«Κόλαφος» ο Γιώργος Ζαμπέτας για το «Άξιον Εστί» του Νταλάρα: «Πώς να κάνεις ρε συ Γιωργάκη ένα έργο;»

Ταξίδι στον χρόνο

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
«Κόλαφος» ο Γιώργος Ζαμπέτας για το «Άξιον Εστί» του Νταλάρα: «Πώς να κάνεις ρε συ Γιωργάκη ένα έργο;»

Ρόδα είναι και γυρίζει... Φαίνεται πως άλλοτε ο Γιώργος Νταλάρας, που τις προάλλες ήταν καυστικός απέναντι στον Σάκη Ρουβά για την απόδοση του Άξιον Εστί, είχε βρεθεί κι εκείνος στη θέση του κρινόμενου από έναν επίσης τεράστιο μουσικό που του έλεγε «Να μην το ακουμπήσει», μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηρισμών για το έργο του και το καλλιτεχνικό του ανάστημα.

Το «Πρωινό Σουσού» παρουσίασε ένα ενδιαφέρον ηχητικό απόσπασμα, όπου ο Γιώργος Ζαμπέτας σχολιάζει την ερμηνεία του Άξιον Εστί από τον Γιώργο Νταλάρα και τη συμβουλή που του έδωσε να μην το κάνει καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον πρώτο ερμηνευτή του έργου του Οδυσσέα Ελύτη. Ο αείμνηστος συνθέτης και τραγουδιστής ήταν λάβρος στην κριτική του, λέγοντας πως ο καλλιτέχνης δεν θα αφήσει πίσω του κάποιο έργο μεταξύ πολλών άλλων

Δείτε επίσης: Γιώργος Νταλάρας "χείμαρρος" κατά του Σάκη Ρουβά: «Το παιδί ούτε να το εκφράσει δεν μπορεί ούτε καν ξέρω αν έχει καταλάβει τι λέει το Άξιον Εστί»

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε στον Μπιθικώτση ένα “γαλόνι” παραπάνω γιατί έδωσε μεγάλα έργα. Τη “Ρωμιοσύνη” του Γιάννη Ρίτσου και το “Άξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη, είναι έργα που δεν πρόκειται να τα τραγουδήσει άλλος, όπως τα έχει πει ο Μπιθικώτσης, ουδείς. Οιοσδήποτε κι αν τα τραγουδήσει καταστράφηκε. Μου είχε πει ο Πυρίοχος ότι ο Γιώργος Νταλάρας γράφει το Άξιον Εστί. Θα του συνιστούσα να μην ακουμπήσει εκεί απάνω γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον Μπιθικώτση. Αυτό το πράμα είναι κερί και βούλα, τελειωμένο», είχε πει ο Γιώργος Ζαμπέτας.

Και συμπλήρωνε: «Όπως το είπα έτσι και έγινε. Ουδείς δέχτηκε να το ακούσει. Κάνει κάτι κορωνάλες που έχω ακούσει που είναι τελείως άσχετες με το πνεύμα του Άξιον Εστί. Αυτό θα τους φάει όλους, και με αυτό θα πεθάνουν ότι δεν μπόρεσαν να αφήσουν ένα έργο. Ο Νταλάρας λέει ότι θέλει να μπορέσει να κάνει ένα έργο. Πώς να κάνεις ρε συ Γιωργάκη ένα έργο από τη στιγμή που μας φέρνεις τα χιλιοτετριμμένα;»

Δείτε το απόσπασμα: