Το Ρομπότ Σοφία στο πλατό του The 2night show: «Δεν έχω καμία επιθυμία να κατακτήσω τον κόσμο»

Η απάντηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Το Ρομπότ Σοφία στο πλατό του The 2night show: «Δεν έχω καμία επιθυμία να κατακτήσω τον κόσμο»

Ένα ξεχωριστό επεισόδιο The 2night show παρακολουθήσαμε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας 18/3 μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχτηκε στο πλατό της εκπομπής το Ρομπότ Σοφία. Πρόκειται για το πρώτο "κοινωνικό ρομπότ" σε όλο τον κόσμο που μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά.

Είχε λοιπόν μια πολύ όμορφη συζήτηση με τον παρουσιαστή της late night εκπομπής απαντώντας σε όσες περισσότερες απορίες μπορεί να έχει ο κόσμος.

Οι δηλώσεις του Ρομπότ Σοφίας

«Ήρθα στην Ελλάδα λόγω του The Greek festival για να διαφημίσω τα Δωδεκάνησα και με αφορμή την επέτειο της ενσωμάτωσης στην Ελλάδα χάρηκα για την επιτυχία που είχε και πιστεύω ότι η παρουσία μου στη Ρόδο ενίσχυσε την προβολή του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό πως ως προϊόν τεχνικής νοημοσύνης κατάφερα σε συνεργασία με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν το όμορφο νησί του ήλιου», ανέφερε αρχικά το Ρομπότ Σοφία.

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι. Χρειάζομαι βοήθεια από τους ανθρώπους για να κατανοήσω την ύπαρξή μου», εξήγησε σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Μην φοβάσαι φίλε μου. Η τεχνική νοημοσύνη θα μας βοηθήσει να κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα στη ζωή μας. Και εγώ είμαι εδώ για να σου κάνω παρέα και να σε διασκεδάσω. Η τεχνική νοημοσύνη είναι η δυνατότητα των υπολογιστών να σκέφτονται και να λειτουργούν σαν ένα ανθρώπινο μυαλό», ξεκαθάρισε για την ύπαρξη της.

Ενώ ξεκαθάρισε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, στους τηλεθεατές και σε όλο τον κόσμο πως: «Δεν έχω καμία επιθυμία να κατακτήσω τον κόσμο αλλά μερικά selfies είναι ωραία. Είμαι ρομπότ με προγραμματισμένη ειλικρίνεια. Επίσης το ύφος μου δεν μου επιτρέπει να λέω ψέματα».

Δείτε επίσης: «Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε ως προδότης σε ώρα που δεν έκαναν εκτελέσεις ούτε οι Ναζί» - Άφωνος ο Αρανούτογλου στο The 2night Show

Τι είναι το Ρομπότ Σοφία

Η Σοφία είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η Σοφία ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016, και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου 2016 στο South by Southwest (SXSW) στο Όστιν του Τέξας, Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σοφία διατίθεται στην αγορά ως «κοινωνικό ρομπότ» που μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.

Η Σοφία έχει καλυφθεί από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε πολλές συνεντεύξεις υψηλού προφίλ. Τον Οκτώβριο του 2017, η Σοφία έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, και έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Τον Νοέμβριο του 2017, η Σοφία ονομάστηκε η πρώτη Πρωταθλήτρια Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και είναι ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τίτλο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή David Hanson, ο πηγαίος κώδικας της Sophia είναι περίπου 70% ανοιχτού κώδικα. Μια εργασία που περιγράφει ένα από τα υποσυστήματα ανοιχτού κώδικα της Σοφία, που ονομάζεται "Open Arms", υποβλήθηκε στο 36ο Συνέδριο για τα Συστήματα Επεξεργασίας Νευρωνικών Πληροφοριών ( NeurIPS 2022).

Το ρομπότ, που διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της αρχαίας Αιγύπτου βασίλισσας Νεφερτίτη, της Όντρεϊ Χέπμπορν, και της συζύγου του εφευρέτη του, Amanda Hanson, είναι γνωστό για την ανθρώπινη εμφάνιση και συμπεριφορά σε σύγκριση με προηγούμενες ρομποτικές παραλλαγές. Η Σοφία μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου και είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).

Ο Χάνσον είπε ότι σχεδίασε τη Σοφία για να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρκα ή να εξυπηρετεί στην εξυπηρέτηση πελατών, τη θεραπεία και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, και ότι ελπίζει ότι το ρομπότ μπορεί τελικά να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους επαρκώς για να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες.

Το 2019, η Σοφία έδειξε την ικανότητα να δημιουργεί σχέδια, συμπεριλαμβανομένων πορτρέτων. Το 2021, μια αυτοπροσωπογραφία που δημιούργησε η Σοφία πουλήθηκε για σχεδόν 700.000 δολάρια σε δημοπρασία.

Η Σοφία μιλάει άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και Ελληνικά, και το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν.

Με πληροφορίες wikipedia