Θοδωρής Αθερίδης: «Όταν πήγα στους Α.Α....» - Ο εφιάλτης της ζωής του με το αλκοόλ και πως τον ξεπέρασε

«Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι και να έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας»

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Θοδωρής Αθερίδης: «Όταν πήγα στους Α.Α....» - Ο εφιάλτης της ζωής του με το αλκοόλ και πως τον ξεπέρασε

Τις προσωπικές του διαδρομές, μέσα από την σχέση του με τις καταχρήσεις και την πορεία προς μια νέα, πιο καθαρή ζωή μακριά από αυτές μοιράστηκε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου “Μην κολλάς” για την μείωση της βλάβης από εθιστικές συνήθειες που διοργανώνει ο Όμιλος ΑΝΤ1 και η Tsomokos Communications . Την ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα βιωματικές ιστορίες συντόνισε η δημοσιογράφος Ρίτσα Μπιζόγλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θοδωρής Αθερίδης μιλάει για την εξάρτησή του από το αλκοόλ και την προσπάθεια που έκανε για να το κόψει. Στο συνέδριο ο Θοδωρής Αθερίδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το κόβεις όταν ξεπεράσεις τα όρια σου και φοβηθείς, όταν νιώσεις ότι πιάνεις πάτο. Και αυτό είναι κάτι που διαφέρει για κάθε άνθρωπο» σημείωσε αναφέροντας πως ο εθισμός του στο αλκοόλ ξεκίνησε στην εφηβεία του ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού που βίωνε.

«Το να σταματήσει κανείς είναι κάτι που το αποφασίζει μόνος του, μόλις παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα» ανέφερε τονίζοντας την συμβολή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών στην προσπάθεια αυτή.

«Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε και άλλα σημεία αναφοράς, πέραν από τον εαυτό μας. Στους ΑΑ λένε ότι αυτό μπορεί να είναι ο Θεός, όπως τον ορίζει ο καθένας από εμάς» ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα την αναλογία ενός φάρου για ένα καράβι που ταξιδεύει τη νύχτα. «Βλέποντάς τον ξέρεις αν προχωράς ή απομακρύνεσαι. Αλλιώς μπορεί απλώς να κάνεις κύκλους γύρω από τον εαυτό σου» τόνισε.

Θοδωρής Αθερίδης: Πως ξεπέρασε τον εφιάλτη του

Δείτε επίσης: "Λιώνει" από έρωτα για τον Αθερίδη η Σμαράγδα Καρύδη: «Ο Θοδωρής με έκανε να νιώθω...» - Η τρυφερή εξομολόγηση για την σχέση τους

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τον αλκοολισμό και τις κρίσεις πανικού που περνούσε προσπαθώντας να χαλαρώσει. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο “Dot” είχε πει συγκεκριμένα για τις κρίσεις πανικού που περνούσε σε μικρή ηλικία: «Δεν είχα τα ψυχολογικά που είχαν οι έφηβοι που θέλουν να αυτοκτονήσουν, αλλά κρίσεις πανικού. Την δεύτερη κρίση πανικού την έπαθα μια μέρα μετά την πρώτη. Έπαθα την πρώτη βράδυ και την άλλη μέρα ήμουν στο σχολείο. Την ώρα του μαθήματος γελούσα με τον εαυτό μου με αυτό που έπαθα χθες... Έκανα νόημα στον καθηγητή ότι πάω στην τουαλέτα και έτρεξα και πήγα σπίτι στη μαμά μου. Με πήρε αγκαλιά και μου είπε δεν έχεις τίποτα»

Οι δύσκολες στιγμές και ο εφιάλτης με το αλκοόλ έχει τελειώσει πολλά χρόνια. Ο σκηνοθέτης στο πρόσφατο συνέδριο μιλώντας για αυτό κατέληξε να πει μεταξύ άλλων: «Όταν πήγα στους ΑΑ ήμουν σίγουρος ότι δε θα το κόψω, μέρα με την ημέρα, όμως, απομακρύνθηκα» υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη του να θυμάται κανείς πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο επίτευγμα. «Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι και να έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας. Για να αυτοκαταστραφείς έχεις δύναμη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις την φορά της δύναμης»