Μανώλης Μαυρομμάτης: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του - Τι συμβαίνει με τη σύζυγό του, Ρένα Βενιέρη

Δέκα ημέρες από την φωτιά στο σπίτι τους

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
EUROKINISSI - Φωτογραφία Αρχείου - ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
EUROKINISSI - Φωτογραφία Αρχείου - ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Εδώ και δέκα ημέρες ο Μανώλης Μαυρομμάτης και η σύζυγός του, Ρένα Βενιέρη νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, Γεννηματάς μετά από φωτιά που ξέσπασε στο διαμέρισμα του ηλικιωμένου ζευγαριού (δείτε εδώ).

Η κατάσταση υγείας της συζύγου του αθλητικογράφου κρίνεται πιο κρίσιμη συγκριτικά με εκείνον, καθώς η γυναίκα φέρει περισσότερα εγκαύματα από την πυρκαγιά. Νεότερα για την εξέλιξη της υγείας και των δύο έγιναν γνωστά την Τετάρτη 28/2 μέσα από το Live News.

Οι εξελίξεις για την υγεία του Μανώλη Μαυρομμάτη και της συζύγου του

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Πιο αναλυτικά, το ιατρικό προσωπικό του Γεννηματάς προσπάθησε να αποσωληνώσει σταδιακά τον Μανώλη Μαυρομμάτη, ωστόσο ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Σε ότι αφορά τη Ρένα Βενιέρη λέγεται, πως από τη Μονάδα Εγκαυμάτων μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ.

Ποιος είναι όμως ο Μανώλης Μαυρομμάτης και η Ρένα Βενιέρη;

O Μανώλης Μαυρομμάτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους sportcaster που πέρασαν από την κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση. Ο μεγάλος “Μανόλο” της αθλητικής δημοσιογραφίας, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, φίλοι, γνωστοί και οι συνάδελφοί του, με 300 χρονομετρημένες λέξεις το λεπτό, ζωντάνευε με την χαρακτηριστική φωνή του τον αγώνα που φάνταζε φαντασμαγορικός και ας μην ήταν.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης παλιότερα

EUROKINISSI/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΕΚΟΣ

Το πάθος του στις περιγραφές ήταν ανεπανάληπτο και άφησε ιστορία, οι φανατικούς θαυμαστές του Μανώλη Μαυρομμάτη έλεγαν μάλιστα ότι: “και παιχνίδι γαλλικού μπιλιάρδου εάν περιέγραφε θα το έκανε να έχει ενδιαφέρον”.

Ο κορυφαίος Έλληνας σπορτκάστερ έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο για τον τρόπο που περιέγραφε τους διεθνείς αγώνες, αλλά και για το ότι παράφραζε τα ονόματα διεθνών παικτών (τον Τιερύ Ανρί, τον αποκαλούσε Αρνί) και πετούσε κορυφαίες ατάκες όπως: «καλησπέρα σας από το στάδιο Λουί Ντε Φινέ του Μονακό». Κανείς δεν είχε καταλάβει εάν αυτά τα λάθη τα έκανε από κεκτημένη ταχύτητα ή εσκεμμένα για να γελάσουν οι ακροατές του.

Από την Πλατανιά Χανίων όπου γεννήθηκε τον Δεκαπενταύγουστο του 1941, ο Μανώλης Μαυρομμάτης βρέθηκε στην Ιταλία για να σπουδάσει θέατρο, κινηματογράφο και ραδιόφωνο, τον κέρδισε τελικά η αθλητική δημοσιογραφία.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην “Sportday” έχει δηλώσει ότι: «Αγάπησα το σπορ και τη δουλειά μου, για αυτό ήθελα ο θεατής να νιώθει την ατμόσφαιρα του γηπέδου. Οι νέοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψιν τους, να δίνουν δηλαδή ήχο στην εικόνα. Εγώ καθιέρωσα το γκολ – γκολ – γκόλ. Αισθανόμουν ότι έλεγα εκείνη την στιγμή “έλα ξύπνα”. Κυρίες μού έχουν πει χαριτολογώντας ότι έχουν κάψει το φαγητό που ετοίμαζαν επειδή φώναζα εγώ από την τηλεόραση, φώναζαν και οι άντρες τους από τον καναπέ και αυτές έβγαιναν από την κουζίνα για να δουν τι συμβαίνει!»

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης έχει συναναστραφεί με θρύλους του ποδοσφαίρου, με ορισμένους από αυτούς ανέπτυξε και φιλικές σχέσεις, καθώς είχε τον τρόπο του να τους πλησιάζει και να τους κερδίζει με το σπινθηροβόλο βλέμμα του και την δίψα του για το ποδόσφαιρο. Με μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak instamatik, το “όπλο” του όπως το αποκαλούσε, ο νεαρός δημοσιογράφος απαθανάτιζε όλους τους θρύλους του ποδοσφαίρου.

Η γνωριμία με τον Πελέ

Ο Πελέ γνωρίστηκε με τον Μανώλη Μαυρομμάτη το καλοκαίρι του 1974, με αφορμή την έναρξη του Παγκοσμίου κυπέλου στην Γερμανία και φωτογραφήθηκε αγκαλιά μαζί του έξω από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Φρανκφούρτης, έκτοτε συναντήθηκαν αρκετές φορές σε πολλά αθλητικά γεγονότα και Μουντιάλ και ο άσος της μπάλας τον αποκαλούσε “ο έλληνας Μανώλης”.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Δυο χρόνια πριν, για τον θάνατό του ο Μανώλης Μαυρομμάτης αποχαιρετά τον φίλο του και γράφει ένα υπέροχο άρθρο προς τιμήν του στο manifesto.gr όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: “Τα χρόνια περνούν αλλά τα σημαντικά μένουν. Με τον “φίλο μου” Πελέ οι αναμνήσεις δεν σταματούν. Όπως στην κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982. Ο Πελέ στην κληρωτίδα δίπλα στον Σέπ Μπλάττερ. Νωρίτερα μαζί με την σύζυγό μου καθίσαμε στο θεωρείο. Περνάει ο Βραζιλιάνος δίπλα μας. Σταματάει και μέσα στην αγκαλιά του ένιωσα όπως ο “άνθρωπος της βραδιάς στην όπερα”! Έτρεξε στη σκηνή για την κλήρωση. Σε λίγο έμπαινε ο νεαρός τότε διάδοχος και σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος!...

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης έγινε διάσημος για την αγάπη που έτρεφε για το λάτιν ποδόσφαιρο σε αντίθεση με τον Γιάννη Διακογιάννη που προτιμούσε το αγγλικό και το γαλλικό. Ο “Ζανό” – Γιάννης Διακογιάννης και ο “Μανόλο” – Μανώλης Μαυρομμάτης, έγραψαν την δική τους ιστορία στην αθλητική δημοσιογραφία και αγαπήθηκαν από τους Έλληνες φιλάθλους που τους ξεχώριζαν από την φωνή και το πάθος τους μεταδίδοντας τους αγώνες.

Αγαπούσε τον έντονο ρυθμό, τις εκτελέσεις φάουλ, και τα εντυπωσιακά μακρινά σουτ, ενώ πολλές φορές δυσανασχετούσε φανερά όταν ένας αγώνας ήταν βαρετός. Ο ίδιος έχει δηλώσει:

“Η μαγεία για όσους περιγράφουν αγώνες είναι να βρεις τα λόγια σου για να περιγράψεις την ομορφιά της εικόνας που έχεις δει ζωντανά και ο άλλος παρακολουθεί στην τηλεόραση, πέραν ότι πρέπει να μεταφέρουν την εικόνα όπως είναι και να μην χάσουν τα λόγια τους λέγοντας άλλα αντί άλλων, αλλά να είναι λόγια θαυμασμού και αγάπης και για το ποδόσφαιρο και για τον ποδοσφαιριστή και για αυτό που περιγράφουν”.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης διετέλεσε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Δημοσιογράφων, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και συνεργάτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ήταν διευθυντής τύπου και επικοινωνίας στην ελληνική επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπήρξε σκηνοθέτης και σεναριογράφος στο θέατρο και στην τηλεόραση με πιο γνωστή την συνεργασία του με τον Νίκο Φώσκολο στην σειρά “13ο Ανακριτικό Γραφείο” που προβλήθηκε το 1971 στην ΕΡΤ, ενώ στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει Πάμπλο Νερούντα. Το 2004 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009. Καθόλη την διάρκεια της θητείας του, ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

Με την σύζυγό του Ρένα Βενιέρη γνωρίστηκαν στην ΕΡΤ όπου εκείνος δούλευε και σαν σεναριογράφος και μετά τον γάμο τους συνέχισαν μαζί στην μακροβιότερη εκπομπή λόγου και τέχνης στο ραδιόφωνο “Βυζαντινός Ελληνισμός” σε σκηνοθεσία δική του, ενώ δημιούργησαν την “Ελεύθερη λαική σκηνή” και ανέβασαν σημαντικά έργα. Έχουν μαζί έναν γιο τον Μιχαήλ Μαυρομμάτη