορεί κάποιες φορές ένας άνθρωπος να θέλει να δώσει το σωστό μήνυμα αλλά να χρησιμοποιήσει τις λάθος λέξεις, το λάθος τόνο, το λάθος χρώμα στη φωνή, και να περάσει το ανάποδο. Αν τώρα πω εγώ κάτι, που είναι προϊόν της σκέψης μου και είναι παρεξηγήσιμο, δέχομαι να με “σταυρώσετε” κατευθείαν.

Κάποιοι άνθρωποι όμως έχουν μία πορεία στη ζωή τους, που νομίζω ότι ακόμα και αν λένε το λάθος πράγμα, έχουν “κερδίσει” με τη στάση τους μέσα στα χρόνια, το δικαίωμα του να ξοδέψουμε ένα λεπτό στο να αποκωδικοποιήσουμε τι είπαν. Μόνο και μόνο για να έρθουμε σε ρήξη και γκρεμίσουμε κάτι, που ουσιαστικά είναι δική μας κατάκτηση. Αν αρχίζουμε να γκρεμίζουμε, σε μία λογική πολιτικής ορθότητας που έχει καταντήσει φονταμενταλισμός, που προσπαθεί να δεσμεύσει την ελευθερία του λόγου και να μπλοκάρει την ελευθερία της σκέψης. Αυτό ζούμε τώρα, τον φασισμό της δημοκρατίας, ζούμε το bullying του όποιος δεν είναι κάποιος μαζί μας, είναι εναντίον μας. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα πράγματα έτσι».

Δείτε επίσης: Σωτήρης Τσαφούλιας: Για πρώτη φορά μαζί με τις κόρες του και τη σύντροφό του Άννα Μενενάκου – Δείτε φωτογραφίες

Όσον αφορά τον Γιώργο Νταλάρα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε: «Προσπάθησα να απομονώσω τις φράσεις για να καταλάβω τι ήθελε να πει. Στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι στη δήλωση ότι τα νέα παιδιά δεν τραγουδούν ποιοτικά τραγούδια. Αυτό είναι μια επιτυχία για εμάς, γιατί αυτά τα παιδιά δεν έζησαν Εμφύλιο, Κατοχή, πείνα και κακουχίες. Το ότι δεν τους είναι ακόμα ελκυστικός ο Ξαρχάκος και ο Θεοδωράκης, είναι πρόβλημα δικό μας, γιατί τους έχουμε κάνει τον κόσμο μας μη ελκυστικό. Θα συναντηθούν κάποια στιγμή στα 35 και στα 40 τους και θα μας κατηγορήσουν ότι με την στάση μας τους καθυστερήσαμε».