Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αναγνωρίζω τι έχουν περάσει! Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού...» - Η ομιλία για το νομοσχέδιο περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Η απάντησή του στον Ιερώνυμο

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον ψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, πραγματοποίησε μία ομιλία στη Βουλή. Μέσα από αυτή, εξήγησε τι ακριβώς καλύπτει το νομοσχέδιο που προτείνει, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά του στον Ιερώνυμο και την εκκλησία.

Ανέφερε ποιες είναι οι διαφορές με το σύμφωνο συμβίωσης, που πολλοί υποστηρίζουν πως εφόσον υπάρχει αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο να γίνεται και πολιτικός γάμος, ενώ μίλησε και για το νομοσχέδιο που δεν προχώρησε λόγω του Πάνου Καμμένου.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο περί γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας: «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» και συνέχισε:

«Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο. Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τονίζοντας πως σέβεται τις θέσεις της: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία».

Και εξήγησε για το σύμφωνο συμβίωσης: «Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ενώ για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή και πως το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

«Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», δήλωσε έπειτα και συμπλήρωσε:

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας»,.

«Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν. Κρυμμένοι, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Στη δεκαετία του '80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του AIDS για να γίνει διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς.

Κλείνω επικαλούμενος και σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι' αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης», τόνισε.

Δείτε επίσης: «Αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών...» - Η θέση του για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Και για την μεταρύθμιση που δεν προχώρησε λόγω του βουλευτή, ανέφερε: «Αποκρύψατε την αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη μεταρρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει το όνομα “Πάνος Καμμένος”».

«Σχεδόν δάκρυσα με το ενδιαφέρον σας για την συνοχή της ΝΔ. Πρέπει να φρεσκάρω τη μνήμη σας σχετικά με τον τρόπο που εσάς διαχειριστήκατε τα θέματα που σήμερα συζητούμε. Όντως εσείς φέρατε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αποκρύψατε γιατί δεν φέρατε ισότητα στον πολιτικό γάμο. Θυμάστε γιατί; Πάνος Καμμένος. Ήσασταν σε ισορροπία τρόμου με τον λαϊκιστή εταίρο σας. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να έχει το θάρρος και να την φέρει. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεσμεύομαι ως πρόεδρος της ΝΔ από την παράδοση της παράταξης να επιτρέπουμε στους βουλευτές μας να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό κάναμε πάντα. Δεν περιμέναμε εσάς για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

«Αγωνίστηκα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και θα σεβαστώ απόλυτα την τελική τους στάση. Είτε ψηφίζοντας είτε απέχοντας - για να δούμε και από εσάς αν θα απέχει κανείς και τελικά το ενδιαφέρον στραφεί σε εσάς και στον κ. Πολάκη και σε διαγραφές. Εμείς δεν απειλούμε με διαγραφές. Είπα ανοιχτά ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να περάσει μόνο με την ψήφο της ΝΔ. Έχετε όμως την δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και να δοκιμάσετε αν είναι αρραγής η ΝΔ».